Εσπερινός Αγ. Παρασκευής στην Ναύπακτο – Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου για την ύβρη που διαπράττει ο άνθρωπος
Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός τελέσθηκε επί τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεο και τον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο στον ομώνυμο Ιερό Ναό που είναι και ο μεγαλύτερος Ναός της πόλης της Ναυπάκτου και πολύ αγαπητός σε όλους τους Ναυπάκτιους.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αναφερόμενος στην ύβρη και την τίση, είπε μεταξύ άλλων: “Και σήμερα εκδηλώνεται η ύβρη ως αλαζονεία, ως απομάκρυνση από τον Θεό και την θεοποίηση των ανθρώπων και των δυνατοτήτων του, όπως και των αποτελεσμάτων της τεχνολογικής επανάστασης. Όμως αν δεν υπάρξει καλή χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην καταστροφή, όπως φαίνεται στον μύθο της αρχαίας Ελλάδας για τον Φαέθωνα”.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του στην πλατεία, μετά την αρτοκλασία αναφέρθηκε στην Αγία Παρασκευή που καταγόταν από ένα χωριό της Ρώμης της Ιταλίας, έζησε τον δεύτερον αιώνα μ.Χ., ήταν Χριστιανή και δεν ήθελε να αρνηθεί την πίστη της, οπότε την υπέβαλαν σε φοβερά μαρτύρια. Η εξουσία της εποχής εκείνης άσκησε βία επάνω της, αλλά αυτή παρέμεινε ακλόνητη στην πίστη της και έχυσε το αίμα της για τον Χριστό.
Στην συνέχεια ανέλυσε ότι γενικά το αίμα του Χριστού και το αίμα των μαρτύρων έχουν μεγάλη δύναμη και διέλυσαν την παλιά ειδωλολατρική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την έκαναν Χριστιανική.
Με την ευκαιρία αυτή τόνισε ότι υπάρχει ένα γενικό αξίωμα όπως φαίνεται και στις αρχαίες τραγωδίες, ότι συνδέεται η ύβρη με την τίση. Ύβρη είναι η αλαζονεία, η αυθαιρεσία και τίση είναι αυτό που ακολουθεί, δηλαδή η τιμωρία.
Προσαρμόζοντας αυτό στην εποχή μας προσδιόρισε ότι και σήμερα εκδηλώνεται η ύβρη ως αλαζονεία, ως απομάκρυνση από τον Θεό και την θεοποίηση των ανθρώπων και των δυνατοτήτων του, όπως και των αποτελεσμάτων της τεχνολογικής επανάστασης. Όμως αν δεν υπάρξει καλή χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην καταστροφή, όπως φαίνεται στον μύθο της αρχαίας Ελλάδας για τον Φαέθωνα.
Ο Φαέθων ο γιός του ήλιου έλαβε την εξουσία να διευθύνει το φωτεινό άρμα, αλλά επειδή δεν μπόρεσε να το ελέγξη, αφήνιασαν τα άλογα, ανεβοκατέβαινε στη γη, και επειδή αυτή φλεγόταν τιμωρήθηκε να πέσει στην άβυσσο. Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε ότι η ύβρη οδηγεί στη τίση, γι’αυτό πρέπει να διακατεχόμαστε από την ταπείνωση και να κάνουμε καλή χρήση των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Θεός διά της επιστήμης.
Στον εσπερινό παρέστησαν οι Αρχές του τόπου, οι Βουλευτές κ. Σπήλιος Λιβανός και κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο Ενορίτης και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Χρήστος Παΐσιος και πλήθος λαού.
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.