Με κατάνυξη και ευλάβεια εορτάστηκε η Αποτομή της Τιμίας κεφαλής του Αγίου Ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, το απόγευμα της Τρίτης 28ης Αυγούστου 2023, χοροστάτησε του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Προσκυνηματικό Ναό, στην μέση του κάμπου του Οροπεδίου Λασιθίου.
Στο κήρυγμά του, προς το ευσεβές ποίμνιο, ανέφερε:
«Αγαπητοί πατέρες, κύριε δήμαρχε, κύριε αντιδήμαρχε, αγαπητοί αδελφοί,
ξημερώνει η μνήμη του Σεβασμιωτέρου των Προφητών, του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
Εμείς που πιστεύουμε στον Τριαδικό Θεό, τιμούμε τους Αγίους με τροπάρια, ύμνους και εγκώμια. Όμως, όπως θα ακούσουμε στο απολυτίκιό του, ο Πρόδρομος δεν έχει ανάγκη από τα δικά μας εγκώμια, γιατί του αρκεί η μαρτυρία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Τιμούμε, λοιπόν, απόψε, εδώ στο κέντρο του Οροπεδίου, στο κέντρο του Λασιθίου αυτόν τον μεγάλο Προφήτη, ο οποίος δεν ήταν μόνο Προφήτης αλλά είναι ισάγγελος, όπως μας πληροφορεί η Παλαιά Διαθήκη και ιδιαιτέρως το πρώτο ανάγνωσμα του Προφήτου Ησαΐα που ανεγνώσαμε απόψε, το οποίο λέγει ότι: “ιδού εγώ εξαποστελώ τον άγγελόν μου προ προσώπου σου”, εννοώντας τον Τίμιο Πρόδρομο.
Ο Τίμιος Πρόδρομος είναι από τους μεγαλύτερους Προφήτες, ο Σεβασμιώτερος των Προφητών. Γιατί; Γιατί προεφήτευσε πρώτη φορά όταν ήταν έξι μήνες έμβρυο στην κοιλία της μητέρας του της Ελισάβετ. Ψάλλουμε κάθε μέρα στους χαιρετισμούς της Παναγίας, στον πέμπτο οίκο: όταν πήγε η Παναγία να συναντήσει την ξαδέρφη της την Ελισάβετ στην Ορεινή της Γαλιλαίας, η οποία ήταν έξι μηνών έγκυος στον Προφήτη Ιωάννη το έμβρυο ανεγνώρισε ότι απέναντί του δεν βρισκόταν μία κοινή γυναίκα, αλλά βρισκόταν η ίδια η Θεοτόκος και για να δείξει ποια είχε απέναντί του έκανε ένα άλμα μέσα στη κοιλιά της μητέρας του. “… και άλμασι ως άσμασιν εβόα προς την Θεοτόκον…” λέγει ο υμνογράφος του Ακαθίστου Ύμνου. Και μετέδωσε το προφητικό χάρισμα στη μητέρα του και λέει η Ελισάβετ προς την Παναγία: “Πόθεν μοι τούτο”, πώς έγινε αυτό να έρθει η Μήτηρ του Κυρίου μου προς με; Αυτή είναι η πρώτη προφητεία του Τιμίου Προδρόμου…
.. Σε όλη του τη ζωή δεν έπαυσε να κηρύττει και να προφητεύει. Δύο είναι τα σημεία τα βασικά του κηρύγματος. Το πρώτο, η μετάνοια. “Μετανοείτε, έλεγε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των Ουρανών”. Με αυτή την μετάνοια ξεκινά και τελειώνει το Ευαγγέλιο. Ο Χριστός ζητάει από όλους εμάς μετάνοια. Γιατί χωρίς μετάνοια δεν μπορούμε να βρούμε το δρόμο που οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών…
… Είναι ο μόνος προφήτης του προεφήτευσε τον Χριστό. Δεν αξιώθηκε να προφητέψει μόνο τον Χριστό, αλλά και να Τον δει. Και είναι και ο μοναδικός ο οποίος άγγιξε τον Χριστό, κατά την ημέρα της βαπτίσεως Του. Παρότι διαχωρίζει και λέγει ξεκάθαρα ότι αυτός είναι ο λύχνος και ο Ερχόμενος είναι το Φως. Για αυτό και όταν τον είδε τον Χριστό να πλησιάζει στον Ιορδάνη είπε: “Ιδέ ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου”…
Μέγας λοιπόν των Προφητών ο Τίμιος Πρόδρομος, ο Βαπτιστής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Πρόδρομος ονομάζεται γιατί προετοίμασε το δρόμο του Ευαγγελίου και τον δρόμο του Χριστού. Αλλά τον προετοίμασε όχι μόνο επί της γης, αλλά και στον άδη. Για αυτό στο απολυτίκιο του πάλι μας λέγει:“ Χαίρων ευηγγελίσω και τους εν άδη…” Κατέβηκε στον άδη και κήρυξε ότι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού, έλαβε ανθρώπινη σάρκα από την Υπεραγία Θεοτόκο και θα φέρει το φως της αληθείας σε αυτούς που θα πιστέψουν στο Σταυρό και στην Ανάσταση του. Για αυτό και πάντοτε ο Άγιος Ιωάννης αγιογραφείται στην εικόνα της Ορθοδόξου Αναστάσεως, πού είναι η εις άδου κάθοδος. Για αυτό ο Άγιος Ιωάννης βρίσκεται πάντοτε στα τέμπλα των Εκκλησιών, δεξιά του Χριστού. Για αυτό και ο Άγιος Ιωάννης είναι ο μοναδικός Άγιος, ο οποίος μπορεί να εικονιστεί και επάνω στο Άγιο Ποτήριο όπου είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.
