Ο κοινός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της ενάρξεως της Εθνικής Παλιγγενεσίας μαρτυρεί τη διαχρονική, άρρηκτη και ισχυρή σχέση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος συνόψισε τη σπουδαιότητα και τους συμβολισμούς της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, που δεικνύει τη νίκη της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού απέναντι στο ζυγό της δουλείας, με τον εξής λόγο: «Ημέρα χαράς και αγαλλιάσεως η σημερινή Εορτή για την Αγία μας Εκκλησία! Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας για τον απανταχού Ελληνισμό!».
Το εσπέρας της Τετάρτης 24 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πόλεως Αγίου Νικολάου. Στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, το κοσμοσωτήριο αυτό άγγελμα της σαρκώσεως του Θεού Λόγου, αποτελεί τρανή απόδειξη της άπειρης αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, της μοναδικής αγάπης Του για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αλλά και γεγονός μοναδικό και ανεπανάληπτο στην παγκόσμια ιστορία, κατά το οποίο ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας, λυτρώσεως, αιωνίας ζωής και ελευθερίας.
Η σημαντική αυτή διπλή Εορτή της 25ης Μαρτίου, του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της ενάρξεως της Εθνικής Παλιγγενεσίας του Γένους μας έχει ως κοινή αρχή και βάση το ατίμητο αγαθό της ελευθερίας. Οι ένδοξοι πρόγονοί μας του 1821, αποφασισμένοι, με οδηγό την θερμή Πίστη και αγάπη προς τον Θεό και την Πατρίδα, θυσίασαν το «είναι» τους, προσέφεραν τον εαυτό τους, άφησαν πίσω τις ιδιοτέλειές τους, τις προσωπικές τους διαφορές, τα πάθη και τα ελαττώματά τους και επέτυχαν αυτό που φάνταζε έως τότε ακατόρθωτο· να αποτινάξουν τον βάρβαρο ζυγό της μακρόχρονης στυγνής σκλαβιάς και να διεκδικήσουν με τον πιο γενναίο τρόπο το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και κάθε λαού, που αποτελεί και ύψιστο αγαθό του Θεού, το δικαίωμα στην ελευθερία».
Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 25 Μαρτίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Λιμένος Χερσονήσου. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε στο μήνυμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821: «Ο κοινός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 αναδεικνύει σήμερα την διαχρονική, άρρηκτη και ισχυρή σχέση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Συμβολίζει την ανυπέρβλητη αξία του αγώνα και της θυσίας. Υπενθυμίζει σε όλους μας την αγωνιστική, θαρραλέα και αδούλωτη ψυχή του Έλληνα. Μας υπενθυμίζει όμως και τις τεράστιες ευθύνες που έχουμε ως λαός απέναντι στην πλούσια ιστορία και στους ήρωες προγόνους μας, καθώς και την ανάγκη για εθνική ενότητα, εμπιστοσύνη, συμφιλίωση, αλληλεγγύη, υπομονή, αποφασιστικότητα και οραματισμό για ένα πιο ευοίωνο, ασφαλές και ειρηνικό μέλλον.
Η Φιλική Εταιρεία είχε ορίσει, ήδη από τον Οκτώβριο του 1820, ως ημέρα ξεσηκωμού την ημέρα του Ευαγγελισμού, την 25η Μαρτίου, για να καταδείξει την σύνδεση της Παναγίας και της Ελευθερίας, της Πίστεως και της Πατρίδος. Την σύνδεση του Χριστού και των Ελλήνων ως Σώμα της Εκκλησίας Του. Οι πρωταγωνιστές του Αγώνα ομολογούν την χριστιανική Πίστη τους και σε όλες της Εθνικές Συνελεύσεις θέτουν ως προοίμιο των Συνταγμάτων την επίκληση προς την Αγία Τριάδα. Θέλει όντως αρετή και τόλμη η Ελευθερία!
Η Υπέρμαχος Στρατηγός του Έθνους μας συνδέθηκε ιστορικά με τη ζωή της Πατρίδας μας και η γενναία ελληνική ψυχή προσβλέπει πάντοτε στην αρωγή και την προστασία της Μητέρας του Θεού. Άλλωστε, η ονομασία «Έλληνας» δεν προσδιορίζει απλά τον πολίτη κάποιας χώρας, αλλά πρωτίστως τον άνθρωπο εκείνον της αγάπης που φέρει μέσα του αδιάσπαστη μια μακραίωνη προγονική παράδοση, που ταυτίζεται με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη ρωμιοσύνη, στοιχεία τα οποία αναγεννήθηκαν και ολοκληρώθηκαν μέσα από την σχέση τους με την Αγία μας Εκκλησία.
Σήμερα, σε μια εποχή επίσης δύσκολη για την Πατρίδα μας, σε μία περίοδο εξίσου κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα, σε μια εποχή που οι προκλητικές πολιτικές και επιθετικές διεκδικήσεις των γειτόνων μας απειλούν το όραμα της ειρήνης δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε, δεν θα πρέπει να χάνουμε την Πίστη μας προς τον Θεό, ο Οποίος δεν μας έχει εγκαταλείψει ποτέ. Ας αποβάλλουμε τα μίση και τις μισαλλοδοξίες που μας χωρίζουν και ας παραδειγματιστούμε από την καθαρότητα της Παναγίας μας, από την ενότητα και τον αξεπέραστο ηρωισμό των προγόνων μας. Έτσι θα παραμείνουμε πάντοτε ελεύθεροι· ελεύθεροι στην καρδιά, ελεύθεροι στη σκέψη, ελεύθεροι στο φρόνημα, ελεύθεροι στη συνείδηση! Έτσι θα μπορούμε να αναφωνούμε πάντοτε: Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία! Χαίρε ω χαίρε Λευτεριά!».
Προ της απολύσεως ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, επί τη συμπληρώσει διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω του 1821. Εν συνεχεία ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, συνοδευόμενος από Ιερείς της μητροπολιτικής περιφέρειας Χερσονήσου, τον Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ιωάννη Σέγκο και εκπροσώπους φορέων και σωματείων της περιοχής, κατευθύνθηκε στο μνημείο Πεσόντων, όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων εν τη Παλιγγενεσία του Γένους ημών.
Στην ολοκλήρωση του εορτασμού της Επετείου της 25ης Μαρτίου κατετέθησαν στέφανα επί του μνημείου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.