Ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Ναυπάκτου από τους Τούρκους
Γιορτάστηκε φέτος με λαμπρότητα και ιδιαίτερα παραδοσιακά χρώματα η 194η επέτειος της απελευθέρωσης της Ναυπάκτου από τον Τουρκικό ζυγό. Η ακριβής ημερομηνία της απελευθέρωσης είναι 18η Απριλίου, επειδή όμως ήταν μέσα στην «βεβαρυμένη» εορταστικά Διακαινήσιμο εβδομάδα, ο εορτασμός της μεταφέρθηκε στις 13 και 14 Μαίου, Σάββατο και Κυριακή της Σαμαρείτιδος.
Τις εορταστικές εκδηλώσεις οργάνωσε ο Δήμος Ναυπακτίας με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και αγίου Βλασίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και κινητήρια δύναμη τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας ο ΕΠΑΧΤΟΣ.
Δεν ήταν κάποια επέτειος βασισμένη σε Προεδρικό Διάταγμα, με ιδιαίτερο πρωτόκολο. Ήταν μια οργάνωση των φορέων της τοπικής κοινωνίας, γι’ αυτό συμμετείχαν μόνον όσοι το επιθυμούσαν και ήταν πάρα πολλοί.
Το απόγευμα του Σαββάτου, 14 Μαίου, πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην παραλιακή οδό της Ψανής, στην οποία συμμετείχαν ορισμένα Δημόσια Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση, αντιπροσωπεία των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη, το «Τεχνουργείο», πολλοί «αναβιωτικοί» σύλλογοι από πολλά μέρη της Ελλάδος, οι φιλαρμονικές του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και η Παπαχαραλάμπειος του Δήμου Ναυπακτίας και έφιπποι των Σχολών Ιππασίας Παντελή Αναστασόπουλου και Γεωργίου Δημητρίου.
Όλοι οι παρελάσαντες και οι επίσημοι πήγαν κατόπιν πεζοί από την Ψανή στον δυτικό βραχίονα του Ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου, όπου απηύθυναν χαιρετισμό στους παρευρισκομένους ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κ. Τσουκαλάς, η Πρόεδρος των Σουλιωτών ΕΠΑΧΤΟΣ κ. Μαρία Σαγώνα και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας. Κατόπιν η Προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Λευκάδος κ. Ολυμπία Βικάτου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, αναφέροντας μέσα από τα γεγονότα την σπουδαιότητα της απελευθέρωσης της Ναυπάκτου για την επέκταση των συνόρων της Ελλάδος στην γραμμή Αμβρακικού Παγασητικού κόλπου.
Στην συνέχεια έγινε αναπαράσταση της άφιξης του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ναύπακτο με βασικούς συντελεστές τον κ.Ιωάννη Χαλάτση, που έγραψε τα κείμενα, τον κ.Πέτρο Πιτσιάκκα, Διευθυντή του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου, που ήταν ο αφηγητής, τον κ.Ηρακλή Μπεζαίτη στο ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια και τον κ.Νικόλαο Νούλα, στο ρόλο του Αυγουστίνου Καποδίστρια.
Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του είπε ότι, όταν ήρθε στην Ναύπακτό ως Μητροπολίτης το 1995, δεν εορτάζονταν η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), καίτοι υπήρχε Προεδρικό Διάταγμα, αλλά ούτε και η απελευθέρωση της πόλεως από την τουρκική σκλαβιά• γι’ αυτό έθεσε στόχο να εορτάζονται αυτά τα γεγονότα.
Μάλιστα διάβασε έγγραφο που έστειλε το 1999 στον τότε Δήμαρχο Ναυπάκτου, με το οποίο ζήτησε να συγκροτηθή Επιτροπή για να διοργανώσουν τις εορτές αυτές. Πράγματι, στην συνέχεια με τους κατά καιρούς Δημάρχους καθιερώθηκαν οι εορταστικές αυτές εκδηλώσεις, όμως και η εφετινή είναι το αποκορύφωμα. (Διαβάστε την επιστολή ΕΔΩ)
Συνεχάρη τον Δήμαρχο κ. Βασίλειο Γκίζα, την Πρόεδρο ττού Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας», κ. Μαρία Σαγώνα, καθώς και όλους τους διοργανωτές.
Περισσότερες φωτογραφίες από το Λιμάνι
Το πρωί της Κυριακής, 15 Μαίου, ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό του αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Πρωτ. Θωμάς Βαμβίνης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Αρχιμ. Ειρηναίος Κουτσογιάννης, Ιεροκήρυκας και οι Διάκονοι Παίσιος Παρασκευάς, Αντώνιος Αντωνιάδης και Παντελεήμων, ενώ στα αναλόγια έψαλαν ο Παντελής και ο Ιωάννης Αναστασόπουλος.
Πριν από την απόλυση της θείας Λειτουργίας εψάλη Δοξολογία για την επέτειο της απελευθερώσεως της Ναυπάκτου, στην οποία ήταν παρόντες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, οι Δοικητές ή εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμανικού και της Πυροσβεστικής της Ναυπάκτου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, υποψήφιοι Βουλευτές, εκπρόσωποι συλλόγων και πιστοί.
Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Δοξολογίας είπε ότι ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, που ενδιαφέρθηκε για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου και ήταν παρών και μάλιστα εισήλθε στην Ναύπακτο, δώρισε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου δύο καμπάνες που υπάρχουν μέχρι σήμερα και χτυπάνε καθημερινά για να μας θυμίζουν αυτό το γεγονός.
Έπειτα είπε ότι ο Καποδίστριας έδωσε εντολή, οι Σουλιώτες οι οποίοι μετά την καταστροφή του Σουλίου ήταν περιπλανώμενοι, να εισέλθουν στην πόλη της Ναυπάκτου μετά την αποχώρηση των Τούρκων• και γι’ αυτό ένα μεγάλο μέρος της πόλεως Ναυπάκτου αποτελείται από τους απογόνους των Σουλιωτών. Επομένως, η πόλη είναι ένα μείγμα γηγενών Ναυπακτίων και Σουλιωτών.
Στην συνέχεια τόνισε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε αυτήν την Ρωμαίικη παράδοση της πόλεώς μας. Η Ρωμηοσύνη δεν είναι εθνικισμός, αλλά εκφράζει την Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Έτσι, έχουμε ένα συγκροτημένο Ελληνικό Κράτος, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την Οικουμενικότητα, την σύζευξη Ορθοδοξίας και Ελληνισμού που υπάρχει σε Ανατολή και Δύση, σε Βορρά και Νότο. Να μη διακατεχόμαστε από έναν εθνικιστικό και κοινωνικό ρατσισμό που είναι καταστροφή της κοινωνίας μας, αφού δημιουργεί πολώσεις.
Μετά την Δοξολογία και την απόλυση της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος και οι Αρχές του τόπου μετέβησαν στην πλατεία του Λιμανιού της Ναυπάκτου, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Νότη Μπότσαρη.
Στην συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμό ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας και από τους απογόνους των Σουλιωτών ο κ. Κώστας Τζαβέλλας.
Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Κυβερνήτης Καποδίστριας με την εντολή να ελευθερωθή η Ναύπακτος και από εκεί το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό στην πραγματικότητα υπονόμευσε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, που υπεγράφη πριν ένα μήνα και ήταν εναντίον των ελληνικών συμφερόντων. Με την διπλωματικότητά του και την λεβεντιά του συνετέλεσε στο να επεκταθούν τα όρια του πρώτου Ελληνικού Κράτους μεταξύ Αμβρακικού και Παγασητικού κόλπου. Ήταν άξιος ηγέτης και γι’ αυτό τέθηκε στον στόχο των ξένων δυνάμεων.
Ευχή όλων ήταν ο φετινός εορτασμός να είναι η αρχή, ώστε κάθε χρονιά η απελευθέρωση της Ναυπάκτου να εορτάζεται με την λαμπρότητα που της αρμόζει.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.