Ι.Μ. Πατρών
08 Αυγούστου, 2022

Με αναφορές στην Παναγία των προσφύγων τα ‘Eγκώμια της Γηροκομήτισσας στην Πάτρα

Διαδώστε:

Μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες ξύπνησαν χθες στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Γηροκομητίσσης στην Πάτρα – Η Παναγία των προσφύγων και ο “θησαυρός” που μετέφερε ο πρόσφυγας ιερέας από τη Σμύρνη μετά την καταστροφή 

Τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, εψάλησαν χθες στην Ιερά Μονή της Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρών, με την συμμετοχή χιλιάδων Πατρέων, οι οποίοι ανήλθαν στον λόφο του Γηροκομειού για να χαιρετίσουν ευλαβικά την Αειπάρθενο και Θεομήτορα.

Της Ιεράς Ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος υπό των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου και Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής π. Συμεών και των Πατέρων της Μονής και άλλων Κληρικών.

Η Παναγία των προσφύγων

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, μίλησε για την τρισσήν συγγένεια των αγίων με την Υπεραγία Θεοτόκο, σύμφωνα με την διδασκαλία του Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου και εν συνεχεία αναφέρθηκε με βαθιά συγκίνηση στην Παναγία των προσφύγων και κατατρεγμένων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή.

Θύμησε την «Παναγία Σουμελά», την «Παναγία της Μηχανιώνας», την «Παναγία της Αρτάκης και της Κυζίκου» και κατέληξε στην «Παναγιά την Σμυρνιά», που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Πατρών, που ανήγειραν οι Πρόσφυγες από τη Σμύρνη. Αυτήν την εικόνα άρπαξε από την φλεγομένη Εκκλησία της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης, η αείμνηστη Φιλιώ Μανάρα και κρατώντας την σφιχτά στην αγκαλιά της πέρασε μέσα από την φωτιά και τη σφαγή και την γενική καταστροφή της Σμύρνης  και κατόρθωσε, μετά από πολυώδυνα βάσανα, να φθάσει στην Πάτρα. Τάμα της ήταν να ασημώσει την εικόνα της Παναγίας, όπερ και έπραξε όταν μπόρεσε και την χάρισε στον αναγερθέντα Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής. Σ’ αυτόν τον Ναό, ο πρώτος Εφημέριος ήτο ο πρόσφυγας Ιερεύς π. Κωνσταντίνος Αλεξίου, χειροτονημένος από τον Άγιο Εθνοιερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης.

“Ο π. Κωνσταντίνος μετέφερε στην αγκαλιά του, ως μόνον «θησαυρόν», τον Σταυρό ευλογίας του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, με τον οποίο ευλογούμε και ημείς τον Λαόν, οσάκις λειτουργούμε στην Αγία Φωτεινή Πατρών”, σημείωσε βαθύτατα συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος.

Επιστηριγμός και απαντοχή των Μικρασιατών το μοναστήρι της Παναγιάς της Γηροκομητίσσης

Επίσης ο Μητροπολίτης υπενθύμισε ότι το Μοναστήρι της Παναγιάς της Γηροκομητίσσης των Πατρών, υπήρξε ο επιστηριγμός και η απαντοχή των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, αγκαλιάζοντάς τους σπλαγχνικά και δίδοντάς τους γη για να κτίσουν τα σπίτια τους, στα οποία μένουν τώρα οι έκγονοί τους, που δεν λησμονούν αυτήν την ευεργεσία της Παναγίας μας.

“Επειδή η Πατρίδα μας, πάντοτε επέρασε δυσκολίες πολλές και τώρα περνάει, ας ενώσωμε όλοι μας τις προσευχές μας και γονυκλινείς ας ικετεύσωμε την Θεομήτορα επαναλαμβάνοντες τα λόγια του Ιερού Υμνογράφου: «Υπό την σην ευσπλαχνίαν καταφεύγομεν Θεοτόκε. Τας ημών ικεσίας μη παρίδης εν περιστάσει, αλλ’ εκ κινδύνων λύτρωσαι ημάς, μόνη αγνή, μόνη ευλογημένη»”, τόνισε.

Συμμετείχαν στην ιερά Ακολουθία των Εγκωμίων της Υπεραγίας Θεοτόκου και οι: Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής, οι Αντιδήμαρχοι κυρίες Βίβιαν Σαμούρη και Αναστασία Τογιοπούλου, ο πρ. Υφυπουργός κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, ως και Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων.

Ακόμη συμμετείχε και συνόδευσε την Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, το Άγημα ιστορικής αναβιώσεως των Πατρών «Παναγιώτης Καρατζάς». Άπαντας τους ευχαρίστησε και τους ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος, ευχηθείς τα δέοντα.

Διαδώστε: