Ο Σεβασμιώτατος Μητροποπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, συνοδευόμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, μετέβη σήμερα στο γήπεδο της ΑΕΚ Opap Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου τέλεσε την τελετή των εγκαινίων του νέου σύγχρονου Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ.
Πρόκειται για ένα νέο, σύγχρονο και επιστημονικά σχεδιασμένο χώρο υψηλής αισθητικής· ένα αποθετήριο μνήμης μιας ιστορίας αξιών, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες οπτικοακουστικών αρχείων και βάσης δεδομένων, που επιτυγχάνει όχι μόνο να αναδείξει τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο του προσφυγικού Ελληνισμού, μέσα από την προβολή μοναδικών και σπάνιων ιστορικών αντικειμένων και αυθεντικών οικογενειακών κειμηλίων, που αφυπνίζουν μνήμες από την ενσωμάτωση των προσφύγων στη νέα πατρίδα, αλλά και να ενώσει το ιστορικό παρελθόν με το σήμερα.
Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν ο Μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Δημήτριος Μελισσανίδης, Υπουργοί, Βουλευτές, Μέλη της διοίκησης της ΠΑΕ ΑΕΚ, Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές της Ένωσης, Μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, άνθρωποι της τέχνης, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης συνεχάρη τον κ. Δημήτριο Μελισσανίδη για την δημιουργία του θαυμάσιου αυτού μουσειακού χώρου, αλλά και για την προσφορά του στον πολιτισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το γήπεδο της ΑΕΚ Οpap Arena δεν είναι απλά ένα γήπεδο. Είναι ένας χώρος μνήμης, πολιτισμού και ιστορίας».
Από την πλευρά του ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ επεσήμανε την σημασία του νέου Μουσείου της ΑΕΚ τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«… Με τη βοήθεια του Θεού αξιωθήκαμε σήμερα να παρουσιάσουμε δύο σημαντικά επιτεύγματα. Θεμελιώσαμε δύο λαμπρά έργα. Το γήπεδο κόσμημα της ΑΕΚ, OPAP Arena, που δίκαια λογαριάζεται ως το καλύτερο στη χώρα, αλλά και αυτό το Μουσείο προσφυγικού ελληνισμού με τον τίτλο ‘Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης’, έτσι όπως τα βάφτισαν οι δύο νονοί του. Ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης και η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Σε λίγο όμως θα γεννηθεί και το τρίτο παιδί, το μουσείο της ΑΕΚ. Τρίδυμα τα παιδιά της ΑΕΚ, που ξεδιπλώνουν την κληρονομία ενός ιστορικού σωματείου, αλλά και των εκατομμυρίων φίλων της ομάδας μας. Αυτό που βλέπετε εδώ είναι ένα αντίδωρο της μεγαλοσύνης των εκατοντάδων χιλιάδων Μικρασιατών και Ποντίων που ζουν απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα. Είναι καταθέσεις ζωής και ονείρων, είναι τα άνθη ευλαβείας, όλου αυτού του κόσμου που έφυγε από τις ανυπότακτες και αδάμαστες πατρίδες και δημιούργησε το έπος της νέας Ελλάδας».