29/06/2024 29/06/2024 Την 29η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η αγία Μητέρα μας ορθόδοξος Εκκλησία με λαμπρότητα τελεί την ιερά σύναξη των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο οποίος μάλιστα είναι και ο πνευματικός πατέρας και διδάσκαλος της Εκκλησίας των Σερρών, αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδος, εορτάζει και η μεγαλομάρτυς και πανένδοξος πόλις των Σερρών την 111η...
29 Ιουνίου, 2024 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2024 - 16:52

Με μηνύματα για την επιστροφή των εκκλησιαστικών «Ελγινείων» της Μακεδονίας οι εορτασμοί για την 111η Επέτειο της Απελευθέρωσης των Σερρών

Διαδώστε:
Με μηνύματα για την επιστροφή των εκκλησιαστικών «Ελγινείων» της Μακεδονίας οι εορτασμοί για την 111η Επέτειο της Απελευθέρωσης των Σερρών

Την 29η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η αγία Μητέρα μας ορθόδοξος Εκκλησία με λαμπρότητα τελεί την ιερά σύναξη των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο οποίος μάλιστα είναι και ο πνευματικός πατέρας και διδάσκαλος της Εκκλησίας των Σερρών, αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδος, εορτάζει και η μεγαλομάρτυς και πανένδοξος πόλις των Σερρών την 111η επέτειο από της απελευθερώσεώς της από τους Τούρκους δυνάστες, μετά από φρικτή δουλεία 530 ετών συνολικώς, 529 στους οθωμανούς Τούρκους (1383-1912) και 9 μηνών στους Βουλγάρους.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, ημέρα λειτουργικής μνήμης της συνάξεως των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Συμπροσευχητικώς παρέστησαν μεταξύ άλλων και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Κ. Γκιουλέκας, ως εκπρόσωπος τηςΕλληνικής Κυβερνήσεως, οι Βουλευτέςτου ΝομούΣερρών, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού κ. Αθ. Γαρίνης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Μ. Θεοδωρίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγ. Τσιώτας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Α. Θεοδωρίδης, o Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, η Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χ. Δρίγκα, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Σερρών κ. κ. Ι. Καραβασίλης και Δ. Σωτηριάδης, η Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Παραρτήματος Σερρών κ. Μ. Θεοδωρίδου, καθώς και αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων με τις γαλανόλευκες σημαίες και Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους.

Προ της απολύσεως της Θείας Μυσταγωγίας ανεγνώσθη το Μήνυμα επί τη απελευθερώσει της πόλεως των Σερρών, στο οποίο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Οι εθνικές μας επέτειοι και μάλιστα η κορυφαία για κάθε πόλη επέτειος της απελευθερώσεώς της αποτελούν μία ευκαιρία πρωτίστως μεν δοξολογικής προσευχής προς τον Τρισάγιον Θεόν διά το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας, πολύτιμο δώρο της φιλοστόργου προνοίας Του, ακολούθως δε αποδόσεως της οφειλομένης τιμής προς τους ηρωικούς πατέρες μας, οιοποίοι με πολλές θυσίες, που συχνά έφθασαν μέχρις αίματος, μας εχάρισαν μία ελεύθερη πατρίδα. Μία από τις ημερομηνίες ορόσημο για την ιστορία της μαρτυρικής και ενδόξου πόλεως των Σερρών, είναι η 29η Ιουνίου 1913. Κατ’ εκείνη την ημέρα ο ηρωικός Ελληνικός Στρατός πολεμώντας “για τον αδελφό τον σκλαβωμένο και για της πατρίδος την τιμή”, έτρεπε σε φυγή τους δολίως εισελθόντας προοκταμήνου στην πόλη, ως δήθεν ελευθερωτές εκ της τουρκικής σκλαβιάς, βορείους κατακτητές και ελευθέρωνε την μεγαλομάρτυρα και από αιώνων πολλών ελληνικωτάτη πόλη των Σερρών.
Καθ’ όλη την διάρκεια της μακραίωνης δουλείας της, από της αλώσεώς της από τους Τούρκους το 1383 μέχρι της οριστικής απελευθερώσεώς της την 29η Ιουνίου του 1913, η ακριτική πόλις των Σερρών υπήρξε μία ισχυρή έπαλξη του Ελληνισμού και ένα ανασχετικό φράγμα στην προσπάθεια καθόδου των Σλάβων στη γη της Μακεδονίας. Οι φιλογενείς κάτοικοί της δεν έπαυσαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την ανάκτηση της πολυπόθητης κάθε φορά ελευθερίας τους, την οποία πλήρωσαν με βαρύτατο τίμημα αίματος. Η αναγνώριση, η έκφραση και η απονομή τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους εκείνους οιοποίοι, στις κρίσιμες στιγμές τουεθνικού μας βίου, επετέλεσαν με συναίσθηση υψηλής ευθύνης και απαράμιλλο ηρωισμό το χρέος τους προς την Πατρίδα, αποτελείεπιβεβλημένο καθήκον όλων μας, πού σήμερα απολαμβάνουμε το μέγα αγαθό της ελευθερίας, χάρη στις ιδικές τους θυσίες.
Ένας από τούς ηρωικότερους πρωτεργάτες αυτού του έπους, στον οποίον οφείλεται ιδιαίτερη τιμή και ευγνωμοσύνη, για όσα υπέρ της πίστεως και της πατρίδος έπραξε, είναι και ο αείμνηστος προκάτοχός μας, Μητροπολίτης Σερρών Απόστολος Χριστοδούλου (1909 – 1917),που ως ο κορυφαίος του ηρωισμού, αλλά και της οδύνης και της μεγάλης θλίψεως των ημερών εκείνων, παρέμεινε ως το τέλος ο καλός ποιμένας κοντά στο βαναύσως πληττόμενο ποίμνιο του Χριστού και μεγαλούργησε ως ο φωτισμένος Ιεράρχης καιοένθερμος πατριώτης.
Ο αείμνηστος Ποιμενάρχης των Σερρών οργάνωσε κατ’ εκείνες τις δραματικές ώρες του Ιουνίου του 1913 την άμυνα της πόλεως, προστατεύοντας ως αληθής πατέρας τους Έλληνες, αλλά και τους Τούρκους πολίτες των Σερρών από τις άγριες επιθέσεις των Βουλγάρων. Με απαράμιλλη τόλμη και οξυδέρκεια προσεπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή της πόλεως απευθυνόμενος εγκαίρως στις βραδέως, δυστυχώς, προελαύνουσες Ελληνικές δυνάμεις και εθρήνησε, ως άλλος Ιερεμίας, στα ερείπια της αγαπημένης του πόλεως, ανάμεσα στα οποία περιλαμβανόταν ο περικαλλέστατος, παλαιός Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Θεοδώρων και άλλες 20 περίπου εκκλησίες και τέλος υπεδέχθη, ως επικεφαλής της πόλεως, τον ένδοξο Ελληνικό στρατό, πού απελευθέρωσε την πόλη μετά από 530 χρόνια βαριάς σκλαβιάς.
Σήμερα, που η Εκκλησία μας εορτάζει την ιερά μνήμη των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου, εορτάζει και η πόλις μας, αι κλειναί Σέρραι, την επέτειο απελευθερώσεώς της από σκληρή διπλή δουλεία, στους Τούρκους, κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και τους Βουλγάρους, 530 συνολικώς ετών. Ασφαλώς και δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι ηεπέτειος αυτή συμπίπτει με την φωτοφόρο μνήμη των δύο κορυφαίων Αποστόλων και μάλιστα τουΑποστόλου Παύλου, οοποίος είναι ο Πνευματικός Πατέρας, διδάσκαλος και κατά Χριστόν θεμελιωτής της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιδιαιτέρως της Μακεδονίας. Αυτήν την διπλή επέτειο, θρησκευτική και εθνική, καλούμεθα να τιμήσωμε με θρησκευτική ευλάβεια και πατριωτική έξαρση όλοι μας, δοξολογώντας με ευγνωμοσύνη τον Πανάγαθο Θεό, που μας εχάρισε το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας, τιμώντας τους αειμνήστους και ηρωικούς πατέρες μας και αναδεινκυόμενοι άξιοι της ελευθερίας, που για τον Έλληνα αποτελεί προϋπόθεση ζωής και δημιουργίας.
Η πλουσιόδωρος ευλογία και το άπειρον έλεος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, εύχομαι πατρικώς, να χαριτώνουν και να ευλογούν την ζωήν όλων μας και να χαρίζουν ευημερία και προκοπή στην πόλη μας. Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η ένδοξος πόλις των Σερρών!».

Ακολούθως, στις 10:00 π.μ. εψάλη η επίσημος Δοξολογία επί τη 111η επετείω της απελευθερώσεως της πόλεως των Σερρών, στον ως είρηται Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στο τέλος της οποίας, τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο, εξεφώνησε η εκπαιδευτικός του 2ου Γεν. Λυκείου Σερρών κ. Φ. Κεχαγιά.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού συνεχάρη διά θερμών λόγων την εκλεκτή ομιλήτρια, με εθνικοθρησκευτικό παλμό, σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Είναι ανάγκη, στην συνάφεια του λόγου, να τονισθεί ότι, η μεγαλομάρτυς πόλις των Σερρών και η ελληνικωτάτη Μακεδονία μας, η περίβλεπτος γη ηρώων και ο ολόφωτος τόπος αγίων και μαρτύρων, είναι αυτή, η οποία από της αυγής της εθνικής μας ιστορίας, απετέλεσε τον ακλόνητο προμαχώνα και ισχυρό κυματοθραύστη διαφυλάξεως του Ελληνισμού. Οι ηρωικοί Σερραίοι Μακεδόνες, το περίδοξο αυτό ελληνικό φύλο, με αίμα και θυσίες πολλές, εσταμάτησαν τις ορδές των παλαιών και νεότερων βαρβάρων κατακτητών, που πολέμησαν για την απομείωση και υποταγή της φιλτάτης πατρίδος μας.
Οι ακοές πολέμων, των τρομοκρατικών κτυπημάτων, της ανασφάλειας, της οικονομικής κρίσεως, της πνευματικής και ηθικής ανεστιότητος, μιας γενικότερης παρακμής, πληθαίνουν παγκοσμίως και στην γειτονιά μας. Αυτό θα πρέπει να μας καταστήσει πολύ προσεκτικούς και αποφασισμένους να ενισχύσουμε και όχι να υπονομεύσουμε εκείνους τους τρόπους και τους δεσμούς, που θα μας κρατήσουν ενωμένους. Στις δύσκολες και κρίσιμες αυτές ημέρες, που διανύουμε, είναι ανάγκη να σφυρηλατήσουμε την μεταξύ μας ενότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των αποκαλυπτικών καιρών, να εμπνευσθούμε και να διδαχθούμε από τις αξίες, τις αρχές και τους αγώνες των ηρώων προγόνων μας, που μας χάρισαν με πολλές θυσίες και ποταμούς αιμάτων μία ελεύθερη και αξιοπρεπή πατρίδα.
Ο Θεός, ευχόμεθα, να μας φωτίζει, ώστε να αναδεικνυόμεθα αντάξιοι των περιστάσεων, συνεχιστές του έργου των πατέρων μας, ενωμένοι, σύμψυχοι, ομόψυχοι, εμπνεόμενοι από τους εθνικούς μας ήρωες, τους οποίους, πραγματικώς τιμούμε, μόνον όταν μιμούμεθα την αρετή, την πίστη και τα ένδοξα ανδραγαθήματά τους! Το ζητούμενον είναι πάντοτε βεβαίως η ενότητα του λαού μας στη βάση των υψηλών όμως ιδανικών και αρετών της φυλής μας, με οδηγό μας την αλήθεια, την πίστη, τις υπερούσιες εκείνες αξίες, που χάρισαν χρυσό φωτοστέφανο δόξης και μεγαλείου στην πατρίδα μας».

Σε αποστροφή του λόγου του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, αναφέρθηκε και στο πάντοτε επίκαιρο θέμα της επιστροφής των κλαπέντων ιερών κειμηλίων στην Εκκλησία των Σερρών, κατά τα έτη 1913,1917 και 1942.

«Είναι επάναγκες να εξετασθεί με την δέουσα προσοχή, ευαισθησία και αποφασιστικότητα, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, τους κανόνες δικαίου και κυρίως την ιστορική αλήθεια, το πάντοτε ανοικτό για εμάς ζήτημα της επιστροφής των βιαίως αφαιρεθέντων Μητροπολιτικών και μοναστηριακών κειμηλίων, υπό της γείτονος χώρας Βουλγαρίας. Κανείς δεν δικαιούται στο διηνεκές να κτίζει ιστορία και πολιτισμό με κλεμμένα υλικά, όπως κάνει δυστυχώς σε άλλο βεβαίως επίπεδο και το κράτος των Σκοπίων, που συνεχίζει μία επικίνδυνη ρητορική ανιστόρητων προκλήσεων. Αυτά τα ιερά σεβάσματα και κειμήλια της Σερραϊκής Εκκλησίας, οιεικόνες,τα σκεύη, τα άμφια, τα ξυλόγλυπτα,τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, τα σιγίλλια και τα περγαμηνά, έχουν “ψυχή” και “φωνή” ελληνική. Τα εκκλησιαστικά “Ελγίνεια” της Μακεδονίας είναι καιρός να επιστρέψουν στους χώρους που ανήκουν! Στην Εκκλησία των Σερρών, στα περίβλεπτα μοναστήρια και τους μεγαλοπρεπείς Ναούς Της και στις υπόλοιπες Μητροπόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας.
Η Σερραϊκή Εκκλησία και κοινωνία και σύνολη η Πατρίδα μας, τείνουν χείρα ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας προς τον ομόδοξο λαό της Βουλγαρίας, με τον οποίο μοιραζόμεθα τα ίδια οράματα προόδου, φιλίας και ευημερίας στον κοινό Ευρωπαϊκό οίκο μας. Το αίτημα της επιστροφής των εκκλησιαστικών κειμηλίων, ως έργον δικαιοσύνης και ιστορικής αληθείας, είναι πάντα επίκαιρον και ανοικτό!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος μαζί με τον ιερό Κλήρο, τους άρχοντες και τον πιστό λαό του Θεού, μετέβησαν εν πομπή, στο χώρο της πλατείας «Ελευθερίας» των Σερρών. Εκεί, ενώπιον του ανδριάντος του Σερραίου ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Εμμ. Παπά, εψάλη επιμνημόσυνος δέηση, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσων θυσιάσθηκαν για την ελευθερία των Σερρών και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητικών, στρατιωτικών και πολιτιστικών τμημάτων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων