Συνέντευξη του Πατριάρχη Σερβίας στη Μητρόπολη Νεαπόλεως
Με μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος τον Οκτώβριο του 2014 στο Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και στην υπεύθυνη κ. Μ. Χαραλαμπίδου τιμάει την κοίμηση του Σέρβου Πατριάρχη η Ιερά Μητρόπολη. Την συνέντευξη συνοδεύει με τις φωτογραφίες από την επίσκεψη του μακαριστού Πατριάρχη στη Νεάπολη.
Διαβάστε τη συνέντευξη:
Ερώτηση: Μακαριώτατε, πώς περάσατε τα παιδικά σας χρόνια;
Μακαριώτατος: Έμεινα ορφανός από πατέρα στην ηλικία των επτά χρόνων. Είχα έναν αδελφό και μια αδελφή. Μεγαλώσαμε μέσα στη στοργή της μητέρας μας και δύο θείων μου, έτσι το αίσθημα της ορφάνιας έχανε την τραχύτητά του και εμείς δε βιώναμε σε όλη την οδύνη της την απώλεια του πατέρα μας.
Ερώτηση: Ποιό πρόσωπο ή ποιό γεγονός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή σας να ακολουθήσετε τον ανάντη δρόμο της Ιερωσύνης ;
Μακαριώτατος: Γεννήθηκα σε μια περιοχή, την Κλεισούρα, η οποία περικλειόταν από τα βουνά Όβτσαρ και Κάμπλα. Εκεί, ήταν εγκαθιδρυμένα δέκα μοναστήρια με ζωντανή πνευματική ζωή. Η μητέρα μου κατέφευγε συχνά σε αυτά και έβρισκε παρηγοριά. Συγκεκριμένα, επισκεπτόταν πολύ συχνά το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Πνευματικοί πατέρες εγνωσμένης αρετής εγκαταβίωναν σε αυτά τα ιερά καθιδρύματα και καθοδηγούσαν το λαό του Θεού. Κοντά σε αυτούς τους Γέροντες, τους Γίγαντες της πνευματικότητας, ανδρώθηκα και γαλουχήθηκα με τα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως. Πνευματικός μου οδηγός υπήρξε ο Γέροντας Μακάριος. Η δική του προσωπικότητα εσφράγισε την πορεία και τη διακονία μου στην Εκκλησία.
Ερώτηση: Πώς οραματίζεστε το ρόλο του Πατριαρχείου της Σερβίας τα επόμενα χρόνια;
Μακαριότατος : Το Πατριαρχείο της Σερβίας ζει τη ζωή του σύμφωνα με όσα παρέδωσαν οι Απόστολοι και οι Άγιοι της Εκκλησίας. Όραμα του είναι η διάδοση του Λόγου του Θεού , ο ευαγγελισμός του λαού του Θεού, για τούτο και ιδιαιτέρως δραστηριοποιείται στην ιεραποστολή .
Ερώτηση: Από τη θέση του Προκαθημένου της Σερβικής Εκκλησίας ποιες συμβουλές –συστάσεις θα απευθύνατε σε όσους διαχειρίζονται τις τύχες του Σερβικού λαού;
Μακαριώτατος: Το Πατριαρχείο έχει πολύ καλές σχέσεις με τη σημερινή Πολιτεία. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Η Σερβική Πολιτεία με τη θέσπιση νόμων (επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας) βοηθάει την Εκκλησία και γίνεται αρωγός στο κοινωνικό της έργο. Αλλά διευκολύνει επίσης και το ιεραποστολικό έργο με την παροχή άδειας σύστασης και λειτουργίας κατηχητικών συνάξεων εντός των σχολείων της χώρας.
Ερώτηση: Πιστεύετε ότι έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές υλικές και πνευματικές από τον πόλεμο που ζήσατε;
Μακαριώτατος: Οι Σέρβοι της Κροατίας επλήγησαν περισσότερο. Οι Σέρβοι της Κροατίας και της Βοσνίας, που, εξαιτίας του πολέμου και των βομβαρδισμών, εγκατέλειψαν τις πατρογονικές εστίες και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, υπολογίζονται γύρω στις 500.000.
Ερώτηση: Μακαριότατε, ποιες είναι οι σχέσεις σας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο;
Μακαριώτατος: Έχουμε άριστες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιβάλλει με εμπιστοσύνη το Πατριαρχείο της Σερβίας. Από την άλλη μεριά το Πατριαρχείο της Σερβίας διατηρεί αισθήματα πίστης και ευγνωμοσύνης προς τη μητέρα Εκκλησία και όλως ιδιαιτέρως προς τον Προκαθήμενό της, την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Α΄. Η ευγνωμοσύνη μας προς το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανάγεται στα χρόνια του Βυζαντίου. Δεν λησμονούμε ότι στους δύο ισαποστόλους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, τους οποίους ο Πατριάρχης Φώτιος έστειλε στους Σλαβικούς λαούς, οφείλουμε τη γέννησή μας στην Ορθοδοξία. Το Ιερό Φανάρι, λοιπόν, αποτελεί την πνευματική μας κολυμβήθρα. Σε αυτό είναι στραμμένοι με ευγνωμοσύνη οι οφθαλμοί της ψυχής μας.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.