16/09/2024 16/09/2024 Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Ο Σεβασμιώτατος στο Κήρυγμά του ανέφερε χαρακτηριστικά: “Τον εκκλησιαστικό χρόνο τον μπολιάζει ο Θεός.  Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του Σταυρού. Η Εκκλησία, μια Κυριακή πριν και μια...
16 Σεπτεμβρίου, 2024 - 20:34
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2024 - 20:35

Νεαπόλεως Βαρνάβας: Του Σταυρού, Εκκλησία και Πολιτεία, θυμούνται ένα σταυρό του Γένους

Διαδώστε:
Νεαπόλεως Βαρνάβας: Του Σταυρού, Εκκλησία και Πολιτεία, θυμούνται ένα σταυρό του Γένους

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Ο Σεβασμιώτατος στο Κήρυγμά του ανέφερε χαρακτηριστικά: “Τον εκκλησιαστικό χρόνο τον μπολιάζει ο Θεός.  Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του Σταυρού. Η Εκκλησία, μια Κυριακή πριν και μια Κυριακή μετά, προσπαθεί να μας μυήσει στο Μυστήριο του Σταυρού. Εμείς όμως είμαστε στα ατομικά μας δικαιώματα κλεισμένοι. Ο Χριστός μας δείχνει το δρόμο: περπατάει το λιθόστρωτο, το Γολγοθά.  Αυτή είναι η δόξα Του. Κι εμάς πρέπει να μας χαρακτηρίζει το διακονικό, σταυρικό ήθος.

«Όστις  θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν» είναι το μήνυμα του Σταυρού. Αυτήν την ημέρα η Εκκλησία και η Πολιτεία θυμάται ένα σταυρό του Γένους. Μια πληγή που ως τα σήμερα μένει ανοιχτή. Πατρίδες αλησμόνητες, μοναδικές, μες στης Ανατολής το φως, μοναστήρια, εκκλησίες, μνημεία, ερείπια πια.

Μικρά Ασία, Πόντος, Καππαδοκία, Ιωνία, Ανατολική Θράκη. Σήμερα ατενίζουμε από εδώ την Εσπερία Θεσσαλονίκη, 102 χρόνια εκτός των τειχών. Την πατρίδα, την πατρίδα, την πατρίδα έλεγαν οι πρόσφυγες. Εκείνοι οι άνθρωποι είχαν πίστη. Σκούπιζαν τα δάκρυα και προχωρούσαν μπροστά.  Πότισαν με το αίμα και τα δάκρυα τους τη γη. Αυτό το μνημόσυνο σήμερα είναι ελπίδα Ανάστασης“.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους εν Μικρά Ασία, Πόντο και Καππαδοκία αδίκως και μαρτυρικώς  σφαγιασθέντων αδελφών και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης  και Πρόεδρος των Δημάρχων της χώρας κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Νεαπόλεως – Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, ο Δήμαρχος του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πριγκήπου κ. Αγνή Νικολαΐδου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης  Δευτεροβάθμιας Εκπαιδευσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Ρουμπίδης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων