Το μήνυμά του για την Κυριακή του Τυφλού εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων με τίτλο «Ο Μέγας Κωνσταντίνος».
Παρακάτω το μήνυμα του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελήμωνος
Ο Μέγας Κωνσταντίνος έχει σχέση με τους Πατέρες της 1ης εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, που αγωνίσθηκαν, για την Θεότητα του Υίου και Λόγου. Είναι και ο ίδιος πατέρας. Είχε σαρκικά παιδιά. Τρεις υιούς, τον Κωνσταντίνο το Β’, τον Κώνσταντα και τον Κώνστα. Μεγάλος πατέρας, μικροί οι υιοί του. Κάποτε τα παιδιά δεν είναι αντάξια μεγάλων πατέρων. Ένας μάλιστα απ’ αυτούς, ο Κώνστας, θέλησε να γκρεμίσει ο,τι οικοδόμησε ο πατέρας του, ο Μέγας Κωνσταντίνος. Τάχθηκε με την μερίδα των αιρετικών, των Αρειανών, και πολέμησε τους Ορθοδόξους.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος απέκτησε και ένα άλλο παιδί, μία πανέμορφη θυγατέρα. Δυστυχώς πολλοί κλάψαμε, όταν εχθροί μας έκλεψαν την ωραία αυτή θυγατέρα και ασχημόνησαν πάνω της. Ποια η θυγατέρα; Είναι η Κωνσταντινούπολις. Δικό του παιδί η επτάλοφος Πόλις. Δικό του όνειρο, δικό του έργο, δικό του γέννημα η Βασιλεύουσα του Βυζαντίου, η νύμφη του Βοσπόρου.
Γιατί μετέφερε την πρωτεύουσα του Κράτους του από την αρχαία Ρώμη στη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη; Όχι τόσο για λόγους πολιτικούς, όσο για λόγους πνευματικούς και θρησκευτικούς. Νέα πίστη πλέον στο Ρωμαικό κράτος. Νέα ήθη. Νέα ζωή. Νέα και η Πρωτεύουσα.
Τίποτε δεν πρέπει θυμίζει την αρχαία ειδωλολατρία. Κτίζει την νέα Πόλη, που την αφιερώνει στη Μητέρα του Θεού, την Θεοτόκο.
Και από άλλης πλευράς είναι πατέρας ο Μ. Κωνσταντίνος. Είναι πατέρας των βασιλέων, των αρχόντων γενικώς. Αν πατήρ της Ιατρικής είναι ο Ιπποκράτης, αν πατήρ της Ιστορίας είναι ο Ηρόδοτος, αν πατήρ της Φυσικής είναι ο Αρχιμήδης, αν πατήρ της Πυρηνικής είναι ο Δημοκριτος, πατήρ της κοσμικής εξουσίας είναι ο Μέγας Κωνσταντίνος.
Πρότυπο όλων των αρχόντων. Καθρέφτης για κάθε ηγέτη ο Μέγας Κωνσταντίνος. Καθρέφτης χριστιανικής εξουσίας. Από όλα όμως τα παιδιά του Μ. Κωνσταντίνου το ωραιότερο είναι η Ελευθερία. Ρωτούν μερικοί: «Και τι προσέφερε ο Μ. Κωνσταντίνος»; Αλλά και μόνο το Διάταγμα των Μεδιολάνων, που εξέδωσε το 313 μ.Χ., θα αρκούσε για να τον ανακηρύξει πρωτοπόρο της παγκοσμίου ελευθερίας. Με το διάταγμα αυτό έδωσε τέλος στους διωγμούς. Μ’ αυτό κατάργησε τις διακρίσεις, διακήρυξε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε μια εποχή, που όλοι μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα, αλλ’ ο ένας καταπατεί το δικαίωμα του άλλου, ο Μ. Κωνσταντίνος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Η προσφορά του είναι από τις μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις.