Ι.Μ. Πειραιώς
21 Μαΐου, 2023

Καρέ καρέ η υποδοχή από την Ι.Μ Πειραιώς του αντιγράφου του Σταυρού του Μ.Κωνσταντίνου και Τιμίου Ξύλου από την Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:

Με συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια, η πόλη και η Μητρόπολη Πειραιώς και συγκεκριμένα ο πανηγυρίζων Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς υποδέχθηκαν πιστό αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων «Κωνσταντίνεια 2023».

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 στα πρόπυλα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς. Το πιστό αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ και το υποδέχθηκε, επικεφαλής κλήρου και λαού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμονος.

Εψάλη δέηση και στην συνέχεια εν πομπή το ιερό θησαύρισμα μεταφέρθηκε προς προσκύνηση στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, όπου τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ.

Καλωσορίζοντας τον Γέροντα Εφραίμ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, επεσήμανε πως σε αυτή την εποχή της πνευματικής υποθερμίας, η Χάρις του Θεού φανερώνει ανθρώπους που φέρνουν τα μηνύματα του ουρανού στην φλεγομένη μας γη.

Μιλώντας για το πρόσωπο και το έργο του Ηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, σημείωσε πως διακονεί με πιστότητα, αγάπη, στοργή και δικαιοσύνη πολλά χρόνια και πως, με τη Χάρη του Θεού, προσφέρει την καρδιά και την ψυχή του. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ ανέφερε τις  πνευματικές και υλικές ευεργεσίες του Γέροντος Εφραίμ και της Ιεράς Μονής στην τοπική μας Εκκλησία οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «αγιάζουν το ταπεινό μας έργο».

«Έχουμε ευεργετηθεί πολυειδώς», τόνισε, θυμίζοντας την ενθρόνιση δυο ιερών εικόνων της Υπεραγίας Θεοτόκου: «της Παναγίας Παραμυθίας και της Παναγίας της Βηματάρισσας που εμπνέουν και καθοδηγούν τον λαό μας». Επίσης έκανε λόγο και για τις  υποτροφίες που προσφέρει ο Γέροντας Εφραίμ και η Ι.Μ.Μ. του Βατοπαιδίου στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, προκειμένου να  «τελεσιουργούνται τα Μυστήρια της πίστεως στα παιδιά και τους νέους μας».

Τέλος, αναφερόμενος και στις δυο Θεοσημείες του Τιμίου Σταυρού και επισημαίνοντας πως είναι «πολυτίμητος  θησαυρός και έμβλημα και θυρεός νίκης και θριάμβου», ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Γέροντα Εφραίμ και του προσέφερε ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης μία ηγουμενική βακτηρία.

Ευχαριστώντας από την πλευρά του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, σημείωσε πως είναι νωπή ακόμη η παρουσία της Αγίας Ζώνης της Παναγίας στην τοπική μας Εκκλησία, γεγονός που «σύναξε χιλιάδες λαού και έγινε η Μητρόπολη Πειραιώς μια μικρή οικουμένη».

Αναφερόμενος στον Μέγα Κωνσταντίνο και στο «Εν τούτω νίκα», υπογράμμισε πως ο Τίμιος Σταυρός μεταφέρθηκε στην τοπική μας Εκκλησία για να αναπαύσει τον κόσμο σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που ο λαός μας ζητάει πηγές πνευματικής ιάσεως. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στην κοσμοσυρροή που σημειώθηκε κατά την προσκύνηση  της Εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί» στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η παρηγοριά του λαού μας είναι η Εκκλησία».

Στην συνέχεια τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμονος και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Προσφωνώντας και ευχαριστώντας για την παρουσία του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμονα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ σημείωσε πως η παρουσία του στην Μητρόπολη Πειραιώς αποδεικνύει  την ενότητα της πίστεως. «Αυτή η ενότητα γίνεται ταυτοτικό γεγονός δια της συμμετοχής στο Ποτήριο της ζωής», ανέφερε, τονίζοντας πως η συμμετοχή των Αρχιερέων δεν είναι πανήγυρις κοσμική, αλλά  έκφραση της Θεολογίας της Εκκλησίας.

Λέγοντας πως είναι μεγάλη ευλογία η παρουσία του Μητροπολίτου Μαρωνείας, σημείωσε πως είναι ένας ακμαίος και εμπνευσμένος πνευματικός φωστήρας της Εκκλησίας μας, ο οποίος ποιμαίνει μια ακριτική Μητρόπολη της Θράκης που «είναι ένα πολυτίμητο διαμάντι στο στέμμα της μητέρας πατρίδος μας.

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμων ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ για την πρόσκληση, εκφράζοντας παράλληλα τον σεβασμό του στους Αγίους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Αναφέροντας πως οι δυο Μητροπόλεις συνδέονται, εξιστόρησε πως όταν οι Μαρωνίτες συνέδραμαν για να φτιαχτεί το θωρηκτό Αβέρωφ, έφεραν μαζί τους στον Πειραιά μια εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους η οποία, ύστερα από παράκληση του Μητροπολίτου και του Δημάρχου Κομοτηνής, βρέθηκε στην τοπική μας Εκκλησία και εντός του καλοκαιριού θα επαναπατριστεί και θα τη μεταφέρει στην ιστορική έδρα της Μαρώνειας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμων, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Η παροῦσα ἑσπέρα ἄνοιξε ἤδη τὴν αὐλαῖα τῆς πανηγύρεως τῆς ἐνορίας σας καὶ φέρνει στὸ προσκήνιο τῆς σύντομης προσλαλιᾶς μου τὴν χαρακτηριστική φράση μὲ τὴν ὁποία συνέδεσε ὁ Μέγας Κωνσταντῖνος τὴν ἔνδοξη ἱστορική διαδρομή του στὰ πολιτικά καὶ θρησκευτικά δρώμενα τῆς ἐποχῆς του, τὰ ὁποῖα μαζί μὲ τὶς εὐσεβεῖς ἐνέργειες τῆς κατά πάντα θεοφιλοῦς μητρός του, Ἁγίας Ἑλένης, ἐξακολουθοῦν νὰ ἐμπνέουν κάθε ὀρθόδοξο χριστιανό».

« ‘’Εν τούτῳ νίκα’’. Μὲ αὐτὸ θά νικήσεις. Πρόκειται γιά φράση συνδεδεμένη μὲ τὸ πολυτιμότερο σύμβολο τῆς ἐκκλησιαστικῆς μας παραδόσεως, τὸν Τίμιο Σταυρό. Φράση πού χαρακτηρίζει ἐξ ὁλοκλήρου τὸ ἦθος τῆς ὀρθόδοξης αὐτοσυνειδησίας μας. Φράση τὴν ὁποία ὀφείλουμε νὰ μνημονεύουμε ὡς ἄλλη καρδιακὴ προσευχή, προκειμένου νὰ ἀνατροφοδοτοῦμε στὴ ζωή μας τὸ σταυρικό της περιεχόμενο, ἀλλὰ καὶ τὴν συνάφειά της μὲ τὸν τελικό μας στόχο, ποὺ δὲν εἶναι ἄλλος ἀπό τὴν προσδοκωμένη Ἀνάσταση».

«Αὐτὸς ὁ ζωοποιός Σταυρός μᾶς ὁδηγεῖ στὸ ξέφωτο τῆς Ἀναστάσεως. Καὶ σήμερα στὴν πανευφρόσυνη μνήμη τῶν ἁγίων ἰσαποστόλων Κωνσταντίνου καὶ Ἑλένης, ὁΣταυρός τοῦ Χριστοῦ εἰσφέρει τὸ κυρίαρχο μήνυμα σὲ κάθε φιλέορτο χριστιανό.

Ἐν τούτῳ νίκα τὴν ἁμαρτία, μᾶς λέγει. Γιατί ἐκεῖνος ποὺ ἀναλαμβάνει ἑκούσια καὶ ἀπροϋπόθετα τὸ βάρος  τοῦ προσωπικοῦ σταυροῦ στὴν ζωή του, γνωρίζει πώς μὲ αὐτό ἀκριβῶς τὸ ἦθος δύναται νὰ καταπολεμήσει  κάθε ἁμαρτία  ποὺ τὸν ἀπομακρύνει ἀπό τὸν Θεό, καὶ τὴν εἰκόνα τοῦΘεοῦ στὸν κόσμο, δηλαδή, τόν ἄνθρωπο. Ἐξάλλου ὁ ἴδιος ὁ Κύριός μας ἐρχόμενος πρὸς τὸ ἑκούσιο πάθος, ἀπό τὸ ὕψος τοῦ Σταυροῦ Του ζήτησε ἀπό τὸν Θεό Πατέρα νὰ συγχωρέσει τὶς ἁμαρτίες τῶν σταυρωτῶν Του.

Ἐν τούτῳ νίκα τὴν ἀπιστία, μᾶς λέει ἐπίσης ἡ παροῦσα ἡμέρα. Καὶ ἡ περίτρανη ἀπόδειξη αὐτῆς τῆς φράσης ἔγκειται στὸν τρόπο μὲ τὸν ὁποῖο ὁ Μέγας Κωνσταντῖνος προσέφερε τὸ δῶρο τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας στοὺς θεωρουμένους μέχρι τὰ χρόνια τῆς ἐποχῆς του ἀπίστους, μωρούς καὶ αἱρετικοὺς χριστιανούς.

Διὰ τοῦ Σταυροῦ καὶ τῆς λεπτῆς πολιτικῆς ὀξύνοιάς του διέλυσε τὸ κατηγορητικό βάρος τῆς ἐγκληματικῆς ἀπιστίας τῶν χριστιανῶν ἔναντι τῆς παραδεδομένης θρησκείας τῶν Ῥωμαίων, ἄνοιξε τὸν δρόμο στὴν πίστη τοῦ ἀληθινοῦ ἐν Τριάδι Θεοῦδιὰ τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας, προκειμένου κάθε χριστιανός νὰ ἔρχεται πλέον σὲ ὀντολογική συζήτηση μὲ τὸν ἴδιο του τὸν ἑαυτό, ὡς φορέα ἁγιότητος διὰ τοῦ σταυροῦ πίστης στὸν Χριστό, εἴτε ὡς φορέα ἀλλοτρίωσης διὰ τοῦ σταυροῦ ἄρνησης καὶ ἀπιστίας πρὸς τὸ σωτηριῶδες ἔργο Αὐτοῦ καὶ τῆς Ἁγίας Του Ἐκκλησίας.

Ἐν τούτῳ νίκα τὴν ἀπανθρωπία. Ἐάν βιώνουμε στὶς ἡμέρες μας, ὅπως καὶ σὲ κάθε ἐποχή τὸ πάγωμα τῆς ἀγάπης στὶς καρδιές τῶν ἀνθρώπων, τοῦτο ὀφείλεται στὸ ὅτι ὁ Σταυρός τοῦ Χριστοῦ δὲν ἑνώνει στὴν ὁριζόντια διάστασή του, καθένα ἀπό ἐμᾶς μὲ τὸν συνάνθρωπό μας. Χωρίς ὑποσημειώσεις, ἐξαιρέσεις καὶ ἀποκλεισμούς. Ἡ σταυρική θυσία τοῦ Χριστοῦ εἶναι τὸ ἀπαύγασμα τῆς ἀγάπης Του πρὸς τὸν ἄνθρωπο. Καὶ ἡ δική μας στοχοπροσήλωση εἶναι νὰ βιώνουμε καθημερινά αὐτήν τὴν ἀγάπη πρὸς τὸν συνάνθρωπο, ἀρνούμενοι τὸ πνεῦμα τῆς ἀπανθρωπιᾶς καὶ τῆς σκληροκαρδίας, συμπορευόμενοι καὶ συσταυρούμενοι γιὰ τὸ ἀγαθό καὶ τὸ δίκαιο τῶν ἀδελφῶν μας. Αὐτό μᾶς καθιστᾶ ὄντως ἀνθρώπους καὶ ἀδελφοὺς τοῦ Ἰησοῦ στὴν κοινωνία μας.

Τέλος τὸ σημεῖο τοῦ Σταυροῦ μᾶς ὑπομιμνήσκει καὶ κάτι ἀκόμη. Ἐν τούτῳ νίκα τὸν θάνατο. Καὶτοῦτο εἶναι μήνυμα ἐξόχως ἐλπιδοφόρο γιατί ἐμβαπτίζεται στὸ ἀνέσπερο φῶς τῆς Ἀναστάσεως. Ὁ χριστιανός ποὺ πορεύεται μὲ μαρτυρία σταυρώσιμη δὲν γεύεται ὀντολογικά τὸν αἰώνιο θάνατο. Αὐτὸν ποὺ τὸν ἀποκόπτει ἀπὸ τὴν πηγὴ τῆς ζωῆς, τὸν Θεό. Καὶ τοῦτο ὅσο καὶ ἐάν ἐξακολουθεῖ νὰ ἠχεῖ στὰ αὐτιά τῶν ἀπίστων ὡς μωρία, στὴ συνείδηση τῶν πιστῶν καὶ τῆς Ἐκκλησίας προσδίδει τὸἀληθινό περιεχόμενο τῆς ζωῆς Της. Εἶναι Χριστοῦ δύναμις καὶ Θεοῦ σοφία.

Διὰ τοῦ Σταυροῦ ἡ Ἀνάστασις. Διὰ τοῦ Σταυροῦ ἡ δικαίωση. Διὰ τοῦ Σταυροῦ ἡ ἐν Χριστῷ σωτηρία».

«Ας ἐμπνευσθοῦμε ἀπό τὸν ὁραματικὸ καὶ ἀποκαλυπτικό λόγο τοῦ Μεγάλου Κωνσταντίνου ‘’ἐν τούτῳ νίκα’’ καὶ ἄς προσδιορίσουμε τοὺς ἀγῶνες τῆς σύντομης ἐπίγειας ζωῆς μας μὲ κριτήριο τὸν Ζωοποιό Σταυρό, προκειμένου ἡ δικαίωσή μας νὰ λάβει τὸν λαμπροφόρο χαρακτῆρα τῆς ἐν Χριστῷ Ἀναστάσεως καὶ νὰ καταστοῦμε ὅλοι μας πολῖτες καὶ συμπολῖτες τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ».

Την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 το πρωί θα τελεστεί τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμονος και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ.Χρυσοστόμου και του οικείου Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Το πιστό αντίγραφο, το οποίο θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών εις το διηνεκές.

Διαβάστε επίσης: 

ΖΩΝΤΑΝΑ – Πειραιάς: Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Το οpe.gr στον Πειραιά: Yποδoxή αντιγράφου του Σταυρού του Μ. Κωνσταντίνου – Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Μ.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Διαδώστε: