Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
05 Οκτωβρίου, 2020

Η Εορτή των Ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Ναυπάκτου

Διαδώστε:

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, εορτή του αγίου Ιεροθέου, Α΄ Επισκόπου Αθηνών, ήγε τα Ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Ο Σεβασμιώτατος με ανακοίνωσή του είχε γνωστοποιήσει εξ αρχής την απόφαση του να μην πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις, λόγω της ισχύος των εκτάκτων υγειονομικών μέτρων.

Έτσι, το απόγευμα του Σαββάτου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου τελέσθηκε λιτά ο Εσπερινός της Κυριακής και της εορτής του αγίου Ιεροθέου.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του, στον Εσπερινό, αναφέρθηκε στην αξία της σιωπής και της αφάνειας, με αφορμή το γεγονός ότι τα έργα του αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου ήταν στην αφάνεια για πέντε αιώνες και μετά φανερώθηκαν και προκάλεσαν μια δημιουργική έκρηξη, αλλά και με αφορμή το γεγονός ότι τα έργα του αγίου Ιεροθέου, που μνημονεύει ο άγιος Διονύσιος, παραμένουν εισέτι στην αφάνεια. Οι ευκαιρίες που μας δίνονται για ησυχία και αφάνεια είπε ο Σεβασμιώτατος, πρέπει να μας ωφελούν δημιουργικά.

Παρακολουθήστε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου στον Εσπερινό:

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε επίσης λιτά Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο, πλαισιωμένο με τον ελάχιστο αριθμό Ιερέων και Διακόνων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τους αγίους Ιερόθεο και Διονύσιο επισκόπων Αθηνών, οι οποίοι ήταν συγχρόνως μαθητές του Αποστόλου Παύλου, αδελφοί μεταξύ τους, αλλά και ο Ιερόθεος υπήρξε διδάσκαλος του Διονυσίου. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις δύο σημαντικές θεολογικές έννοιες Θεαρχία και Ιεραρχία, που υπάρχουν στα κείμενα του αγίου Διονυσίου. Η Θεαρχία είναι η αρχή της θεώσεως, η Ιεραρχία είναι η αρχή της μεθέξεως των Θεωνυμιών του Θεού ως αγαθού και καλού. Ο σκοπός της Ιεραρχίας είναι ο εξαγιασμός και η ένωση του ανθρώπου με τον Θεό, να μεθέξη ο άνθρωπος στις Θεωνυμίες. Αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται με την αγάπη και ιερουργία των «σεβασμιωτάτων» εντολών του Θεού. Μέσα δε στην Ιεραρχία υπάρχει ιερά τάξη, ιερά επιστήμη και ιερά ενέργεια.

Αυτή είναι η Εκκλησία και η Ιεραρχία και αυτή την Εκκλησία γνώρισε, είπε ο Σεβασμιώτατος, ζώντας κοντά στον άγιο Καλλίνικο Εδέσσης. Βίωσε την ελευθερία μέσα στην αγάπη και διδάχθηκε το εκκλησιαστικό φρόνημα, την ησυχαστική ζωή και την ποιμαντική φροντίδα. Η Εκκλησία έχει ένα μεγάλο βάθος, το οποίο πρέπει να το αναζητούμε και να το βιώνουμε.

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε λέγοντας ότι το μεγαλύτερο δώρο στην εικοσιπενταετή αρχιερατεία του ήταν η αγιοκατάταξη του αγίου Καλλινίκου, για το οποίο ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Ζήτησε δε από το εκκλησίασμα την προσευχή τους για να ανταποκριθεί στα δώρα αυτά του Θεού.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τις τρεις περιόδους της Ιερωσύνης και Αρχιερατείας του, στην Έδεσσα κοντά στον άγιο Καλλίνικο, στην Αθήνα κοντά στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και στην Ναύπακτο όπου εφάρμοσε όλα όσα διδάχθηκε από την εκκλησιαστική παράδοση. Ευχαρίστησε δε τους παρόντες για την συμμετοχή στην εορτή του, μεταξύ των οποίων τον γείτονα Μητροπολίτη Φωκίδος Σεβασμιώτατο κ. Θεόκτιστο, και τους Χριστιανούς της Ναυπάκτου, που τον αγάπησαν πραγματικά.

Εκκλησιάσθηκαν και ευχήθηκαν στον Σεβασμιώτατο ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας με τον Αντιδήμαρχο κ. Ζαχαρία Χοχτούλα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Χρήστος Παίσιος, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ελλάδος και πρ. Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης, οι Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας της Ναυπάκτου, και πολλοί πιστοί, με όλα τα ασφυκτικά μέτρα προστασίας που ισχύουν.

Παρακολουθήστε το κήρυγμα της Θείας Λειτουργίας:

Δείτε φωτογραφίες: 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Διαδώστε: