Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ τελέστηκε χθες το απόγευμα (11 Δεκεμβρίου 2021) η Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου, προστάτου και εφόρου της πόλεως και της Μητροπόλεως Πειραιώς.
Η διακονία του Θείου Λόγου ανατέθηκε από τον Σεβασμιώτατο στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Ψωίνο, του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, ο οποίος κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του έκανε λόγο για πανήγυρη «που λαμποκοπά, που στέλνει παντού και μοιράζει παντού φως και Ευλογία Χριστού». «Πανήγυρις φωτεινή και συμπόσιον ιερόν» στο οποίο είμαστε όλοι καλεσμένοι από τον Άγιο Σπυρίδωνα, είπε ο π. Δανιήλ, επισημαίνοντας εξ αρχής πως βρεθήκαμε όλοι «με επικεφαλής τον Επίσκοπό μας, για να τιμήσουμε τον εορταζόμενο Άγιο, τον πολιούχο της πόλεως και της Μητροπόλεώς μας».
«Πολλοί είναι οι εσωτερικοί λόγοι που μας παρακίνησαν να υπερβούμε τις δυσκολίες των ημερών και της εποχής – αλλά σήμερα και του καιρού – για να τιμήσουμε το ιερό τούτο τέμενος που κοσμεί αιώνες και Ευλογεί αιώνες την πόλη του Πειραιώς, το ιερόν τούτο Μοναστήριον» σημείωσε, αναφέροντας: «Ο πρώτος σπουδαιότερος και βασικότερος είναι για να λατρεύσουμε το Θεό μας, τον Τριαδικό Θεό, τον μόνο αληθινό Θεό», «Εκείνον που μας χάρισε τόσους αδελφούς Αγίους, αλλά και τον Άγιο Σπυρίδωνα», ως προστάτες στη ζωή μας και στην προσπάθειά μας να υπερβούμε όλα τα εμπόδια της σκληρής καθημερινότητας «για να δούμε, όπως και εκείνοι, φως Χριστού και να χαρούμε τις χαρές του Παραδείσου».
«Ο δεύτερος λόγος είναι ένας θαυμασμός. Θαυμασμός ψυχής και καρδιάς. Θαυμάζουμε τους πολυποίκιλους αγώνες του Αγίου Σπυρίδωνος». Αγώνες για την πίστη, αφού «αγωνίστηκε να κρατήσει σε δύσκολους καιρούς και σε χαλεπές εποχές το λάβαρο της πίστεως ψηλά» είπε στη συνέχεια του κηρύγματός του ο π.Δανιήλ, υπογραμμίζοντας πως ο Άγιος «υπερμάχησε των αληθειών της πίστεως, των Δογμάτων της Εκκλησίας μας διότι γνώριζε πάρα πολύ καλά πως χωρίς αλήθεια δεν υπάρχει φως, δεν υπάρχει ελπίδα, δεν μπορεί να φανεί προοπτική στη ζωή και στην εξέλιξη κάθε ανθρώπου».
Αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια του Αγίου Σπυρίδωνος «να διατηρήσει τα Δόγματα της Εκκλησίας μας ανόθευτα και ακέραια από κάθε προσθαφαιρέσεις και προσμίξεις». «Έδωσε τον ίδιο του τον εαυτό να διατηρηθεί η αλήθεια έτσι όπως παραδόθηκε, έτσι όπως μας την αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός», είπε αναφερόμενος στην παρουσία του Αγίου στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο όπου «με έργο θαυμαστό επιβεβαίωσε και διετράνωσε αυτή την αλήθεια». «Θέλησε να διατηρήσει την αλήθεια ζωντανή και καθαρή, διότι το Δόγμα και η αλήθεια της Εκκλησίας μας είναι αυτά που τελικά διαφωτίζουν και τελικά διαμορφώνουν τη ζωή του πιστού ανθρώπου» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην ευλάβεια που έχουμε προς το πρόσωπο του πολιούχου Αγίου του Πειραιά, υπογράμμισε την «τιμή στο ουρανομήκες ανάστημά του». «Η ζωή του όλη ήταν πορεία προς τα πάνω, προς τα υψηλά αλλά και κατάκτηση των αρετών, αλλά και στόχος η ένωσή του με τον Θεό», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «ο Άγιος Σπυρίδων προσπάθησε να γίνει δοχείο των αρετών, διότι έκανε σύνθημα στη ζωή του την πατερική διδασκαλία». «Καθάρισε τη ζωή του με την αρετή, με την παρουσία της και τη δράση της μέσα στην ψυχή του και την καρδιά του».
«Αυτός που τήρησε την ακρίβεια των δογμάτων, έμεινε καθαρός και στην ζωή. Προσπάθησε με κάθε δύναμη, με κάθε τρόπο να καταστήσει την καρδιά του και την ψυχή του τόπο παρουσίας του Θεού και με αυτή την πίστη να πορευθεί αγωνιζόμενος για τον μεγάλο σκοπό», τόνισε στη συνέχεια ο π. Δανιήλ, συμπληρώνοντας πως το παράδειγμά του και η προσπάθειά του αυτή γίνεται για όλους εμάς σήμερα ένας έλεγχος, «σήμερα που προσπαθούμε τα αντίθετα, σήμερα που αποδιώχνουμε την πίστη από την καρδιά και την ψυχή μας, σήμερα που θεωρείται η πίστη ως κάτι το παρωχημένο και το ξεπερασμένο και ως τροχοπέδη στην δήθεν πρόοδο, ευημερία και ευμάρειά μας».
«Σήμερα αγωνιζόμαστε να απομειώσουμε την πίστη, να αποϊεροποιήσουμε κάθε έννοια Οσίου, Ιερού και Αγίου, να ισοπεδώσουμε τα πάντα στη ζωή μας και να παραδώσουμε στα παιδιά μας και στις επερχόμενες γενεές μία κατάσταση πάνω από την οποία έχει περάσει ο οδοστρωτήρας της σημερινής σκοτεινής και μιαρής πραγματικότητας», πρόσθεσε.
«Τελευταίος λόγος είναι ο πόθος μας. Ο πόθος εκείνος να πάρουμε αυτό που μας λείπει. Να λάβουμε αυτό που έχουμε ανάγκη»: «την χάρη τη δική του, την ευλογία του, τη δύναμή του», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του και υπογραμμίζοντας πως «έχουμε ανάγκη από αυτή τη Χάρη τη θεϊκή», τόνισε πως «προϋπόθεση για αυτό αλλά και για να καταστεί ενεργή η Χάρη των Αγίων στη ζωή μας, είναι και η δική μας προσπάθεια. Η προσπάθεια μετοχής σε αυτή τη Χάρη».
«Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε Άγιε Ποιμενάρχα μας να ενεργοποιηθούμε όλοι εσωτερικά, ψυχικά, καρδιακά για να μπορέσουμε σήμερα να πάρουμε Χάρη και Ευλογία από την Χάρη και την Ευλογία του Αγίου Σπυρίδωνος που είναι τελικά Χάρις και Ευλογία Θεού ώστε να συνεχίσουμε τον δύσβατο δρόμο της ζωής, ώστε να φτάσουμε στον ίδιο ακριβώς τόπο και σκοπό: να ενωθούμε και εμείς με τον Άγιο Θεό μας, όπως έπραξε ο Άγιος Σπυρίδων», κατέληξε.