Ήρθαμε λοιπόν σήμερα εδώ να τιμήσουμε αυτόν τον Προφήτη, τον μεγάλο ασκητή, τον άνθρωπο που όσο ζούσε επί της γης, ζούσε ως ουράνιος Άγγελος. Ήρθαμε να τιμήσουμε και να τον ακούσουμε. Τί έχει να μας πει ο Άγιος Ιωάννης άραγε το 2023; Έχει να μας πει κάτι; Εγώ νομίζω ότι έχει να μας πει πάρα πολλά. Και εμείς δεν διαφέρουμε και πολύ από τους ανθρώπους της δικής του εποχής. Αν ήταν εδώ θα μας έλεγε όπως είπε με θάρρος στον Ηρώδη: δεν σου επιτρέπεται να ζεις με σκανδαλώδη και άσωτο βίο. Δε σου επιτρέπεται να δίνεις το κακό παράδειγμα στους υπηκόους σου. Τα ίδια θα μας έλεγε και εμάς σήμερα. Θα μας έλεγε, αδελφοί μου, ότι αφού είμαστε βαπτισμένοι στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος δεν μας επιτρέπεται να μη ζούμε σύμφωνα με το θέλημα και το Ευαγγέλιο του Χριστού. Δεν μας επιτρέπεται να μην αγαπούμε τον πλησίον μας, γιατί όταν δεν αγαπούμε τον πλησίον μας είναι σίγουρο ότι δεν αγαπούμε και το Θεό. Γιατί πώς μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αγαπούμε τον Θεό που δεν βλέπουμε και δεν αγαπούμε τον αδελφό μας που τον βλέπουμε καθημερινά;
Θα μας έλεγε ο Τίμιος Πρόδρομος ότι δεν μας επιτρέπεται να αδικούμε, να εκμεταλλευόμαστε τους συνανθρώπους μας. Δεν μας επιτρέπεται να τους εκβιάζουμε και να απαιτούμε από εκείνους να πράξουν κάτι παρά τη θέλησή τους. Θα μας έλεγε ότι δεν επιτρέπεται να εκμεταλλευόμαστε και να κλέβουμε την περιουσία και το βιός του άλλου. Θα μας έλεγε ότι εάν θέλουμε να βρούμε το φως, θα πρέπει να αλλάξουμε ζωή, θα πρέπει να μετανοήσουμε. Η λέξη μετάνοια, σημαίνει αλλάζω νου, αλλάζω τρόπο σκέψης, προσπαθώ να βρω ποιος είναι ο στόχος και ο λόγος που δημιουργήθηκα και γιατί ήλθα σε αυτή τη γη. Και όταν τον ανακαλύψω τότε σίγουρα ο δρόμος είναι ανοιχτός, γιατί η καθαρή καρδιά έλκεται πάντοτε από το φως.
Ας ακολουθήσουμε λοιπόν αυτόν τον φωτεινό πατέρα, τον Τίμιο Πρόδρομο, αυτόν που μας οδηγεί στο φως, στον Κύριο της δικαιοσύνης, αυτόν που δίδαξε πώς μπορεί κάποιος να κερδίσει τη ζωή, την αληθινή ζωή και να βρει την αλήθεια.»
Την κυριώνυμο ημέρα, ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο χωρίο Καστέλλι.