Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, εισηγήθηκε το θέμα: «Οι δύο τύποι θεολογιών (δυτικός και ορθόδοξος) και οι δύο βαθμοί της Ορθοδόξου θεολογίας στην τέχνη», στην ενότητα του Συνεδρίου για τα άυλα μνημεία, στο Φόρουμ για τον θρησκευτικό τουρισμό «Βυζαντινή Καστοριά», που έλαβε χώρα το διάστημα 24-26 Ιανουαρίου 2023, στην Καστοριά.
Ο Σεβασμιώτατος διάρθρωσε το θέμα του σε πέντε (5) κεφάλαια:
1. Ορθόδοξη και δυτική θεολογία και τέχνη,
2. Σχολαστικισμός και ησυχασμός,
3. Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης για την ανοικοδόμηση Ιερού Ναού,
4. Οι δύο βαθμοί θεολογίας, κατά τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη, και
5. Οι αγιογραφίες ως έκφραση των βαθμών της τελειώσεως.
Στις ενότητες αυτές ανέλυσε την ορθόδοξη μέθοδο θεογνωσίας-θεολογίας και τις διαφορές των θεολογικών παραδόσεων της Εκκλησίας και της Δύσης και το πως αυτές αποτυπώνονται και εκφράζονται με τον λόγο, γραπτό και προφορικό, με τα εικονίσματα-αγιογραφίες και με την ναοδομία.
Ακόμη, παρουσίασε το πώς η θεολογία της Εκκλησίας εκφράσθηκε και εκφράζεται με λόγους και εικονίσματα και συγκεκριμένως πως εκφράσθηκε στα εκκλησιαστικά μνημεία της Καστοριάς
Και ο Σεβασμιώτατος περάτωσε την εισήγησή του, ως εξής:
«Το συμπέρασμα είναι ότι η ορθόδοξη θεολογία διατυπώνεται και εκφράζεται στην ναοδομία και την αγιογραφία. Τα κτίσματα και οι αγιογραφίες γίνονται από ανθρώπου που είναι εκφραστές της Ορθοδόξου Παραδόσεως και οδηγούν στην κοινωνία με τον Θεό. Και φυσικά αυτή είναι η ζωντανή παράδοση της Καστοριάς. Όταν, λοιπόν, λέτε ότι η Καστοριά είναι Βυζαντινή πόλη (Ρωμαίικη πόλη), αυτό πρέπει να το εννοείτε ότι είναι Ορθόδοξη θεολογική πόλη, εκφράζει την Ορθόδοξη θεολογία της Εκκλησίας και αυτό είναι αρκετά προκλητικό, γιατί σας προσκαλεί σε πνευματική εγρήγορση, σε αναβάσεις θεολογικές και σε απόκτηση γνώσεως θεολογικής. Ζη κανείς σε ένα θεολογικό τόπο και εμπνέεται στο να καταλαβαίνει τι είναι Ορθόδοξη θεολογία και πως πρέπει να θεολογεί, πως να θεολογεί εκκλησιαστικά και πως να εκκλησιάζεται θεολογικά».