Οι «αλιείς ανθρώπων» και τα χαρακτηριστικά τους
Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά των Αποστόλων, που στο επάγγελμα ήταν ψαράδες; Γιατί ήταν κατάλληλοι να γίνουν και «αλιείς ανθρώπων»; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά το μήνυμα της αυριανής Κυριακής Β’ Ματθαίου, που ανήρτησε η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Διαβάστε το ολόκληρο:
«Στην σημερινή (σ.σ. αυριανή) ευαγγελική περικοπή βλέπουμε τον Χριστό να επιλέγει τους στενούς συνεργάτες Του για το τεράστιο έργο της μεταμορφώσεως και ανακαινίσεως του κόσμου. Δεν κατευθύνεται γι’ αυτή την εκλογή στους κύκλους των πλουσίων, των πολιτικά ισχυρών, των ευσεβών του ιουδαϊκού κέντρου της Ιερουσαλήμ. Τους αναζητεί σε ένα περιβάλλον απλό, με φυσικό ελεύθερο ορίζοντα «παρά την θάλασσαν της Γαλιλαίας».
Οι πρώτοι στους οποίους απευθύνεται είναι άνθρωποι της εργασίας, άνθρωποι θετικοί και δραστήριοι. «Ήσαν γαρ αλιείς», ψαράδες που παλεύουν με τα δίχτυα τους. Πάνω στην εργασία τους συναντά ο Χριστός, πάνω σ’ αυτή τους προσκαλεί.
Όσοι αγωνίζονται με το αβέβαιο και ανήσυχο στοιχείο του νερού, χρειάζονται φυσική τόλμη, ταχύτητα στις κινήσεις και ενέργειες τους. Και οι τέσσερεις πρώτοι μαθητές που, κοντά στην λίμνη της Γαλιλαίας, κάλεσε ο Κύριος ανταποκρίνονται με ιδιαίτερη προθυμία. «Οι δε ευθέως αφέντες τα δίκτυα ηκολούθησαν αυτώ». Είναι άνθρωποι ενθουσιώδεις και τολμηροί, που καταλαβαίνουν πολλά και διαισθάνονται περισσότερα πίσω από τα λόγια, που μπορούν με σωστό αισθητήριο να αναγνωρίζουν τον ηγέτη, να τον εμπιστεύονται και να τον ακολουθούν αισιόδοξα στην μεγάλη αποστολή.
Ο Χριστός χρησιμοποιεί τη λέξη αλιείς, διότι από την προηγούμενη απασχόλησή τους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά.
Ο καλός ψαράς έχει γνώση που πρέπει να την αξιοποιήσει και ως αλιεύς ανθρώπων. Πρέπει να διαθέτει υπομονή και επιμονή. Ξέρει ο ψαράς να περιμένει και δεν αδημονεί για γρήγορα αποτελέσματα, δεν απογοητεύεται και ξαναδοκιμάζει. Είναι σημαντικό για όποιον ευαγγελίζεται το λόγο του Θεού, για όποιον προσεγγίζει τους ανθρώπους, να διακρίνει σωστά πότε πρέπει να μιλά και πότε να σιωπά, αφού τελικός σκοπός είναι να οδηγήσουμε τον άνθρωπο κοντά στον Θεό.
«Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων». Ο Χριστός χρησιμοποιεί στη ριζικά νέα Του κλήση τη λέξη «αλιείς», διότι από την προηγούμενη απασχόλησή τους θα πρέπει να αξιοποιηθή η πείρα και το ήθος του αλιέως. Ο καλός ψαράς έχει ικανότητες και γνώση που πρέπει να διατηρεί ο «Αλιεύς των ανθρώπων».
Τα νερά δεν είναι πάντα ήσυχα και όταν θυμώνουν, δημιουργούν τρομερό κίνδυνο.
Όσοι ακολουθούν τον Χριστό στο έργο του ευαγγελισμού του κόσμου, είναι έτοιμοι για θυσίες για την αγάπη του Χριστού».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.