Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου
09 Αυγούστου, 2021

Ο Χριστός μεταμορφώνεται – O άνθρωπος καινοποιείται και γίνεται ξανά εικόνα Θεού

Διαδώστε:

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βρυσών ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα, έδωσε περιληπτικά το περιεχόμενο και το νόημα της Εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, επισημαίνοντας: «Όταν λέμε Μεταμόρφωση του Χριστού δεν εννοούμε ότι ο Κύριός μας πήρε άλλη μορφή, αλλά ότι φανέρωσε Ποιός ήταν. Οι Μαθητές δεν είχαν την πνευματική δυνατότητα να αναγνωρίσουν στο Δάσκαλό τους ότι παράλληλα ήταν και τέλειος Θεός. Έβλεπαν ότι είχαν έναν ιδιαίτερα χαρισματικό Δάσκαλο, που με το κήρυγμά Του ανάπαυε και συγκινούσε τον περιούσιο λαό του Ισραήλ.

Έπρεπε όμως να καταλάβουν και τη θεϊκή Του υπόσταση, γι’ αυτό –όπως ακούμε στα εσπέρια Ιδιόμελα– λίγο πριν από το Πάθος, τον Σταυρό και την Ανάσταση παίρνει μαζί Του τους Μαθητές, τους ανεβάζει στο όρος Θαβώρ κι εκεί τους αποκαλύπτει την Δόξα της Θεότητος. Τους φανερώνει Ποιος είναι για να τους στερεώσει στην Πίστη. Η Εκκλησία μας λοιπόν δεν τοποθετεί τυχαία την Εορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού στις 6 Αυγούστου. Την τοποθετεί σαράντα ημέρες πριν από την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, που φέρει τα ίσα της Μ. Παρασκευής.

Ο Χριστός αποκαλύπτει με την Μεταμόρφωσή Του στους Μαθητές πώς ήταν πλασμένος ο άνθρωπος –κατ’ εικόνα Θεού, την οποία όμως απώλεσε με την παρακοή, την πτώση και την έξωσή του από τον παράδεισο. Ο Χριστός έρχεται στη γη, γίνεται άνθρωπος, θεώνει και λαμπρύνει την ανθρώπινη φύση, για να ξαναδώσει σε όλους εμάς τη δυνατότητα να ξαναγίνουμε φωτεινοί και λαμπεροί άνθρωποι σαν τον πρωτόπλαστο Αδάμ».

Κατακλείοντας την ομιλία του, υπογράμμισε: «Η Εκκλησία προβάλλει εξαιρέτως αυτή την Εορτή κάθε χρόνο, διότι η Μεταμόρφωση του Χριστού αποτελεί μια διαρκή πρόκληση και πρόσκληση σε όλους τους ανθρώπους. Ο Χριστός μάς προσκαλεί να μεταμορφωθούμε, να καθαρίσουμε την ψυχή μας και να αφήσουμε χώρο για να μπει ξανά το Φως του Χριστού, το Φως της Δόξης της Θεότητος, για να αποκτήσουμε ξανά το αρχέγονον κάλλος.

Αυτό θα το πετύχουμε όταν εφαρμόσουμε στη ζωή μας τις Εντολές και το Θέλημά Του, όπως κατεγράφη στο Ευαγγέλιο. Διότι τότε θα γίνουμε άνθρωποι διαρκώς ανακαινισμένοι από το Φως του Μεταμορφωθέντος Χριστού, άνθρωποι φωτεινοί και ουσιαστικοί».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο παρακείμενο μνημείο πεσόντων, επί τη επετείω της ιστορικής Μάχης των Βρυσών. Η μεγαλειώδης αυτή μάχη πραγματοποιήθηκε την 6η Αυγούστου 1867 και λαμπρύνει τις σελίδες της τοπικής μας ιστορίας, διότι υπήρξε καθοριστική στην αποτίναξη του Τούρκου κατακτητή στην Ανατολική Κρήτη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας επί τη σπουδαία Επετείω εκφώνησε η εκπαιδευτικός Θεολόγος κ. Ιωάννα Δρακωνάκη-Κρητσωτάκη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους: Βουλευτή Νομού Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτη, Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιο Ζερβό, Αντιδήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Γεώργιο Βάρδα, Αντιδήμαρχο Επάνω Μεραμβέλλου κ. Κίμωνα Χουρδάκη, Πρόεδρο της Κοινότητας των Βρυσών κ. Ιωάννη Μαυρικάκη, Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Καζαμία και Εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος Λασιθίου κ. Γεώργιο Πατακό.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το προηγούμενο απόγευμα, Πέμπτης 5 Αυγούστου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στον φερώνυμο Ιερό Ναό Ενορίας Βρουχά.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς: «Μας αξιώνει και φέτος η χάρις του Θεού να εορτάζουμε την Μεταμόρφωση του Χριστού. Ο Κύριός μας παραλαμβάνει τους τρεις των Μαθητών, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και ανεβαίνει στο όρος Θαβώρ, όπου μεταμορφώνεται μπροστά στους Μαθητές Του. Και τόσο πολύ ευχαριστήθηκαν οι Απόστολοι από το θέαμα του Χριστού επάνω στο όρος Θαβώρ, που Του ζήτησαν να φτιάξουν τρεις σκηνές για να μείνουν μόνιμα εκεί».

Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη περιγραφή της Ιεράς Εικόνος της Μεταμορφώσεως: «Δεξιά και αριστερά του Μεταμορφωθέντος Χριστού υπάρχουν δύο μορφές·ο Μωυσής και ο Ηλίας. Δεν είναι τυχαίο που παριστάνονται στην εικόνα αυτοί οι δύο Προφήτες. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο Χριστός θέλει να γίνει φανερό στους Μαθητές ότι Εκείνος εποίησε και έδωσε το Νόμο στους ανθρώπους και Εκείνος τον οποίο προεφήτευσαν όλοι οι Προφήτες.

Ο Χριστός θέλει ακόμη να τους κάνει να αντιληφθούν ότι Εκείνος είναι ο Κύριος των ζώντων και των νεκρών. Ο Προφήτης Μωυσής, που πέθανε πεντακόσια χρόνια πριν την έλευση του Χριστού, αντιπροσωπεύει τους νεκρούς, ενώ ο Προφήτης Ηλίας τους ζώντες. Διότι ο Ηλίας δεν έχει πεθάνει· έχει αναληφθεί εις τους ουρανούς και περιμένει μέχρι τους χρόνους τους έσχατους να ξαναέρθει στη γη και να κηρύξει και πάλι τον αληθινό Θεό».

Διαδώστε: