Σήμερα συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ημέρα της Ενθρόνισης του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου. Ήταν 10 Σεπτεμβρίου 1995 όταν η πόλη της Ναυπάκτου υποδεχόταν τον Ποιμενάρχη της.
Στον Ενθρονιστήριο Λόγο του ο Σεβασμιώτατος είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων εκείνη την ημέρα:
“Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ποιμαντική εξασκείται στο παρόν, αλλά επηρεάζεται από το παρελθόν και το μέλλον. Το παρελθόν συνίσταται στην οικονομία του Χριστού, αφού ο Χριστιανός πρέπει να βιώση εσωτερικά τις μεθηλικιώσεις του Χριστού, και το μέλλον συνίσταται στην μέθεξη της Βασιλείας του Θεού. Έτσι, το παρόν περιχωρείται από το παρελθόν και το μέλλον, οπότε αποφεύγεται η εκκοσμίκευση της εκκλησιαστικής ζωής. Όταν το παρόν αποδεσμεύεται από το παρελθόν και το μέλλον, τότε ο άνθρωπος παραμένει αλύτρωτος και απογοητευμένος. Ο Μέγας Βασίλειος είναι χαρακτηριστικός στο σημείο αυτό: «Οι το παρόν διώκοντες, και ου προς το μέλλον ενατενίζοντες, μισθωτοί και ου ποιμένες εισί». Επίσης, γνωρίζω πολύ καλά ότι ο άνθρωπος, κυριαρχούμενος από το βασανιστικό πρόβλημα του θανάτου, είναι μια τραγική ύπαρξη και ένα δυσκολοκυβέρνητο ον. Το πρόβλημα του θανάτου δεν είναι κάτι που συνδέεται με την έξοδο της ψυχής από το σώμα, αλλά ένα υπαρκτικό και ακόμη, θα έλεγα, ένα βιολογικό γεγονός, που το έχουμε μέσα μας από την σύλληψή μας στην κοιλία της μητέρας μας. Η αγωνία, η ανασφάλεια, η προσπάθεια για επικράτηση, η επιδίωξη της ηδονής, τα οικονομικά και πολιτικά συστήματα, οι ιδεολογίες, η πλεονεξία, η επιθυμία απόκτησης εξουσίας και πλούτου, κλπ. διαποτίζονται από τον θάνατο, που είναι το παράσιτο της ανθρωπίνης φύσεως και το παρέμβλητο μέσα στην κτίση. Επομένως, όσο ο άνθρωπος δεν λύει αυτό το εσωτερικό και υπαρξιακό πρόβλημα, τόσο και είναι τραγική ύπαρξη. Όσο ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπερβή τον θάνατο και δεν μπορεί και δεν γνωρίζει τον τρόπο να φθάση στην θέωση και να εκπληρώση τον βαθύ του σκοπό, τόσο και μεμψιμοιρεί. Όλα του φταίνε, όλα τον πειράζουν. Έτσι, σε τέτοια περίπτωση είναι δυσκολοκυβέρνητο ον. Και αυτό το αντιλαμβάνεται ο ποιμένας”.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΛΟΓΟ
Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, κατά κόσμον Γεώργιος Βλάχος, γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1945, όπου και συνεπλήρωσε την στοιχειώδη εκπαίδευση.
Το 1955 συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Αγρίνιο. Φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και έλαβε το πτυχίο του (1964-1968).
Χειροτονήθηκε Διάκονος (1971) και Πρεσβύτερος (1972) από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρό Καλλίνικο.
Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, (1969-1987), στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας (1987), και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (1987-1995).
Διετέλεσε Διευθυντής Νεότητος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (1988-1995), όπου ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα για την ανάπτυξη της Ενοριακής ζωής και των Κατηχητικών Σχολείων. Διοργάνωσε Σεμινάρια Κατηχητών και Ημερίδες καθώς και διάφορες δραστηριότητες μεταξύ των κατηχητών.
Διορίσθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεότητος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών την 10-5-1991.
Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στα Διοικητικά Συμβούλια:
- του «Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου» (ΕΡΣ) (1990)
- της «Εθνικής Επιτροπής AIDS» (1989-1991)
- του «Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων» (ΚΕΕΛ) (1992)
- του «Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών» (1993)
- στην διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό πρόβλημα (1992) κλπ.
- Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ) και του Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας.
Συμμετείχε στην «ίδρυση πειραματικού συμβουλευτικού σταθμού για θέματα αιρέσεων» της Ιεράς Συνόδου και άλλων φορέων.
Διορίσθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής για την προετοιμασία της «Ημερίδος εκκλησιαστικής Ραδιοφωνίας» για την προετοιμασία της και κατάρτιση θεματολογίου (Νοέμβριος 1993).
Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου εξελέγη την 19η Ιουλίου του 1995.
Διετέλεσε τέσσερεις φορές μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και επανειλημμένως εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ορίσθηκε εισηγητής στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Τακτικές και σε έκτακτες Συνεδριάσεις δώδεκα φορές (12) φορές.
Συμμετείχε στην «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας» στην Κρήτη (Ιούνιος 2016).
Παρέδωσε μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Χριστιανικής Ηθικής (1988-1990) και Βιοηθικής (2001) στην Μπελεμέντειο Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου Αντιοχείας στον Βόρειο Λίβανο και στο Διδακτορικό Πρόγραμμα Ορθοδόξων Σπουδών του «Αντιοχειανού Οίκου Σπουδών» στην Πενσυλβάνια της Αμερικής (2017, 2019) μαθήματα Ασκητικής και Ποιμαντικής θεολογίας.
Έχει συγγράψει εκατόν εννέα (109) βιβλία, εκ των οποίων τα ογδόντα οκτώ (88) μεταφράσθηκαν σε είκοσι πέντε (25) ξένες γλώσσες.
Το βιβλίο «Το Πρόσωπο στην Ορθόδοξη Παράδοση» βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Εισηγήθηκε σε πάνω από πεντακόσια (500) διεθνή και πανελλήνια Συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Μεταξύ των υπολοίπων ποιμαντικών του δραστηριοτήτων στην Ιερά Μητρόπολή του πραγματοποιεί κάθε Δευτέρα 90λεπτες ομιλίες θεολογικού και εκκλησιολογικού περιεχομένου.
Στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος διετέλεσε παραγωγός εκπομπής για μια εξαετία (1989-1995) με τίτλο Οι Πατέρες στον σύγχρονο κόσμο και από το 2010 για ένατη (9η) συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζει εβδομαδιαία εκπομπή με τίτλο Η Θεολογία στην ζωή μας (2010-2020). Επίσης, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας του Πειραιά (2018, 2019, 2020) είναι παραγωγός εβδομαδιαίας ωριαίας εκπομπής με τίτλο Ανθολόγιον Θεολογίας.
Στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος» (2015-2020) πραγματοποιεί εβδομαδιαίες ημίωρες εκπομπές με τίτλο Θεολογία γεγονότων.
Ανακηρύχθηκε:
- Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2008).
- Επίτιμος Δημότης του Δήμου Εδέσσης (2016).
- Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2016).
- Τακτικός Καθηγητής Ασκητικής και Ποιμαντικής Θεολογίας στο Διδακτορικό Πρόγραμμα Ορθοδόξων Σπουδών του «Αντιοχειανού Οίκου Σπουδών» στην Πενσυλβάνια της Αμερικής (2016).
- Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (2018).
- Πρόσφατα (1 Απριλίου 2020) ορίσθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως ο μόνος εκπρόσωπος της Εκκλησίας προς τα Μέσα Ενημέρωσης της Ελλάδος για το θέμα της πανδημίας του κορωνοιού (covid-19), και έφερε την αποστολή του εις πέρας με επιτυχία (απόφαση ΔΙΣ 30-4-2020).