Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου
15 Φεβρουαρίου, 2024

Παρουσίαση του βιβλίου «Αγίων Αντάμωση στη Σεβαστεία, ο Άγιος Βλάσιος και οι Άγιοι πέντε Μάρτυρες»

Διαδώστε:

Ένα όμορφο αντάμωμα έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 11ης Φεβρουάριου 2024, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας, στην αίθουσα του ιερού προσκυνήματος της Παναγίας Χαρακιανής, όπου παρουσιάστηκε το τελευταίο πόνημα της συγγραφέως Βλασίας Μιχαηλίδου-Τριπολιτάκη με τίτλο: «Αγίων Αντάμωση στη Σεβάστεια, ο Άγιος Βλάσιος και οι Άγιοι πέντε Μάρτυρες».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεολόγο Παπαλεβυζάκη, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ελλόγιμοι Κρήτες, εκλεκτά μέλη της τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, φίλοι της συγγραφέως, καθώς και ευλαβείς προσκυνητές.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, Πανοσιολ. Αρχιμ. Παρθένιος Καλυβιανάκης, υποδέχτηκε όλους με χαρά και συντόνισε την εκδήλωση, παρουσιάζοντας αρχικά τον εκλεκτό ομιλητή, τον ελλογιμ. Καθηγητή της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, δρα Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκη.

Με λόγο μεστό και διεισδυτική ματιά, ο κ. Ανδρουλιδάκης σκιαγράφησε αδρομερώς πτυχές του βιβλίου, ιστορικές και θεολογικές, αλλά και το φιλολογικό – φιλοσοφικό υπόβαθρο. Εξαίροντας τον σκοπό της συγγραφής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «η πολιτεία των διωγμένων μαρτύρων στην αγιοτόκο Καππαδοκία κι η αντάμωσή τους στην ιστορική Σεβάστεια με τον Επίσκοπο Βλάσιο οικοδομούν μία αυτόφωτη πορεία προς τον Χριστό, μία δύσβατη και πολύδεινη ζωή, ένα κάτοπτρο μίας άλλης εποχής, με κατάληξη την επιτάφια συνύπαρξή τους στην κρύπτη της προσευχής, τις κατακόμβες».

Επεσήμανε δε πως «η πίστη που εκπηγάζει από το ιερό πρόσωπο του θεράποντα Αγίου αποτελεί μία νεφελική ελπίδα για όλους τους κρυφούς χριστιανούς που αναμένουν να καταταγούν στο μαρτυρολόγιο της αιώνιας βασιλείας με την οικειοθελή θυσία τους. […] Μία πανίερη συναπτή Μαρτύρων αποτελούν στο παρόν αφήγημα τις εικόνες ανάδυσης του τότε κόσμου, η ομορφιά του χριστιανικού κόσμου, μέσα από την εφήμερη λάμψη της ρωμαϊκής εξουσίας, που επρόκειτο σε λίγο να καταλυθεί». Ο ομιλητής, όμως, επεσήμανε και την αξία των μικρών αυτόνομων ιστοριών, που παρεμβάλλονται στην αφήγηση, «ως ακέραια συναξάρια που οδηγούν τους αναγνώστες σε δρόμους πίστης κι αγάπης».

Εκθείασε την εξόχως δραματική ολοκλήρωση του βιβλίου με το μαρτύριο του Επισκόπου της Σεβάστειας Βλασίου, αλλά και την επιτυχημένη προσπάθεια της συγγραφέως «να ορθοστατήσει πνευματικά μέσα από την ιστορία και τη μετάπλασή της στον ορίζοντα και το βίωμα της πίστης, αναφέροντας το παρελθόν στο παρόν με άξονα τα καθαγιασμένα πρόσωπα των Μαρτύρων». Καταληκτικά, ο ομιλητής τόνισε στη σημασία του εν λόγω έργου, τονίζοντας την αισθητική του αξία (εικονογράφηση), την ιστορική, την εκκλησιαστική και κυρίως την ηθική, καθώς μέσα σ’ αυτό «καλλιεργείται η διαλεκτική ανάμεσα στην πίστη, τη σωτηρία και τη κοσμικότητα, το φως και το σκοτάδι».

Στη συνέχεια, παιδιά του Κατηχητικού του Ιερού Ναού Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων πόλεως Ρεθύμνης ζωντάνεψαν τους Αγίους της Καππαδοκίας, των οποίων τα ανταμώματα ιστορούνται στο βιβλίο, και συγκεκριμένα τον Άγιο Βλάσιο, τον Άγιο Ευστράτιο και τον Άγιο Ευγένιο. Επίσης, έψαλλαν τα απολυτίκια του τιμώμενου Αγίου της ημέρας, Αγίου Βλασίου, καθώς και των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη μαρτυρική τους τελείωση.

Η συγγραφέας πήρε τον λόγο βαθιά συγκινημένη για την τιμητική παρουσία τόσων προσφιλών προσώπων την ημέρα της ονομαστικής της εορτής και για την τιμητική αναγνώριση της προσπάθειάς της. Εξέφρασε την ευχή το ταπεινό της πόνημα να αποτελέσει, με τη Χάρη του Θεού, ένα ακόμη φωτεινό οδοδείκτη για την πορεία μας προς τον ουρανό και την αντάμωσή μας με τους Αγίους.


Στην καταληκτική προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για την όμορφη εσπερίδα υπό τη σκέπη της Παναγίας μας. Ευχαρίστησε, αρχικά, τα παιδιά του Κατηχητικού, που συμμετείχαν στα θεατρικά δρώμενα, και τις οικογένειές τους για την αγάπη τους στους Αγίους. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τη συγγραφέα που έγινε αιτία για το ευλογημένο αντάμωμα. Τη συνεχάρη για την αξιοποίηση του ταλάντου που της εμπιστεύτηκε ο Θεός, όχι μόνο επειδή το πολλαπλασίασε, αλλά επειδή το έκανε υπόθεση της Εκκλησίας, προσφέροντας ένα έργο, που γίνεται αφορμή να ψηλαφίσουμε τα ιερά πρόσωπα των Αγίων και να εμπνευστούμε από το ηρωικό τους φρόνημα. Εξέφρασε, μάλιστα, και την ευχή σύντομα να ανταμώσουμε όλοι ξανά με αφορμή το επόμενο πόνημά της.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ελλογιμ. ομιλητή κ. Ανδρουλιδάκη, που με το δικό του τάλαντο παρουσίασε τόσο όμορφα το εν λόγω βιβλίο, εντείνοντας την επιθυμία των ακροατών, όχι μόνο να το διαβάσουν, αλλά και να το προσφέρουν ως ψυχωφελές δώρο. Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε και στο Καθηγούμενο π. Παρθένιο, που, ζώντας μέσα στη Χάρη του Θεού, προσέφερε την ευκαιρία αυτής της κοινωνίας ευλογημένων προσώπων, οι οποίοι μοιράζονται τα χαρίσματά τους και τα φωτεινά χαμόγελά τους. Τέλος, μετέφερε την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, ο οποίος επιθυμούσε να παρευρεθεί, αλλά οι υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν να συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου, που καταγράφει τον βίο και του δικού του προστάτου Αγίου.

Την όμορφη εσπερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος με την πατρική ευχή: «καλή δύναμη στον δρόμο της αγιότητας».

 

  

Διαδώστε: