Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου για τον π. Ανδρέα Χασαπογιάννη στην Αφροξυλιά
Στον Ιερό Ναό του αγίου Ανδρέου Αφροξυλιάς χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος σήμερα, Κυριακή 21 Αυγούστου. Εκεί ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του π. Ανδρέα Χασαπογιάννη, συνταξιούχου Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου, ο οποίος εκοιμήθη την Πέμπτη 14 Ιουλίου.
Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή που έκανε λόγο για την θεραπεία του δαιμονιζομένου νέου. Είπε ότι ο Χριστός ομίλησε για την απιστία της γεννεάς εκείνης και των μαθητών, αλλά και για την δύναμη της πίστεως.
Ανέλυσε τι σημαίνει στην προκείμενη περίπτωση η λέξη απιστία. Δεν πρόκειται για την απιστία με την σημερινή έννοια, αφού ο άνθρωπος εκείνος πίστευε ότι ο Χριστός θα κάνει καλά τον δαιμονισμένο, γι’ αυτό γονάτισε μπροστά του και τον παρεκάλεσε να ελεήση τον υιό του, και οι μαθητές πίστευαν στον Χριστό και εγκατέλειψαν τα πάντα για να τον ακολουθήσουν.
Ο ιερός Θεοφύλακτος Αχρίδος ερμηνεύει ότι ο άνθρωπος εκείνος είχε απιστία όταν έλεγε ότι ο υιος του «σεληνιάζεται» θεωρώντας την σελήνη αιτία του προβλήματος και όχι τον διάβολο και οι μαθητές είχαν ατελή πίστη και όχι θερμή και ζέουσα πίστη.
Στη συνέχεια είπε ότι η πίστη έχει βαθμούς, είναι η απλή πίστη, η εξ ακοής πίστη, και η τελεία πίστη, η εκ θεωρίας πίστη. Γι’ αυτό τόνισε ότι πρέπει να προοδεύουμε στην πνευματική ζωή ώστε να αποκτήσουμε την ζωντανή πίστη, που είναι κοινωνία και ένωση του ανθρώπου με τον Θεό.
Κατόπιν τελέσθηκε το μνημόσυνο του π. Ανδρέα. Ο π. Ανδρέας Χασαπογιάννης, με καταγωγή από την Αφροξυλιά Ναυπακτίας, γεννήθηκε το έτος 1941. Ήταν έγγαμος. Σύζυγός του ήταν η Βασιλική Χασαπογιάννη το γένος Δημητρίου Κυρίτση με καταγωγή επίσης από την Αφροξυλιά. Από τον γάμο τους απέκτησαν τρία παιδιά: την Αικατερίνη, τον Παντελή και τον Δήμο.
Απλός και ανοιχτός στους ενορίτες του, υπηρέτησε και στις Ενορίες: Αγίου Ανδρέου Αφροξυλιάς, Αγίου Θωμά Νεοκάστρου και στην Ενορία Αγίων Αποστόλων Ελαιοστασίου, από όπου συνταξιοδοτήθηκε. Λίγο μετά την συνταξιοδότησή του τιμήθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο και χειροθετήθηκε Πρωτοπρεσβύτερος στον Ι. Ν. Αγίων Αποστόλων Ελαιοστασίου.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του σκιαγράφησε τον απλό και καλό χαρακτήρα του κεκοιμημένου Κληρικού, τον καλλίφωνο και ιεροπρεπή λειτουργό, τον υπάκουο στην Εκκλησία και τον Επίσκοπό του, όχι μόνο σε εύκολα και απλά πράγματα, αλλά και σε δύσκολες καταστάσεις, τον ευγενή και καλωσυνάτο. Τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και την διακονία του στην τοπική Εκκλησία. Ανέφερε δε δύο χαρακτηριστικά του π. Ανδρέα: Δεν είχε κανέναν εχθρό. Είχε μόνον φίλους, αλλά και στην επικοινωνία του με τους ανθρώπους, και με τους προϊσταμένους του, Μητροπολίτες, χρησιμοποιούσε με έναν ιδιαίτερο τρόπο διάφορες εκφράσεις της αρχαίας ελληνικής και της εκκλησιαστικής γλώσσας.
Αμέσως μετά την θεία Λειτουργία ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος μετέβη στον Ιερό Ναό αγίου Αθανασίου Ευηνοχωρίου του δήμου Μεσολογγίου και ως Τοποτηρητής τέλεσε την κηδεία της πρεσβυτέρας Μαρίας, συζύγου του πατρός Αθανάσιου Αραπογιάννη που υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης. Η πρεσβυτέρα εκοιμήθη σε ηλικία μόλις 47 ετών. Ομίλησε κατάλληλα στο εκκλησίασμα, ότι ο θάνατος είναι ένας μεγάλος ύπνος, ενώ ο καθημερινός ύπνος είναι ένας μικρός θάνατος, και ότι πιστεύουμε στην ανάσταση των νεκρών. Εξύμνησε τις αρετές της πρεσβυτέρας και παρηγόρησε τον Ιερέα και τα δυο του παιδιά.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.