Ι.Μ. Σερρών και Νιγρίτης
15 Σεπτεμβρίου, 2024

Σερρών Θεολόγος: «Ο Σταυρός του Κυρίου μεταβάλει την πικρή φύση των ανθρωπίνων θλίψεων σε δρόμους αγιασμού και σωτηρίας»

Διαδώστε:

Στον πανηγυρίζοντα, ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών, όπου από της παρελθούσης Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου, ευρίσκονται αποτμήματα του Ζωομυρίστου Ξύλου και του αρράφου χιτώνος του Κυρίου Ιησού Χριστού, από την ιερά, Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Παντοκράτορος Αγ. Όρους, προς κοινό συνεορτασμό μετά της μεγαλωνύμου Δεσποτικής εορτής της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, τελέσθηκε σήμερα, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, πανηγυρικό, Αρχιερατικό συλλείτουργο.

Συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, οι Θεοφ. Επίσκοποι Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, εκ της Εκκλησίας της Κύπρου, Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός και Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσόστομος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Συλλειτουργικώς επίσης συμμετείχανοι Καθηγούμενοι των Σταυροπηγιακών και Πατριαρχικών Μονών, οσίου Ξενοφώντος και Παντοκράτορος Αγ. Όρους, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες π. Αλέξιος και π. Γαβριήλ, ιερομόναχοι εξ Αγ. Όρους και κληρικοί της Εκκλησίας των Σερρών. Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, το οποίο, κυριολεκτικώς κατέκλισε τον ιερό Ναό, ήταν και οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου, Φ. Αραμπατζή και Θ. Λεονταρίδης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος, κήρυξε επικαίρως τον θείο λόγο, αναφερόμενος, με θεολογικό και γλαφυρό τρόπο στην αγιαστική και σωστική παρουσία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στη ζωή και τον πνευματικό αγώνα των πιστών.

Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας τελέσθηκε η ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, από τον Καθηγούμενο της Μονής Ξενοφώντος, π. Αλέξιο.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς και τους συλλειτουργήσαντες πατέρες για την φιλάδελφη συμμετοχή τους στον εφετεινό εορτασμό του Τιμίου Σταυρού, παρότρυνε τους ευσεβείς χριστιανούς να αγαπήσουν τον Σταυρό του Χριστού, καθώς ο θείος Εσταυρωμένος μεταβάλλει την πικρή φύση των ανθρωπίνων πειρασμών και θλίψεων, σε ευλογία, φωτισμό, κουφισμό, θεραπεία, χαρά και σωτηρία.

«Ας κρατήσουμε δυνατά, αδελφοί, είπε ο Σεβασμιώτατος, στην καρδιά μας, τον Σταυρό του Χριστού, μηκαμπτόμενοι από τους πειρασμούς της ζωής, διότι, αυτοί μπορούν να αποτελέσουν δρόμους και αφορμές σωτηρίας. Εκείνος, που επιτρέπει παιδαγωγικώς την δοκιμασία, Εκείνος δίδει και την δύναμη! Καύχημα και δύναμήμας, ας είναι πάντοτε ο Σταυρός του Χριστού μας. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα, αδελφοί, κάτω από την ζείδωρη σκιά του Ζωποποιού Σταυρού του Κυρίου μας. Αμήν!».

Ο Σεβασμιώτατος προέκρινε την μεγάλη και αγία αυτή ημέρα της εορτής του Τιμ. Σταυρού του Κυρίου μας, ως κατάλληλη ευκαιρία, για να αποδώσει τον δίκαιο έπαινο της Εκκλησίας, στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως και Πρόεδρο του Εκκλ. Συμβουλίου του ιερού Ναού Τιμ. Σταυρού Σερρών, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Τσιάγγα,για την υπερπεντηκονταετήκαρποβριθή, σεμνοπρεπή και θεοφιλή πνευματική, λειτουργική και φιλανθρωπικήτου διακονία και προσφορά στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας των Σερρών.

Ο Σεβασμιώτατος δώρισε, στον εκ των αμεσοτέρων συνεργατών του στην διακονία της διοικήσεως της τοπικής Εκκλησίας, π. Θωμά, με την «θαλερή καρδία», όπως χαρακτηριστικώς σημείωσε, έναν επιστήθιο σταυρό, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:«Τιμούμε αξιοχρέως σήμερον, έναν ταπεινόν λευίτη της Εκκλησίας των Σερρών, ο οποίος, εδώ και μισόν αιώνα και πλέον,σηκώνειμε ευχαριστιακό φρόνημα και ήθος τον ευλογημένο Σταυρό της ιερατικής διακονίας του, υπηρετώνευόρκως την Εκκλησία του Χριστού και δια τούτο αξίζειδιπλήςτιμής, ίνα κατά τον Απόστολο Παύλο είπωμεν, γι’ αυτήν του την διακονία, το ήθοςκαι την προσφορά του».

 

                             

                 

         

           

Διαδώστε: