H Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση επί τη συμπληρώσει 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, με θέμα: «Από τον θρίαμβο και την καταστροφή στην Αναγέννηση».
«Η εκστρατεία στη Μικρά Ασία και οι τραγικές συνέπειες της κατάρρευσης του πολιτισμικού περιβάλλοντος της καθ’ ημάς Ανατολής, καθώς και η με τραγικό τρόπο μετακίνηση των Ελληνορθοδόξων Ρωμηών από τις προαιώνιες εστίες τους, άφησαν στον πιστό λαό του Θεού έναν ψυχισμό τραυματισμένο. Αυτό το «τραύμα» επιχειρεί η καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολις να θεραπεύσει», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν κληρικοί της Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, εκπαιδευτικοί, τοπικοί πολιτικοί, στρατιωτικοί φορείς και πλήθος κόσμου.
Ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου:
Το έτος 2022 είναι σημαντικό για την πατρίδα μας και ιδιαίτερα για την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, για τον τόπο μας, και την Θράκη γενικότερα. Την σπουδαιότητα της συμπληρώσεως 100 ετών από την, φοβερής έκτασης για τον Ελληνισμό, Μικρασιατική Καταστροφή επιχειρεί να προβάλλει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με την αφιέρωση της φετινής χρονιάς στο μεγάλο αυτό γεγονός. Για την Εκκλησία μας, το 2022 είναι έτος μνήμης και εθνικής ενδοσκόπησης, αλλά πιστεύω και φρονηματισμού, ειρήνευσης και καταλλαγής.
Και θεωρώ, ότι η σημερινή ημέρα είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό σημαντική, γιατί η καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολη, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1922, εγκαινίασε την φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στο σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός. Εκφράζω την χαρά της τοπικής εκκλησίας για την καλή συνεργασία, την μακροχρόνια, με την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου μας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Πιστεύουμε στις συνεργασίες και τις επιδιώκουμε με τους φορείς της περιοχής μας, για το καλό του τόπου μας, για την ανάπτυξή του και την αναγέννησή του, την κοινωνική, την πολιτιστική και κυρίως την πνευματική. Πριν από το Πάσχα η έκδοση του βιβλίου του συνεργάτη και φίλου κ. Δημήτρη Μαυρίδη με τον τίτλο : «Από τον Θρίαμβο στην Καταστροφή. 100 χρόνια Από την Μικρασιατική Εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή», είχε μεγάλη απήχηση και θετικότατη αποδοχή.
Και σήμερα η χαρά της τοπικής εκκλησίας και η προσωπική μου είναι «πεπληρωμένη» με την έκδοση του καταλόγου της εκθέσεως, καθώς είναι το 10ο βιβλίο της Μητροπόλεως. Παραδίδουμε στον πιστό λαό του Θεού της επαρχίας μας, αλλά και σε κάθε φιλίστορα της πατρίδας μας τον παρόντα τόμο με τον τίτλο: «Από τον Θρίαμβο και την Καταστροφή στην Αναγέννηση», ο οποίος αποτελεί μια ακόμη συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η έκθεση και ο κατάλογος που την συνοδεύει συγκροτείται από άγνωστες και εν πολλοίς ανέκδοτες φωτογραφίες που προέρχονται κυρίως από την συλλογή του συνεργάτου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δημητρίου Μαυρίδη, συμπληρώνει την προηγούμενη έκδοση και ταυτόχρονα ολοκληρώνει το πρώτο και κύριο μέρος των εκδηλώσεων μνήμης της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και την αναγκαστική «εκκένωση» της Ανατολικής Θράκης από τους Ελληνορθόδοξους πληθυσμούς της.
Όλοι γνωρίζουμε, ότι στην περιοχή μας βρήκαν το 1922 και το 1923 ασφαλές καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες αδελφοί μας από την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Καππαδοκία. Στην Ροδόπη, όπως βέβαια και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν, εργάστηκαν, προόδευσαν και τελικά αναμόρφωσαν τον τόπο μας. Έδωσαν μια νέα πνοή στη Θράκη. Οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες βρήκαν έναν τόπο καθημαγμένο από τους πολέμους και την κατοχή ξένων δυνάμεων.
Όμως, με την υπομονή και την εργατικότητά τους, την πράγματι σκληρή εργασία τους, άλλαξαν την εικόνα της πατρίδας μας. Και βεβαίως στην ακριτική μας Ροδόπη οι πρόσφυγες αδελφοί μας άλλαξαν την οικονομική και κοινωνική ζωή και το βιοτικό επίπεδο. Με την αγάπη τους για την παιδεία και τα γράμματα και με την ίδρυση των συλλόγων και των σωματείων που παραπέμπουν στις πατρίδες, στις πατρογονικές εστίες των παππούδων μας, διέσωσαν τη μνήμη, διέσωσαν τα έθιμα, τους χορούς, τα τραγούδια και την καθημερινότητα της καθ’ ημάς Ανατολής. Διέσωσαν, εκτός από την καθημερινή τους ζωή, τις διηγήσεις για την κοινοτική και πνευματική ζωή στις «πατρίδες».
Κυρίως οι Μικρασιάτες, οι Πόντιοι, οι Καππαδόκες και οι Θρακιώτες λόγιοι κατέγραψαν την πνευματική ζωή και τον υλικό πολιτισμό στις «πατρίδες» και έτσι διέσωσαν με την γραφίδα τους στοιχεία από την ιστορική και την πνευματική πραγματικότητα.
Τελειώνοντας, θεωρώ αναγκαίο να τονίσω ότι αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στα γεγονότα του 1922 που αποτελούν την θεματολογία της εκθέσεως και του καταλόγου. Και αυτό γιατί η εκστρατεία στη Μικρά Ασία και οι τραγικές συνέπειες της κατάρρευσης του πολιτισμικού περιβάλλοντος της καθ’ ημάς Ανατολής, καθώς και η με τραγικό τρόπο μετακίνηση των Ελληνορθοδόξων Ρωμηών από τις προαιώνιες εστίες τους, άφησαν στον πιστό λαό του Θεού έναν ψυχισμό τραυματισμένο.
Αυτό το «τραύμα» επιχειρεί η καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολις να θεραπεύσει.
Η απώλεια της Ελληνικής Ανατολής δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να λησμονηθεί.
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