Ι.Μ. Πατρών
19 Μαΐου, 2021

Μητροπολίτης Πατρών: “Ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε”

Διαδώστε:

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και ενώπιον του Σταυρού του Πρωτοκλήτου, όπου κάθε Τρίτη τελείται ο Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί προς τον Πρωταπόστολο και Ιδρυτή της των Πατρέων Εκκλησίας, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, για τον μαρτυρικό ποντιακό Ελληνισμό και τον πολύπαθο εσταυρωμένο και αιματοποτισμένο Πόντο, που γεύτηκε την τουρκική θηριωδία και βαρβαρότητα, που υπέστη μύρια όσα βάσανα, μαρτύρια, σφαγές, πορείες και κάτεργα θανάτου, εκτοπισμούς και ξεριζωμούς.

Μίλησε για τις 353.000 και πλέον θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, για τις καταστροφές των Μονών, αλλά και των μνημείων θρησκευτικού και γενικώτερου πολιτισμού. Για τα εγκλήματα που έκαναν οι Νεότουρκοι και τα συνέχισε το κεμαλικό καθεστώς.

Με την ευκαιρία της 19ης Μαΐου, που είναι αφιερωμένη στην Γενοκτονία του Πόντου κατ’ έτος, μετέφερε με τον λόγο του νοερά το Εκκλησίασμα και τους πολλούς που συμμετέχουν στις Ακολουθίες, από όπου ευρίσκονται, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού και Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, στην αγιασμένη γη του Πόντου, που κράτησε επί αιώνες στην αγία αγκάλη τους, το θαυματουργό και περίπυστο εικόνισμα της Παναγιάς της Σουμελά και τα άλλα θαυματουργά Εικονίσματα και τα μαρτυρικά και οσιακά Λείψανα των Αγίων.

Στη γη που γέννησε και ανέθρεψε Αγίους και Μάρτυρας και κράτησε τα ζώπυρα του Γένους και την Ελληνορθόδοξη παράδοση ατόφια.

Μίλησε για τους ξεριζωμένους που έφτασαν στην μητέρα Ελλάδα κυρίως στη Μακεδονία, όπου με κέντρο το πανσεβάσμιο Εικόνισμα της Παναγιάς της Σουμελά στο Βέρμιο, κοσμούν την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο, με την αφοσίωσή του στην Ορθόδοξη πίστη και στα απαράγραπτα εθνικά δίκαια και τα ιδεώδη της μαρτυρικής φυλής και του Γένους μας.

Ακόμη έκανε λόγο για τους Ποντίους αδελφούς μας και τους εκγόνους των που έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στην γη της Αχαΐας και παρά τις δύσκολες και αντίξοες, τότε, συνθήκες απετέλεσαν την ιερά ζύμη που επηρέασε με την ευσέβεια και την εργατικότητά τους, την ευγένεια και το φιλοπρόοδο του χαρακτήρα τους, όλον το φύραμα.

Σημειωτέον, ότι εκτός από τους αδελφούς Ποντιακής καταγωγής οι οποίοι εγκαταβιούν στην Πάτρα και σε άλλα μέρη της Αχαίας, υπάρχουν στην Μητρόπολη Πατρών, το αμιγές χωριό των Ποντίων αδελφών μας, τον Απιδεώνα, όπου ιδιαιτέρως τιμάται ο Άγιος ένδοξος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος και τηρούνται όλες οι παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, τις θυσίες, τα μαρτύρια, και τους διωγμούς που υπέστησαν οι μάρτυρες αδελφοί μας του Πόντου και ως Πολιτεία, αλλά και ως Εκκλησία, να διατηρούμε στην επικαιρότητα το γεγονός αυτό, της γενοκτονίας και του Ολοκαυτώματος του Ποντιακού Ελληνισμού, ώστε διεθνώς να τύχη της επιβαλλομένης αναγνωρίσεως και να καταδικασθή η Τουρκική βαρβαρότητα, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Διαδώστε: