Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα μέσα στην αναστάσιμη και ευφρόσυνη περίοδο του Πάσχα, εορτάζεται και φέτος η μνήμη της αγίας και ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως της Νέας Σμύρνης και της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης.
Προσκεκλημένοι Ιεράρχες στην εφετινή μας πανήγυρη ήταν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και Γλυφάδας κ. Αντώνιος.
Το απόγευμα του Σαββάτου στις 7, την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Αντωνίου, ο οποίος και κήρυξε τον θείο Λόγο μετά την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.
Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας αντευχήθηκε τα έτη του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών να είναι ειρηνικά, ευλογημένα και καλλίκαρπα.
Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Γλυφάδας
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, μεταξύ άλλων είπε:
Μέσα στην αναστάσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε η Εκκλησία έχει θέσει ακριβώς στο κέντρο της περιόδου δύο γεγονότα που διασώζει ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Το πρώτο είναι η συνάντηση του Κυρίου παρά τω φρέαρ του Ιακώβ στην Συχέμ της Σαμαρείας με τη Σαμαρείτιδα και το άλλο η ομιλία και η δράση του Ιησού κατά τη Σκηνοπηγία που ακολουθούσε το Εβραικό Πάσχα. Έχουν εσωτερική συνάφεια μεταξύ τους τα δύο γεγονότα.
«Αν ήξερες ποιος είναι Αυτός που σου ζητάει να πιεί νερό εσύ θα του ζητούσες και πάλι να πιείς από αυτό και δεν θα διψούσες ποτέ!», ερώτημα που έθεσε ο Ιησούς Χριστός στη Σαμαρείτιδα. Θα γίνει μέσα της πηγή που θα αναβλύζει την αιώνιο ζωή!
Για να εμβαθύνουμε: Όποιος διψά, πεθαίνει. Όμως όποιος πίνει από το νερό που του δίνω Εγώ, δεν θα διψάσει ποτέ! Ο Θεός δεν δημιούργησε τον θάνατο. Εμείς αυτοτιμωρούμεθα όταν απομακρυνόμαστε απο το θείο θέλημα. Δύο παραδείγματα: όταν το παιδί δεν τρώει το φαγητό του, επειδή θέλει να διατηρήσει τη σιλουέτα του, οι γονείς του το προειδοποιούν ότι αν συνεχίσει έτσι, θα πεθάνει. Το παιδί συνεχίζει. Ποιος θα φταίει αν πεθάνει το παιδί; Οι γονείς έδωσαν συμβουλή που παραβιάστηκε και το παιδί πέθανε. Το δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με τα ποτάμια, που έχουν νερά κι όμως δεν είναι δικά τους. Μαζεύονται από τις γύρω πηγές, υπόγεια κ.λπ. Αν μεταφέρουμε την κοίτη, τα ποτάμια θα στεγνώσουν και θα ξεραθούν. Όταν οι άνθρωποι ήταν ενωμένοι με την Πηγή της Ζωής οι άνθρωποι ακτινοβολούσαν και εξέπεμπαν τη Χάρη που και οι Πρωτόπλαστοι είχαν.
Με τη συνδρομή του διαβόλου αρνήθηκαν τη Χάρη με αποτέλεσμα τον πνευματικό θάνατο. Ο διάβολος είπε: «Μπορείτε να γίνετε θεοί από μόνοι σας». Αποτέλεσμα; Μετά τον πνευματικό, ακολούθησε ο σωματικός θάνατος.
Ο Ιησούς Χριστός μας χάρισε την αιώνια ζωή, με τον θάνατο και την Ανάστασή Του νίκησε τον πνευματικό θάνατο. Με το «Αληθώς Ανέστη» αναγνωρίζουμε ότι η Ζωή νίκησε τον θάνατο και ομολογούμε ότι θα ζήσουμε αιώνια… Όποιος διψά, ας έρθει σε Μένα για να πιεί, και τότε «ποταμοί ρεύσουσι εκ της κοιλίας αυτού ποταμοί ζωής».
Ο Σταυρός και η Ανάστασή Του είναι και η δόξα Του. Μας χάρισε τη δυνατότητα να ζήσουμε αιώνια. Έβαλε πάλι την κοίτη του ποταμού της Χάριτος μέσα στον ποταμό της ανθρωπίνης φύσεως. Πως την ενεργοποιούμε; Με τη θέλησή μας και τη συνεργεία του Αγίου Πνεύματος, διά των μυστηρίων του αγίου Βαπτίσματος, του Χρίσματος και της θείας Κοινωνίας.
Να πάρουμε το νερό της ζωής. Η Αγία Φωτεινή πίστεψε στον λόγο του Θεού και τον διέδωσε όπου μπορούσε: και μέσα στο σπίτι της. Έτσι μαρτύρησαν και οι τέσσερις αδελφές της και τα δύο παιδιά της. Ήπιαν το νερό της Ζωής.
Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας ανέφερε: «Θα ήθελα, Σεβασμιώτατε, να παρακαλέσετε την Αγία Φωτεινή να δέεται στον Θεό, ώστε να εμβαθύνουμε στην πίστη και την αγάπη του Ιησού Χριστού, ώστε να γίνουμε παιδιά του Ιησού Χριστού και να ρέει η χαρά της αιωνίου ζωής μέσα μας και να την προαπολαύσουμε από τώρα και στην ολότητά της όταν θα φύγουμε από τον μάταιο αυτό κόσμο».