Την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022, εορτή των Τριών Ιεραρχών, των βάσεων της θεολογίας και της εκκλησιαστικής ποιμαντικής και προστατών της εθνικής μας παιδείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, στον οποίο εκκλησιάστηκαν εκπρόσωποι των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Ναυπάκτου, με τις σημαίες των Σχολείων τους, καθώς και εν ενεργεία και εν συντάξει καθηγητές και διδάσκαλοι.
Η παρουσία όλων αυτών (μαθητών και εκπαιδευτικών) έχει ιδιαίτερη αξία, διότι δεν επιβαλλόταν από διαταγές του Υπουργείου Παιδείας, αλλά ήταν δική τους αυτοπροαίρετη πράξη.
Παρών στην θεία Λειτουργία ήταν και ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ότι η εορτή των Τριών Ιεραρχών, δηλαδή το να εορτάζονται από κοινού οι Τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, καθιερώθηκε τον 11ο αιώνα από τον Επίσκοπο Ευχαίτων Ιωάννη Μαυρόποδα.
Ο αιώνας αυτός ήταν πολύ δύσκολος για την Χριστιανική Ρωμαική Αυτοκρατορία. Στην Δύση άρχισε να αναπτύσσεται η σχολαστική θεολογία, η οποία προσπαθούσε να κατανοήση την θεία Αποκάλυψη με όρους της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας. Στην Ανατολή εμφανίσθηκαν οι Μουσουλμάνοι Σελτζούκοι Τούρκοι, και κατέλαβαν την Μικρά Ασία. Επίσης, στην Κωνσταντινούπολη υπήρξαν φιλοσοφούντες που αλλοίωναν την Ορθόδοξη πίστη. Τότε ο Ευχαίτων Ιωάννης εισήγαγε την κοινή εορτή των Τριών Ιεραρχών, για να δώση ισχυρές θεολογικές βάσεις στις οποίες έπρεπε να στηριχθούν οι Ορθόδοξοι Ρωμηοί.
Μάλιστα, γράφεται στο Συναξάριο ότι ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ομοιάζει με το πυρ, διότι με την θεολογία του μας φλογίζει και μας ανυψώνει‧ ο Μέγας Βασίλειος ομοιάζει με τον αέρα, διότι οι λόγοι του είναι αναπνοή όταν λιποθυμούμε από τα πάθη‧ και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ομοιάζει με το ύδωρ που μας αναψύχει όταν λιώνουμε από τα πάθη.
Κατέληξε ότι αυτό δείχνει ότι πάντοτε, αλλά και σε δύσκολες περιόδους, όπως στην εποχή μας, που μας κατακλύζουν πολλά ιδεολογικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά ρεύματα, τα οποία μας αποπροσανατολίζουν, η διδασκαλία της Εκκλησίας διά των Τριών Ιεραρχών γίνεται για μας πυρ, αέρας και νερό, και μας στηρίζει στην παράδοσή μας, που διακρίνεται για την σταθερότητα.
Πριν από την απόλυση της θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας «των διδασκόντων και διδασκομένων» σε όλα τα σχολεία της πόλεως και της περιφέρειας της Ναυπάκτου, στο τέλος της οποίας εκφώνησε εόρτιο λόγο, εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας η καθηγήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου κ. Ευθυμία Σταυρογιαννοπούλου. Η ομιλήτρια επικέντρωσε τον λόγο της στην κοινωνική διάσταση του έργου των Τριών Ιεραρχών υπογραμμίζοντας δύο στοιχεία από τους αγώνες τους: την κοινωνική μέριμνα και την ομοτιμία άνδρα και γυναίκας. Με την γνωστή Βασιλειάδα ο Μεγας Βασίλειος είναι αυτός που ιδρύει το πρώτο Νοσοκομείο στην ιστορία. Ταυτόχρονα «μάχεται κατά της περιστασιακής φτώχιας», ενώ ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος «έρχεται αντιμέτωπος με την δομικά ενσωματωμένη στο σύστημα ανισότητα». Ταυτόχρονα με την κοινωνική μέριμνα προσπαθούν να αναβαθμίσουν την τραγικά υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μάλιστα στηλιτεύει την κοινωνική αδικία λέγοντας: «ου δέχομαι τον νόμον, ου κατανοώ την συνήθειαν. Άνδρες γαρ οι νομοθετούντες διά τούτο κατά γυναικών η νομοθεσία».
Ο Σεβασμιώτατος πριν από το «δι’ ευχών», απευθυνόμενος στα παιδιά, αφού περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία, τα συμβούλεψε να μην εμπιστεύονται τον οποιοδήποτε, αλλά τους γονείς και δασκάλους τους, που αξίζουν την εμπιστοσύνη τους, γιατί έχουν πείρα και τα αγαπούν.
Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας, στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακοίνωσης και απονομής των Βραβείων και των Επαίνων του Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2022 (Διηγήματος και ποιήματος), που διοργάνωσε και εφέτος η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, με την συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Το θέμα του εφετινού διαγωνισμού ήταν: «Οι Μικρασιάτες Άγιοι της προσφυγιάς του 1922: Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης και ο Άγιος Παίσιος ο Αγιορείτης».
Τα Βραβεία και τους Επαίνους απένειμε στους συγγραφείς και ποιητές μαθητές ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος. Παρόντες στην τελετή ήταν οι μαθητές που διαγωνίστηκαν, οι διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειας της Ναυπάκτου και αρκετοί καθηγητές των διαγωνισθέντων.
Την Επιτροπή που έκρινε τα έργα των μαθητών αποτελούσαν οι: Απόστολος Τσακούμης, θεολόγος, Μαρία Κουτούση, φιλόλογος, Χριστίνα Καρανικόλα, φιλόλογος, Ελένη Εξάρχου θεολόγος, Χρυσούλα Μαντζαβά, φιλόλογος, Θεοδώρα Σιαμπαλή, φιλόλογος. Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο π.Θωμάς Βαμβίνης, με ειδικό συνεργάτη τον π.Κωνσταντίνο Βακάλογλου.
Στην κατηγορία του Γυμνασίου Βραβεία έλαβαν οι μαθητές: Παναγιώτα Ζαμπάρα του Ιωάννη, μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, για το Ποίημά της: «Ο άγιος Αρσένιος, τότε και… τώρα», ο Βασίλειος Παππάς του Αποστόλου, μαθητής του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, για το διήγημά του: «Ασυρματιστής Φώτης Σταύρου». Έπαινο έλαβε ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος του Παναγιώτη, μαθητής του Γυμνασίου Αντιρρίου, για το Διήγημά του: «Η αποκάλυψη».
Στην κατηγορία του Λυκείου βραβεία έλαβαν οι μαθητές: Πηνελόπη Λιάκου του Κωνσταντίνου, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου στα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη, για το Ποίημά της: «Στρουθοκάμηλοι» και η Μαρία Καραγεωργοπούλου του Χρήστου, μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου, για το Διήγημά της: «Ένας επίγειος άγιος». Επαίνους έλαβαν: ο Ορέστης Βερύκιος του Ιωάννη, μαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου, για το Ποίημά του: «Αρσένιος Καππαδόκης, ο πρόσφυγας μοναχός», ο Καλειώρης Χρήστος του Σπυρίδωνος, μαθητής του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου, για το Διήγημά του: «Μυρίζει… Παράδεισος» και η Δήμητρα Ευθυμιοπούλου του Νικολάου, μαθήτρια του 2ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου, για το Διήγημά της: «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης».
Δείτε το κήρυγμα του Μητροπολίτου Ναυπάκτου