Ι.Μ. Νέας Σμύρνης
14 Μαΐου, 2023

Η πόλη της Νέας Σμύρνης εορτάζει την πολιούχο της Αγία Φωτεινή

Διαδώστε:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος χοροστάτησε στον Όρθρο, και προέστη της πολυαρχιερατικής θείας Λειτουργίας που τελέστηκε με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης.

Πριν αρχίσει τον κηρυγματικό του λόγο ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως αναφέρθηκε στην ανέκφραστη χαρά και ευφροσύνη για τη γιορτή της Αγίας Φωτεινής στον περίλαμπρο αυτό Ναό της Νέας Σμύρνης, που μας θυμίζει ακριβώς την πολύκλαυστη Σμύρνη, την πρωτεύουσα της Ιωνίας. Ευχαριστίες οφείλει στον Σεβασμ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης, διότι τον προσκάλεσε στην Πανήγυρη του Ιερού Ναού και είχε την ευκαιρία έτσι να ενθυμηθεί τα παλαιά αδελφικά έτη της συνοδοιπορίας τους στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης.

Το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είχε ως κύριο θέμα «τη συνάντηση της Σαμαρείτιδος με τον Κύριο και κατ’ επέκταση με τον σύγχρονο κόσμο. Ο Θεάνθρωπος «ομιλών τη γυναικί. Ω της πολλής φιλανθρωπίας, ο καθήμενος επί των Χερουβείμ γυναικί διαλέγεται», λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Στην περικοπή του Ευαγγελίου του Ιωάννου του Θεολόγου που βρίσκεται στο τέταρτο κεφάλαιο, όπου αναδεικνύεται ο θαυμάσιος διάλογος των δύο προσώπων και η σπουδαιότητα της διαλεκτικής. Ο διάλογος είναι καρπός του ανθρώπου με τον Χριστό. Γεμίζει με έκπληξη τον άνθρωπο η συνάντηση του σχετικού με το Απόλυτο, του δημιουργήματος με το Δημιουργό του.

Ενδεικτικά άλλοι διάλογοι που συνέβησαν με τον Κύριο ήταν στην πορεία Του προς Εμμαούς με τους δύο μαθητές, ο διάλογος με τον αμφιβάλλοντα μαθητή Του Θωμά, ο διάλογος με τον επί τριανταοχτώ χρόνια Παράλυτο και τους Ιουδαίους για το Σάββατο, όπου αναφέρθηκε: «…άνθρωπον ουκ έχω…», για να αναδειχθεί η μοναξιά αλλά και να λάβει υγεία. Επίσης, ο διάλογος του Χριστού επί του Σταυρού και το «Αμήν, λέγω σοι, σήμερον μετ’ εμού έση εν τω παραδείσω». Ο στιγμιαίος αυτός διάλογος κατόρθωσε δύο πράγματα, λέει ο Ιερός Χρυσόστομος: και τον Παράδεισο να ανοίξει και τον ληστή να εισάγει σε αυτόν.

Συνομιλεί με μια γυναίκα σε δογματικό επίπεδο. Δεν ρώτησε τίποτε που να έχει σχέση με τα βιοτικά, λέει ο Ιερός Χρυσόστομος. Ο Κύριος ανεβάζει σιγά-σιγά τη γυναικεία φύση στον ουρανό, αδιαφορώντας για την εμφάνισή της, για το ποια πραγματικά είναι: «ουκ ήλθε καλέσαι δικαίους αλλ’ αμαρτωλούς εις μετάνοιαν». Πρόσεξε την ευγνωμοσύνη της όταν της αποκάλυψε ποια παραγματικά ήταν. Δεν Τον είδε να κάνει θαύματα, δεν Τον είδε να ανασταίνει τον Λάζαρο, δεν Τον είδε να ηρεμεί τη θάλασσα, ούτε να αναπληρώνει με πηλό τη σωματική αναπηρία του Τυφλού. Αμέσως μεταστράφηκε και ονομάστηκε Φωτεινή. Κήρυξε στην Αφρική και μαρτύρησε στη Ρώμη από τον Νέρωνα, όταν έμαθε ότι έκανε χριστιανούς τη γυναίκα του και κάποιες από τις δούλες του.

Ο διάλογος στον σύγχρονο κόσμο βασίζεται στη διαλεκτική. Η συνάντηση δεν γίνεται με την φαντασία, ούτε με την πληροφορία. Γίνεται με την εμπερία. Ο σύγχρονος άνθρωπος αρνείται να διαλεχθεί, αφοσιωμένος και αρκούμενος στην ικανοποίηση των αισθήσεων και των αναγκών του. Όμως είναι ολέθριο για τον Χριστιανό να μηχανοποιεί την καθημερινότητά του, την καθημερινή του ζωή.

Που κατέληξε ο διάλογός τους; Στα γνωρίσματα στο πως θα πρέπει να λατρεύεται ο Θεός: «εν πνεύματι και αληθεία», αφοσιωμένοι ολοκληρωτικά ως υπάρξεις στον Θεό. Ευχόμαστε να μιμηθούμε την ισαπόστολο, «μιμησώμεθα και τοις ιδίοις αμαρτήμασι μη εντρεπώμεθα», λέει ο Ιερός Χρυσόστομος. Ας αναζητήσουμε την ανθρώπινη επαφή σε αντίθεση με την απομόνωση που οδηγεί η εγωκεντρική κοινωνία μας και με τον Χριστό ανάμεσά μας ας γινόμαστε ένα σώμα που θα δοξάζει την Αγία Τριάδα εν Πατρί δι’ Υιού εν Αγίω Πνεύματι. Αμήν».

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ευχήθηκε ο αναστάς Κύριος με τις πρεσβείες της Αγίας Φωτεινής να ευλογεί όλους μας. Επιπλέον, ευχαρίστησε τους δύο αδελφούς Ιεράρχες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και τους ευχήθηκε ο Ιησούς Χριστός «να μακροημερεύει τη ζωή τους και να ολοκληρώνει την αρχιερατική διακονία τους».

Διαδώστε: