27/12/2022 28/12/2022 Ξεκίνησαν στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας οι εκδηλώσεις των Θυρανοιξίων του πρώτου Ναού στην Ορθοδοξία επ’ ονόματι του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του εκ Πεταλιδίου Μεσσηνίας καταγομένου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, του Πρωτοσυγκέλλου αυτού Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλοπούλου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος...
27 Δεκεμβρίου, 2022 - 21:20
Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2022 - 3:44

Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης: Κρίκος αγάπης μεταξύ Φθιώτιδας και Μεσσηνίας

Διαδώστε:
Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης: Κρίκος αγάπης μεταξύ Φθιώτιδας και Μεσσηνίας

Ξεκίνησαν στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας οι εκδηλώσεις των Θυρανοιξίων του πρώτου Ναού στην Ορθοδοξία επ’ ονόματι του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του εκ Πεταλιδίου Μεσσηνίας καταγομένου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, του Πρωτοσυγκέλλου αυτού Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλοπούλου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμ. Γερμανού Γιανντσίδη, του Ιεροκήρυκος Αρχιμ. Ηρωδίωνος Ρίζου, πλειάδος κληρικών και ομίλου προσκυνητών από την Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Το απόγευμα της Τρίτης 27 Δεκεμβρίου 2022, άπαντες ανήλθαν στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και στην εκεί Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δημιόβης, όπου έλαβε το μοναχικό σχήμα ο Όσιος Βησσαρίων το έτος 1929.

Εκεί έγιναν δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά, τον εφημέριο της Μονής Πρωτοπρ. Σωτήριο Παπαδόπουλο και την Καθηγουμένη Ανθίμη και την Συνοδεία της.

Αφού τελέσθηκε ο εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και καλωσόρισε τον «φίλο και αδελφό», όπως χαρακτηριστικά είπε, και τους συνοδούς του κληρικούς και λαϊκούς.

Αναφέρθηκε στη σχέση και στους ισχυρούς δεσμούς πλέον μεταξύ Μεσσηνίας και Φθιώτιδος, ένεκα της τιμής προς τον Άγιο Βησσαρίωνα.

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την υποδοχή και φιλοξενία και υπογράμμισε πως θεωρεί μεγάλη τιμή να τον προσφωνεί ο Σεβασμιώτατος Μεσσηνίας «φίλο και αδελφό».

Επιπλέον ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο π. Φίλιππο για την όλη ετοιμασία της υποδοχής και προετοιμασίας των θυρανοιξίων αλλά και διότι καθ’ όλη την πορεία του παρακολουθεί την τιμή και αγάπη που δείχνει προς τον Άγιο Βησσαρίωνα.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Δημιόβης και αφού την προσκάλεσε να παραστεί με την Αδελφότητα στους εορτασμούς του Αγίου τον προσεχή Ιανουάριο, της προσέφερε ως ευλογία μια εικόνα του Αγίου Βησσαρίωνος, ώστε να την καθοδηγεί και να την ενδυναμώνει στο έργο της.

Τέλος ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας π. Φίλιππος ξενάγησε τους παρευρισκομένους και τους εξιστόρησε το ιστορικό της Μονής και του Εικονίσματος της Παναγίας της Δημιοβιτίσσης, ταξιδεύοντας τη σκέψη όλων από τον 8ο αιώνα που ιδρύθηκε το μοναστήρι μέχρι και τις μέρες μας.

Να σημειωθεί πως την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πεταλιδίου, στη γενέτειρα του Αγίου Βησσαρίωνος και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθούν τα Θυρανοίξια του νεόδμητου Ιερού Ναού του Αγίου, πλησίον του Προσκυνηματικού Ναού της Παναγίας της Πεταλιδιωτίσσης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων