Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
16 Οκτωβρίου, 2022

Θεία Λειτουργία στον Iερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου

Διαδώστε:

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, εορτή των Αγίων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Βαμβίνης, ο π. Παναγιώτης Χατζής και οι διάκονοι π. Παίσιος Παρασκευάς και π. Αντώνιος Αντωνιάδης.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην παρα­βολή του Σπορέως και είπε ότι γίνονται διάφορες ερμηνευτικές αναγνώσεις. Η πρώτη είναι η θεολογική-παγκόσμια που κάνει λόγο για την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου. Η δεύτερη ανάγνωση είναι η ανθρωπολογική και αναφέρεται στην έλευση της Χάριτος του Θεού στην καρδιά του ανθρώπου και το πως ανταποκρίνονται οι άνθρωποι σε αυτήν. Και η τρίτη ανάγνωση είναι η κοινωνική, που αναφέρεται στην κοινωνία την σύγχρονη, η οποία αντιδρά διαφοροτρόπως στην ενέργεια του Θεού.

Παρέμεινε ιδιαιτέρως στην τρίτη αυτήν ερμηνευτική ανάγνω­ση και εντόπισε την διαστρωμάτωση της σύγχρονης κοινωνίας έναν­τι του Θεού. Άλλοι άνθρωποι ομοιάζουν με την οδό στην οποία δεν αναπτύσσεται ο λόγος του Θεού, άλλοι ομοιάζουν με τα πετρώδη, γιατί έχουν σκληρότητα καρδιάς, άλλοι ομοιάζουν με τα αγκάθια, γιατί διακατέχονται από τα πάθη των ηδονών και άλλοι ομοιάζουν με την αγαθή γη, που δέχονται τον λόγο του Θεού και καρποφορεί.

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στα σύγχρονα γεγονότα παι­δε­ραστίας, βιασμού και μαστροπείας που ήλθαν στο φως της δημο­σιότητας είπε ότι όλοι εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους γι’ αυτά, και κάνουν λόγο για την «σαπίλα» που υπάρχει στην κοι­νω­νία. Και διερωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος: Γιατί απορούν, αφού ση­μερα προ­τείνονται από παντού πρότυπα ηδονοκρατίας και αχαλί­νωτου ευ­δαι­μονισμού, χωρίς όρους και όρια; Υπάρχει γενικός κανόνας, όπως τον εκφράζει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: «Νούς αποστάς του Θεού ή δαιμονιώδης γίνεται ή κτηνώδης». Και ο Ντοστογιέφσκι το έχει εκφράσει καλά: «Δίχως Θεόν, όλα επιτρέπον­ται».

Κατέληξε ότι στην κοινωνία μας πρέπει να διατηρήσουμε τα θε­με­λια που έχει εκφράσει η παράδοσή μας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

Διαδώστε: