Με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών Χριστιανών εορτάσθη ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας στο Λεόντιο Αχαΐας (παλαιά Γουρδούμιτσα) απ’ όπου κατά την τοπική παράδοση διήλθε ο Απόστολος και εδίδαξε, «καθ’ ότι η περιοχή ήτο τότε πολυάνθρωπος», όπως μας πληροφορεί η Ιερά Μητρόπολη Πατρών. «Μάλιστα επανήλθε στον τόπο, όπου θέλει πάλι η παράδοση να συλλαμβάνεται από τους Ρωμαίους στρατιώτες του Αιγεάτου και να οδηγήται μετά ταύτα στην Πάτρα, για να τελειώση τον Αποστολικό του βίο επί του χιαστού Σταυρού».
Στον λόφο, όπου υπάρχει το ναύδριο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής μεγάλων διαστάσεων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ανέδειξε τον τόπο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τα πρώτα έτη της Αρχιερατικής του διακονίας εν Πάτραις, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Λεοντίου και τις τοπικές Αρχές.
Κατ’ έτος τελείται στο «πάτημα» του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά τον μήνα Ιούλιο, αφού τον Νοέμβριο, λόγω των δύσκολων στην ορεινή περιοχή καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.
Έτσι και εφέτος εορτάσθη ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας στο «πάτημα» στο Λεόντιο, με εξαιρετική λαμπρότητα. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στη σημασία της διελεύσεως του Αγίου Ανδρέου από την περιοχή, στην ανακαίνιση του παλαιού ειδωλολατρικού κόσμου, μέσα από την Αποστολική του διδαχή και στην ευθύνη την δική μας να διατηρήσουμε ο,τι παρελάβαμε, από τον Απόστολο και διδάσκαλό μας, μεταλαμπαδεύοντας αυτήν την αλήθεια στα παιδιά μας. «Η διδασκαλία των Αγίων Αποστόλων», ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, «η από τον ίδιο τον Θεό αποκεκαλυμμένη, δεν αφορά μόνο στο παρελθόν, αλλά νοηματοδοτεί το παρόν και οριοθετεί την ασφαλή και σωτήρια πορεία μας κατά Θεό για το μέλλον».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας και στην προσπάθεια που καταβάλλει προς τον σκοπό αυτό η τοπική Εκκλησία, με την λειτουργική παρουσία του Μητροπολίτου, του Επισκόπου, των Ιεροκηρύκων και γενικώς των Κληρικών μας. Η Εκκλησία κρατάει ανοιχτά τα χωριά. Εκάλεσε δε όλους, να επιστρέφουν ευκαίρως ακαίρως στον τόπο τους, να διατηρούν τα πατρογονικά τους, να μη εγκαταλείπουν τα σπίτια τους έρημα και τις πατρικές τους εστίες και να μαθαίνουν τα παιδιά τους, ποιες είναι οι ρίζες τους και η καταγωγή τους.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον Ιερέα της Ενορίας π. Αντώνιο Παρασκευόπουλο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και όλους τους κατοίκους του Λεοντίου και τους καταγομένους από το Λεόντιο για την εργασία τους στο Εκκλησιαστικό, πνευματικό και ευρύτερο κοινωνικό χώρο.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προσέφερε τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στους κυρίους Παναγιώτη Σκούτα και Φώτιο Καρβελά για τις πολλές υπηρεσίες τους στο τόπο καταγωγής τους, στο Λεόντιο και γενικότερα στην κοινωνία.