Τη θαυματουργή Εικόνα της «Υπεραγίας Θεοτόκου της Μουρτατιανής» από το Σιδηροχώρι (Σαμμάκοβο) της Ανατολικής Θράκης υποδέχθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στο πρόπυλο του εορτάζοντος Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου, πολιούχου και προστάτου της ενορίας του Νέου Σιδηχωρίου Ροδόπης. Η ιερά εικόνα επέστρεψε στον ως άνω ιερό ναό, όπου φυλάσσεται, μετά τη συντήρησή της λόγω της μεγάλης φθοράς της.
Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ιεράς Εικόνος και στο ξεχωριστό προσωνύμιό της που βασίζεται στην αραβική λέξη murtadd η οποία δηλώνει τον αποστάτη από την πίστη. Η Εικόνα βρισκόταν, πιθανότατα έως τις αρχές του 16ου αιώνα, στο χωριό «Μουρτάτη» στο όρος της Στράντζας κοντά στο Σαμμάκοβο της Ανατολικής Θράκης και με την κίνηση της κανδήλας της προειδοποιούσε τους κατοίκους για τους επερχομένους κινδύνους, οι οποίοι δεν ήσαν λίγοι, όπως προκύπτει και από τις πολλές φθορές που επέστη η Ιερά Εικόνα και τις επιζωγραφίσεις της. Ωστόσο, παρά τις καταστροφές οι πιστοί κάτοικοι φρόντιζαν πάντα για την αποκατάστασή της τιμώντας έτσι την Θεοτόκο και τη θαυματουργή χάρη της. Κατά τον 16ο αιώνα η Εικόνα μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου στο γειτονικό Σαμμάκοβο όπου εγκαταστάθηκαν και οι κάτοικοι της Μουρτάτης.
Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Σαμμακοβιτών η Ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε, από τους ευλαβείς κατοίκους που προτίμησαν να πάρουν μαζί τους τα ιερά και όσια της πατρίδος τους παρά τα προσωπικά τους αντικείμενα, στη νέα τους εγκατάσταση στο Νέο Σιδηροχώρι Ροδόπης.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον εφημέριο του Ναού π. Παρασκευά Παρθένη, τους επιτρόπους και τους κατά καιρούς άρχοντες και τους συλλόγους του τόπου και ιδιαιτέρως τους κατοίκους του Νέου Σιδηροχωρίου οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, δεν λησμονούσαν την τιμή τους προς την Υπεραγία Θεοτόκου και φρόντιζαν, κατά το δυνατό, στη συντήρηση της Ιεράς Εικόνος της αφιερώνοντας μάλιστα και ασημένιο πουκάμισο. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους ενορίτες και για την συνεισφορά τους στην αποκατάσταση και ευπρεπή υποδοχή της Εικόνος.
Στην ανταπάντησή του ο εφημέριος π. Παρασκευάς ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο για το αμέριστο ενδιαφέρον του για τη συντήρηση του Ιερού Κειμηλίου, σε μια επετειακή μάλιστα περίοδο μνήμης, εκατό χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και όλους τους κατοίκους του Ν. Σιδηροχωρίου οι οποίοι με ζήλο και αγάπη στηρίζουν κάθε φορά το έργο της ενορίας τους.
Εικονογραφικά, η Εικόνα της Παναγίας Μουρτατιανή ανήκει στον ευρύτατα διαδεδομένο και δημοφιλή τύπο της βρεφοκρατούσας Θεοτόκου, γνωστής ως
«Οδηγήτριας». Η εξαιρετική συντήρηση της Εικόνος αποκάλυψε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία της. Το πρόσωπό της, πλατύ, με μεγάλα και ελαφρώς θλιμμένα μάτια, συνιστά, αισθητικά, το κέντρο της Εικόνος. Από τους ιστορικούς του Σαμμακόβου η Εικόνα περιγράφεται ως «ιδιαιτέρου πλούτου και τέχνης».