Ι.Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης
26 Αυγούστου, 2024

Ένας ακόμη νέος κληρικός στη Μητρόπολη Πρεβέζης

Διαδώστε:

Το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024, ημέρα μνήμης του Αγίου ενδόξου Εθνοϊερομάρτυρος και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Ωρωπού Πρεβέζης.

 

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του εγγάμου κ. Ηλία Χήτα, καταγομένου από το χωρίο Άγιος Σπυρίδων Άρτης, προσφωνήσας αυτόν κατάλληλα, χρησιμοποιώντας λόγους του Πατροκοσμά που αναφέρονται στην Ιερωσύνη και τον κληρικό.

Την επομένη ημέρα Κυριακή 25 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Λούρου, όπου τέλεσε την χειροτονία του π. Ηλία εις πρεσβύτερον. Στον χειροτονητήριο λόγο του ο π. Ηλίας ευχαρίστησε τον Θεό για την ιερωσύνη που αξιώθηκε να λάβει, καθώς και τον Σεβασμιώτατο και όλους, όσοι συνέβαλαν στην πορεία του προς αυτήν μέχρι σήμερα.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο αφού πρώτα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ιερωσύνη είναι χάρισμα του Θεού στον άνθρωπο προς σωτηρίαν ψυχών και όχι έπαθλο ή επιβράβευση, τόνισε ότι διά της επιθέσεως του ωμοφορίου και της χειρός του επισκόπου στην κεφαλή του χειροτονουμένου δηλώνεται η αποστολική διαδοχή ως ορατό σημείο του Μυστηρίου της Ιερωσύνης και πως η παράδοση της «παρακαταθήκης» υπό του επισκόπου στα χέρια του χειροτονηθέντος, ως άλλο ορατό στοιχείο της Χειροτονίας, δηλώνει την υποχρέωση του Ιερέως να κρατήσει και να μεταδώσει ακαινοτόμητο το λόγο του Θεού στους ανθρώπους, διότι κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου θα κληθεί να αποδώσει λόγο γι’ αυτό στο Θεό.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο νέος πρεσβύτερος διένειμε το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές οικείων, φίλων και συγγενών που παρέστησαν στην χειροτονία.

 

Διαδώστε: