Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ και με επικεφαλής, του όλου προσκυνηματικού προγράμματος, τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητρόπολεως Αρχιμ. Επιφάνιο Αρβανίτη, την συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και ευλαβών προσκυνητών, πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 22 έως 26 Φεβρουαρίου 2024 η προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος στη Μεγαλόνησο Κύπρο.
Η μαρτυρική και αγιοτόκος Κύπρος με τα μεγάλα εκκλησιαστικά προσκυνήματά της, την σύγχρονη εκκλησιαστική μαρτυρία της και την εθνική προσφορά της στον απανταχού Ελληνισμό αναβαπτίζει τον κάθε ευλαβή προσκυνητή στα νάματα της πίστεως και της πλούσιας και ιδιαίτερης εκκλησιαστικής παράδοσης, με όλες τις ιστορικές και πολιτιστικές εκφάνσεις της.
Το ιερό προσκύνημα περιελάμβανε την επίσκεψη στα μεγάλα μοναστικά κέντρα της Κύπρου με τις εφέστιες θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, οι οποίες κατά την παράδοση, αποδίδονται στη γραφίδα του ευαγγελιστή Λουκά, όπως λ.χ. η Παναγία η Μαχαιριώτισσα, η Παναγία η Ελεούσα η Τρικουκιώτισσα, η Παναγία της Κύκκου.
Το ευλαβικό προσκύνημα ξεκίνησε από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου οι ευσεβείς προσκυνητές έτυχαν γενναίας υποδοχής από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος και φρόντισε για την άρτια ξενάγησή τους.
Όλα τα μοναστικά κέντρα της Κύπρου με κυρίαρχο την Ιερά Μονή Παναγίας της Κύκκου διατηρούν μέχρι σήμερα ζωντανή τη μοναστική παράδοση και πνευματικότητα, με ταυτόχρονη κοινωνική και εθνική προσφορά στην Κύπρο και στον απανταχού Ελληνισμό.
Τα μεγάλα ιερά προσκυνήματα της Κύπρου, όπως η Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, η Ιερά Μονή της Παναγίας της Αγίας Νάπας, η εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης, η Ιερά Μονή του Συμβούλου Χριστού Αγίου Γεωργίου και ιδιαιτέρως η Ιερά μονή Τιμίου Σταυρού στο χωριό Όμοδος, όπου φυλάσσεται ο Μέγας θησαυρός της Ορθοδοξίας, ο Τίμιος Κάνναβος, το σκοινί που έδεσαν τον Χριστό κατά την πορεία Του προς το Γολγοθά, αφιέρωμα της Αγίας Ελένης, προσέφεραν στους ευλαβείς προσκυνητές ιδιαίτερη ευλογία αλλά και την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τον πνευματικό πλούτο της Ορθοδοξίας, την μακραίωνη παρουσία της στη Μεγαλόνησο Κύπρο και την εν γένει προσφορά της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.
Ιδιαίτερη ευλογία αποτέλεσε για τους επισκέπτες η προσκύνηση ιερών θαυματουργών λειψάνων, όλων σχεδόν των Αγίων της Εκκλησίας μας, μεταξύ αυτών του πρώτου επισκόπου Κύπρου Αγίου Λαζάρου, τα οποία αποτελούν αψευδή μαρτυρία της ευσέβειας του κυπριακού λαού αλλά και της σύγχρονης μαρτυρίας της πίστεως.
Βεβαίως, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από το ιερό προσκύνημα και η επίσκεψη σε μαρτυρικούς και εθνικούς τόπους της πολύπαθης Κύπρου.
Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, ο οποίος αποτελεί κοιμητήριο και μνημείο των πεσόντων Ελλήνων κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974, το Μουσείο του Αγώνα των Κυπρίων για την απελευθέρωση από την κυριαρχία των Άγγλων την περίοδο 1955-1959, ο τάφος του Εθνάρχου Μακαρίου, ψηλά στην κορυφή του όρους Τρόοδος, το Κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου του Σταυραετού του Μαχαιρά και το Παρατηρητήριο της κατεχόμενης Αμμοχώστου από τη Δερύνεια αποτέλεσαν για τους προσκυνητές ισχυρή ιστορική πρόκληση για την ευθύνη μαρτυρίας, αποστολής του Κυπριακού Ελληνισμού στον κόσμο.
Το προσκύνημα συμπεριέλαβε επίσης επίσκεψη και σε ιστορικούς, αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο της Λεμεσού με το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου, ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου με τα περίφημα ψηφιδωτά της Ελληνιστικής περιόδου, η Στήλη του Αποστόλου Παύλου, μαρτυρία της αποστολικότητας της Εκκλησίας της Κύπρου, η κατακόμβη της Αγίας Σολωμονής στην Πάφο, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου στη Λευκωσία, όπου προσφέρθηκε πλούσια φιλοξενία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο.
Ιδιαίτερη ευλογία αποτέλεσε η συμμετοχή των προσκυνητών στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανάσιου στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Παρεκκλησιάς, όπου είχαν τη χαρά να τύχουν αβραμιαίας φιλοξενίας από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Λάζαρο Γεωργίου.
Η προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς Μητρόπολης διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία, προσφέροντας στους συμμετέχοντες προσκυνητές ξεχωριστές εμπειρίες από την πνευματική, εκκλησιαστική και εθνική παράδοση της αγιοτόκου Κύπρου.