01/06/2024 01/06/2024 Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου, πραγματοποιήθηκαν, στις 28 Μαΐου, στον προαύλειο χώρο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου, τα Εγκαίνια της 6ης Έκθεσης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα αγιογραφίας,...
01 Ιουνίου, 2024 - 11:40
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2024 - 11:20

Τα εγκαίνια της 6ης Έκθεσης της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Τα εγκαίνια της 6ης Έκθεσης της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου, πραγματοποιήθηκαν, στις 28 Μαΐου, στον προαύλειο χώρο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου, τα Εγκαίνια της 6ης Έκθεσης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα αγιογραφίας, ψηφιδωτού, κοινωνικο-θρησκευτικής ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής-μαρμαρογλυπτικής και σχεδίων με μολύβι και κάρβουνο, και θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη της ιστορικής Μονής έως και την 1η Ιουλίου 2024.

Ο συντονιστής της βραδυάς, κ. Εμμανουήλ Γοργοράπτης, πτυχιούχος θεολογίας, συγγραφέας και Γραμματέας του Ο.Δ.Μ.Π. Νομού Ρεθύμνης, κάλεσε στο βήμα κατ’ αρχάς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Μεθόδιο, εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, ο οποίος χαιρέτισε γλαφυρά την εκδήλωση, και εν συνεχεία τον κ. Νικόλαο Γλυνιά, ζωγράφο και επιμελητή της Εκθέσεως, ο οποίος μίλησε καρδιακά για την εκπλήρωση αυτού του ονείρου, ευχαριστώντας όλους, όσοι συνέβαλαν σε αυτό.

Ακολούθως, ο κ. Γεώργιος Καραβιώτης, αγιογράφος, με λόγους πατερικούς και πνευματικούς, ανέπτυξε το θέμα: «Η Αγιογραφία ως Τέχνη Ιερά», αναφερόμενος στη συνύφανση της τέχνης αυτής με την προσευχή και την πνευματική ζωή εντός της Εκκλησίας, ενώ ο κ. Εμμανουήλ Ρουκούδης, αγιογράφος-ψηφιδογράφος, παρουσίασε συνοπτικά όλα τα έργα της Εκθέσεως, πονήματα εγκρίτων καλλιτεχνών από το Νομό Ρεθύμνου και από άλλα μέρη της Μεγαλονήσου Κρήτης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, ο εντιμότατος κ. Εμμανουήλ Τσάκωνας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης, ο οποίος συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για το πλήθος των ποιοτικών εκδηλώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της επετειακής αυτής χρονιάς, και ευχήθηκε καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τραγούδια και ποιήματα μαθήτριες του Κατηχητικού της Ενορίας Γάλλου Ρεθύμνου.

Στην καταληκτήρια προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος δόξασε τον Θεό για την πραγματοποίηση της 6ης Εκθέσεως Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μνημονεύοντας ιδιαίτερα τον κ. Νικόλαο Γλυνιά, ο οποίος, όπως είπε, υπήρξε ο αίτιος και η ψυχή της εν λόγω Εκθέσεως, και επαινώντας όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, οι οποίοι, αξιοποιώντας το χάρισμά τους, το προσφέρουν στην Εκκλησία και στην τοπική μας κοινωνία.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε, επίσης, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου, η οποία πάντοτε μαρτυρεί το μεγαλείο του Γένους και υπερβαίνει τα στενά χωροχρονικά όρια, διακηρύσσοντας το οικουμενικό μήνυμα της Πίστης και της Ελευθερίας, και ιδιαιτέρως τον Ηγούμενο και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής για τον κόπο της προετοιμασίας και τη φιλοξενία της Εκθέσεως, καθώς και όλους τους παρισταμένους για τη συμμετοχή τους, ευχόμενος ο τόπος μας να έχει πάντοτε τέτοιες όμορφες ευκαιρίες πνευματικού ανασασμού.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης και την περιήγηση στα έργα της Εκθέσεως, η Ιερά Μονή Αρκαδίου προσέφερε στους παρισταμένους πλούσια παραδοσιακή φιλοξενία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης κ. Εμμανουήλ Τσάκωνας, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, Ηγούμενοι και Κληρικοί, ο Υποδιοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης, εκπρόσωποι από το 547 και το 548 Α/Μ Τάγματα Πεζικού Ρεθύμνου, οι συμμετέχοντες στην Έκθεση καλλιτέχνες και πολλοί φίλοι του πολιτισμού και των τεχνών.

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων