Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς Ιερούργησε σήμερα Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 (Της Απόκρεω) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος τέλεσε και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου με την ευκαιρία συμπληρώσεως δύο ετών από την εις Κύριον εκδημία του.
Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ σημείωσε πως «κατά την σημερινή Κυριακή της Κρίσεως, όπως λέγεται», ο Κύριος απηύθυνε την παραβολή αυτή «σαν ένα σήμαντρο για την επίτευξη της προσοχής μας, για την κατανόηση του μυστηρίου της ελευθερίας μας, για την αποδοχή του αιωνίου σχεδίου του Παναγίου Θεού, ο οποίος προόρισε όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς καμία προσωποληψία για να ζήσουν αιώνια μαζί Του».
Τόνισε πως ο Θεός είναι Αγάπη, υπογραμμίζοντας παράλληλα με έμφαση πως «αυτός ο τρόπος της Αγάπης εμπεριέχει την αλήθεια και την δικαιοσύνη». «Ο αληθινός Θεός, μας έδωσε αυτό το μεγάλο δώρο της ελευθερίας σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη και να μπορούμε, εάν το θέλουμε, όχι μόνο να τον αρνηθούμε, να τον βλασφημήσουμε, αλλά και να τον σταυρώσουμε», σημείωσε.
Συμπληρώνοντας πως «η ελευθερία είναι το μέγα δώρο, το κατ’ εικόνα» και πως «μαζί με την ελευθερία ως δώρο του κατ’ εικόνα είναι και η εντός μας ζωή του δικαίου», επεσήμανε πως ο κάθε άνθρωπος αισθάνεται μέσα του το αίσθημα του δικαίου. «Η δικαιοσύνη είναι μία σύμφυτος με το ανθρώπινο πρόσωπο, αρετή», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας πως από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι κατέγραψαν τον πόθο τους για δικαιοσύνη σε νομικά κείμενα και κώδικες φέροντας ως παράδειγμα τον Βασιλέα των Ασσυροβαβυλωνίων Χαμουραμπί, ο οποίος «θεώρησε ως το μέγιστο έγκλημα στον ποινικό του νόμο, το έγκλημα της αχαριστίας».
«Όλοι μας έχουμε μέσα μας αυτό το αίσθημα και αυτή την ανάγκη να αποδίδεται το δίκαιο». «Να υπερισχύει το αληθές, το σωστό, το πρέπον και όχι το ψέμα, όχι το κακό, όχι το έγκλημα με τις μύριες μορφές», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του, επισημαίνοντας πως «η δικαιοσύνη είναι κάτι βαθύ μέσα μας που αποδεικνύει ότι είμαστε εικόνες του Δικαίου Δημιουργού της ζωής».
Στην συνέχεια ανέφερε πως το κακό δεν είναι ελεύθερο να καταστρέφει και να εγκληματεί. «Έρχεται η ώρα, όπως μας λέγει σήμερα η παραβολή του Κυρίου μας, να αποδώσει έκαστος λόγον για τις πράξεις του» είπε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο Θεός είναι Πατέρας, δεν τιμωρεί. «Τιμωρούμεθα όμως εμείς από τα έργα μας, γιατί τα έργα μας είναι εκείνα που γίνονται ο κριτής μας, που μας απομονώνουν, που μας αποκλείουν από την κοινωνία με τον Δημιουργό μας που είναι η Ζωή και το Φως», συμπλήρωσε.
Τέλος, αφού υπενθύμισε πως έρχεται η ώρα που ο καθένας από εμάς θα αποδώσει λόγο στον Δημιουργό κατά τα έργα του, σημείωσε πως «την υπέρτατη ώρα κάτω από το βλέμμα του Κριτού όλα θα εμφανιστούν όπως πραγματικά είναι». «Η μέλλουσα κρίση είναι μία αλήθεια τετραγωνική την οποία την απαιτεί η καρδία μας, η λογική μας, η φιλοσοφία μας και η κρίσις μας, γιατί όλοι αναμένουμε την απόδοση του δικαίου. Όλοι περιμένουμε να έλθει εκείνη η στιγμή όταν θα αποδοθεί το δίκαιο και θα λάμψει η Δικαιοσύνη του Θεού». Και μέχρι εκείνη την ώρα ας λάβουμε υπόψη μας το μήνυμα του Κυρίου «να μην είμεθα εις τους εξ ευωνύμων αρνητάς, υβριστάς και βλασφήμους, αλλά εις τους εκλεκτούς της Βασιλείας, τα Θεοϊδρυτα πρόσωπα που θα ζήσουν μαζί με τον Θεόν εις την ατελεύτητη αιωνιότητα», είπε καταλήγοντας.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το διετές Ιερό Μνημόσυνο του μακαριστού γέροντος προκατόχου του, Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου, ο οποίος ποίμανε την τοπική μας Εκκλησία «επί 30 σχεδόν χρόνια και με ρηξικέλευθα έργα, πρωτοποριακά, ποιμαντικά, πνευματικά καθόρισε τον τρόπον υπάρξεως της Εκκλησίας μας στον Πειραιά», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ευχαρίστησε τον Πανάγιο Θεό μας «που τον χάρισε στην Αγία Του Εκκλησία επί έτη μήκιστα νομοθετούντα, αγωνιζόμενον και διακονούντα τον λαόν του Θεού, αλλά και παρακαλούμεν να τον αναπαύει εις την χώρα των πραέων, των μακάρων, των Αγίων του Θεού και των δικαίων και να του ανταποδίδει για το πνευματικό του έργο και την ποιμαντική του μέριμνα και προσφορά την μακαριότητα της μετ’ Αυτού αϊδίου κοινωνίας και ζωής».
Αμέσως μετά το Ιερό Μνημόσυνο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε «με πολλή αγάπη και με μεγάλη στοργή στο πανύμνητο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου» ένα εγκόλπιο «το οποίο μας προσέφεραν και που είναι πιστό αντίγραφο της Ιεράς της Εικόνας, της Παναγίας Προυσσιωτίσσης», όπως χαρακτηριστικά είπε, συμπληρώνοντας πως «ο Πανάγιος Θεός μας χάρισε μία μητέρα, μία στοργική αγκάλη, μία αδιάπτωτη και ακατάλυτη προστασία, την Υπεραγίαν Θεοτόκον και Αειπάρθενον Μαρία της οποίας η σκέπη, η καταφυγή, η αγάπη πλημμυρίζει τις καρδιές όλων μας ιδιαίτερα τώρα σε αυτή την δυσχερεστάτη εποχή της πανδημίας, των συγχύσεων και των πολλών αντινομιών».
Τέλος, προ της Απολύσεως ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς πρωτ. Ιωάννης Παναγιώτου, εκ μέρους των Ιερέων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Τριχερούσσης με την ευκαιρία συμπληρώσεως 16 ετών από την εκλογή του (28/02/2006) ως Ποιμενάρχου της τοπικής μας Εκκλησίας.
Ο π.Ιωάννης αναφέρθηκε στην αγάπη του Σεβασμιωτάτου προς την Παναγία μας, «μια αγάπη η οποία φαίνεται», όπως χαρακτηριστικά είπε, «αφού σε όλους τους Ναούς της Μητροπόλεώς σας υπάρχουν εικονίσματα της Παναγίας μας τα οποία όλοι τιμούμε».
Ευχαριστώντας θερμά όλους για την αγάπη τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ προέτρεψε «να προσφεύγουμε πάντα στην Κυρία Θεοτόκο γιατί η πύλη της καρδιάς της δεν κλείνει ποτέ» και σημείωσε πως θα κοσμεί η ιερά αυτή εικόνα τα νέα γραφεία της Μητροπόλεως τα οποία πρόσφατα αποκτήθηκαν και βρίσκονται όπισθεν του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.