21/01/2022 21/01/2022 Θρηνούμε και μνημονεύουμε χωρίς να απελπιζόμαστε τόνισε κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος για το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων Έτους Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού 2022. Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης / Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr) Αρχικά ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τα...
21 Ιανουαρίου, 2022 - 16:43
Τελευταία ενημέρωση: 21/01/2022 - 16:35

100 χρόνια ξεριζωμού: Ακόμα τα μάτια μας είναι στραμμένα στην Ανατολή

Διαδώστε:
100 χρόνια ξεριζωμού: Ακόμα τα μάτια μας είναι στραμμένα στην Ανατολή

Θρηνούμε και μνημονεύουμε χωρίς να απελπιζόμαστε τόνισε κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος για το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων Έτους Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού 2022.

  • Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης / Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr)

Αρχικά ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τα μέσα ενημέρωσης που παρευρέθηκαν στην κάλυψη της παρουσίασης με αφορμή την φριχτή εκείνη περίοδο του ξεριζωμού του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

“Είναι μια ακόμη σημαντική ιστορική επέτειος που μνημονεύεται από τον απανταχού ελληνισμό και την Ρωμιοσύνη ολάκερη. Το προηγούμενο έτος παρά τις αντίξοες συνθήκες τις οποίες δημιούργησε η πανδημία, οι Έλληνες και οι φιλέλληνες εορτάσαμε την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική Παλιγγενεσία του 1821. Το παρόν έτος μνημονεύουμε με δάκρυα και με στεναγμούς τον βίαιο ξεριζωμό των Ρωμιών από τις πατρογονικές εστίες του Πόντου, της Καππαδοκίας, των Αιγαιοπελαγίτικων μικρασιατικών παράλιων της Ανατολικής Θράκης της Ανατολικής Ρωμυλίας”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε: “Χαρά και λύπη, πανηγύρια και θρήνοι, δημιουργία και καταστροφή, σε μια διαρκή εναλλαγή μέσα στο χρόνο αυτή είναι η μοίρα των Ρωμιών. Ζώντας υπόδουλοι μπόρεσαν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να δημιουργήσουν και παρά τις βιαιοπραγίες που υπέστησαν προσπάθησαν να δώσουν τις πανανθρώπινες αξίες στους νέους οικήτορες τον τόπο τους”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καταναγκαστικές βιοπραγίες και όχι μόνο που υπέστησαν οι Ρωμιοί. “Με μια σειρά ενεργειών εφάρμοσαν το σχέδιο τους για εθνοκάθαρση και γενοκτονία των Ρωμιών. Καταναγκαστικά έργα, δολοφονίες, βιαιοπραγίες, αρπαγή περιουσιών, ατιμώσεις γυναικών ήταν μερικά από τα καταρθώματά τους. Οι επιβατικές ενέργειες κορυφώθηκαν το 1919 με την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και το 1922 με τη καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού”.

Θρηνούμε και μνημονεύουμε χωρίς να απελπιζόμαστε σημείωσε ο οικείος ποιμενάρχης.

“100 χρόνια περάσαν από τον ξεριζωμό και ακόμα θρηνούμε καί τις αλησμόνητες και όχι καμένες πατρίδες της ανατολής. Θρηνούμε για την ηρωοτόκο Τραπεζούντα, για την εύμορφη Σαψούντα, την αγιοτόκο Καισσάρια, την αρχοντική Σμύρνη, την φιλόξενη Κρήνη, το φωτεινό Αϊβαλί, τους σεβάσμιους Επιβάτες, το πανέμορφο Ξαστεριό, το μαρτυρικό Οικονόμιο, τη θαλασσοστολιστη Μεσημβρία, την μεγαλοπρεπή Ανδριανούπολη, την Αγία Κωνσταντινούπολη.

Θρηνούμε και μνημονεύουμε όλους αυτούς που μαρτύρησαν για το Χριστό και την Ελλάδα.

Θρηνούμε και μνημονεύουμε χωρίς όμως να απελπιζόμαστε, γιατί στον έλληνα δε του πρέπει η απελπισία.

Μνημονεύουμε και τραγουδούμε γιατί αυτό έκαναν οι Ρωμιοί και οι Έλληνες. Ακόμη και στο θάνατο χορεύουν και τραγουδούν.

Μνημονεύουμε, ψάλλουμε και τραγουδούμε για να κληροδοτήσουμε τη μνήμη στα παιδιά μας.

Τελειώνοντας τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς φανερά συγκινημένος υπογράμμισε: “Ακόμα τα μάτια μας είναι στραμμένα στην Ανατολή, στη γη των πατέρων μας, γι’αυτό κάθε βράδυ το όνειρο μας φέρνει στην Πέργαμο, μας φέρνει και στον Μάρμαρα. Μνημόσυνο ιερό αποτελούν και οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Μητρόπολη μας Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς παράλληλα με άλλους φορείς του τόπου και κυρίως με την Δημοτική αρχή Καλαμαριάς αλλά και του Δήμου Θερμαϊκού.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις που δημιουργήσαμε αλλά και αυτές οι εκδηλώσεις που όλοι οι Πανέλληνες θα δημιουργήσουν να είναι μια αφορμή όχι μόνο για να μνημονεύσουμε αλλά να είναι μία αφορμή για να εμπνευστούμε να δημιουργήσουμε νέα έτη αλλά και να αποφύγουμε άλλες χαμένες ή αλησμόνητες πατρίδες.

Την συνέντευξη τύπου συντόνισε ο πρωτ. Στυλιανός Σαρίδης , Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασαν οι πρώτ. Θεόδωρος Τζαμπατζίδης υπεύθυνος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και ο κ. Θεοδόσιος Κυριαζίδης Διδάκτορας Ιστορικός και Ερευνητής, συντονιστής του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λατρευτικές εκδηλώσεις , πένθιμη ανάκρουση κωδώνων, επιστημονικές, πολιτιστικές και παιδαγωγικές εκδηλώσεις, επετειακές εκδόσεις, αποκαλυπτήρια αναθηματικών πλακών και πανό, καθώς και πολλές ακόμη δράσεις.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων