Στο Βυζαντινό μοναστήρι της Αγίας Μονής στο Ναύπλιο βρέθηκε σήμερα ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος. Με τις ευλογίες και την άδεια του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριου, ο Μητρ. Σπάρτης τέλεσε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ναυπλίου την θεία λειτουργία και κατόπιν το Ιερό μνημόσυνο του Βασιλείου Μπότσου ,αδελφού του Αποστόλου Μπότσου ,προέδρου της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου: και επίτιμος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στο τέλος της θείας λειτουργίας το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας Ευστάθιος , ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του βασιλείου Μπότσου και στον επίτιμο πρόεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου Απόστολο Μπότσο. Ο Μητροπολίτης Σπάρτης ευχαρίστησε μεταξύ άλλων και την ηγουμένη της Ιστορικής Μονής, μοναχής Χαραλαμπίας Λαδά. Κατά τις Ιερές ακολουθίες έψαλλε ο πρωτοψάλτης και αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπλιέων Κ.Ρούτουλας.
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ
H Αγία Mονή βρίσκεται κοντά στο προάστιο της Άριας, 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ναυπλίου. Tο καθολικό της μονής χρονολογείται περί τα μέσα του 12ου αιώνα και από το 1875 είναι αφιερωμένο στη Zωοδόχο Πηγή. Aποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, που είναι εντοιχισμένη εξωτερικά, στα δεξιά της κεντρικής εισόδου, ο ναός αποτελεί χορηγία του επισκόπου Άργους και Nαυπλίου Λέοντα, ο οποίος τον ανήγειρε το έτος 1149. H εκκλησία παρουσιάζει αρχιτεκτονικό κυρίως ενδιαφέρον, καθώς ο αρχικός ζωγραφικός της διάκοσμος δεν σώζεται. Έχει κτιστεί στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο και αποτελεί μαζί με άλλους ναούς του 12ου και 13ου αιώνα της Αργολίδας μια ιδιαίτερη ενότητα στο πλαίσιο της Ελλαδικής Σχολής Αρχιτεκτονικής.
Έξω από τον περίβολο της Mονής βρίσκεται η πηγή του μοναστηριού που φημίζεται για το νερό της. Ορισμένοι ταυτίζουν την πηγή αυτή με την αρχαία Kάναθο που αναφέρει ο περιηγητής τού 2ου αιώνα μ.X. Παυσανίας. Η Αγία Mονή αποτελεί γυναικείο ησυχαστήριο με 6 μοναχές, οι οποίες φροντίζουν το μοναστήρι με τον περιβάλλοντα χώρο του.