14/09/2024 14/09/2024 Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ευφροσύνης, τελείται λειτουργικώς η εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα, ομώνυμο ιερό Ναό της πόλεως των Σερρών, όπου, από της παρελθούσης Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου, ευρίσκονται προς κοινό συνεορτασμό μετά της μεγαλωνύμου Δεσποτικής εορτής, αποτμήματα...
14 Σεπτεμβρίου, 2024 - 14:12
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2024 - 14:14

Σερρών Θεολόγος προς Γέροντα Αλέξιο Ξενοφωντινό: «Η γενέτειρα πόλις των Σερρών σεμνύνεται και χαίρει για την καρποφόρο διακονίασας στην Εκκλησία»

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος προς Γέροντα Αλέξιο Ξενοφωντινό: «Η γενέτειρα πόλις των Σερρών σεμνύνεται και χαίρει για την καρποφόρο διακονίασας στην Εκκλησία»

Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ευφροσύνης, τελείται λειτουργικώς η εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα, ομώνυμο ιερό Ναό της πόλεως των Σερρών, όπου, από της παρελθούσης Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου, ευρίσκονται προς κοινό συνεορτασμό μετά της μεγαλωνύμου Δεσποτικής εορτής, αποτμήματα του Ζωομυρίστου Σταυρού και του αρράφου χιτώνος του Κυρίου Ιησού Χριστού, από την ιερά, Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους.

Αφ’ εσπέρας της μεγάλης εορτής, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, στις 7:00 το απόγευμα, τελέσθηκε ο μέγας,πανηγυρικός Εσπερινός, στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Ναό, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, εκ της Εκκλησίας της Κύπρου, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, των Θεοφ. Επισκόπων Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού και Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Συμπροσευχητικώς παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν και οι Καθηγούμενοι των Σταυροπηγιακών και Πατριαρχικών Μονών, οσίου Ξενοφώντος και Παντοκράτορος Αγ. Όρους, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες π. Αλέξιος και π. Γαβριήλ, ιερομόναχοι εξ Αγ. Όρους, ο ευαγής Κλήρος, η Ηγουμένη του ιερού Ησυχαστηρίου Τιμ. Προδρόμου Ακριτοχωρίουμον. Ιακώβη με αντιπροσωπεία της εν Χριστώ συνοδείας της, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, καθώς και πλήθος ευλαβών χριστιανών.

Μετά την ευλόγηση της εόρτιας αρτοκλασίας, τον θ. λόγο εκήρυξε ο χοροστατών Θεοφ. Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος αναφέρθηκε με θεολογικό και γλαφυρό τρόπο στην αγιαστική και σωστική παρουσία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στη ζωή και τον πνευματικό αγώνα των πιστών.

Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Σερρών

Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμώς τους αγίους Αρχιερείς, τους Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό του Θεού, για την όλως συγκινητική και τιμητική συμμετοχή τους στις φετινές εορταστικές ακολουθίες του Σταυρού του Κυρίου μας.

Ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε επίσης μετ’ ευγνωμοσύνης, τον τε πανοσιολ. Ηγούμενο, Γέροντα Γαβριήλ και την περί αυτόν ιερά Αδελφότητα της παλαιφάτου Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, για την πολύτιμη ευλογία των Κυριακών, σεπτών προσκυνημάτων, που από της παρελθούσης Τετάρτης, η πόλις των Σερρών αγιαστικώς απολαμβάνει.

Απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος στον πολιό Γέροντα Αλέξιο, άγιο Καθηγούμενο της Ξενοφωντινής μάνδρας του Αγιωνύμου Όρους, τον καλωσόρισε στην αγιοτόκο πόλη των Σερρών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η αποψινή εόρτιος λατρευτική σύναξη έχει και μίαν ακόμη ιδιαιτέραν σημειολογίαν.Ασφαλώς, κατά πρώτον, συναχθήκαμε το Κυριακόν Σώμα, για ναυμνήσουμετον Τρισάγιον Θεόν. Εκείνον προσκυνούμεν, Εκείνον δοξάζομεν και Εκείνον λατρεύομεν, από μέσης καρδίας, σήμερον και πάντοτε, δια τον ανεξιχνίαστον πλούτον των φανερών και αφανών ευεργεσιών ‘’των εις ημάς γεγενημένων’’.

Τα της σημερινής μεγαλωνύμου Δεσποτικήςεορτής, της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ικανώς και λίαν εποικοδομητικώς ανέπτυξε ο αδελφός Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Τον ευχαριστούμε δια τούτο ευγνωμόνως.

Χαίρειόμως και συγχαίρει η Εκκλησία του Χριστού, που παροικεί στις Σέρρες, σήμερον και για το εκλεκτόν Της ανάστημα,τον Γέροντα Αλέξιον, τον πολιό και πολυσέβαστο Ηγούμενο της εν Άθω Πατριαρχικής Μονής του οσίου Ξενοφώντος. Η μαρτυρική πόλις και Μητρόπολις των Σερρών σεμνύνεται εν Κυρίω, ως η γεννήσασα και εκθρεψαμένηαυτόν πνευματικώς.

Η αγία ορθόδοξος Εκκλησία μας,αγαπητοί μου αδελφοί, είναι μεταξύ άλλων και διδασκαλείον των θείων αρετών και τουευχαριστιακού ήθουςκαιμάλιστα, σε μία εποχήανευχαρίστητη, αγνώμονα και στενόκαρδη, που έχει ξεχάσει να λέει το ‘’ευχαριστώ’’.

Πολυσέβαστε και πολιέ Γέρον Αλέξιε, η πόλις σας,αι κλειναί Σέρραι και η τοπική μας Εκκλησία καυχώνται δικαίως.Καυχώνται και σεμνύνονται γιατην λαμπράν, σεμνοπρεπή και καρποβριθή εκκλησιαστικήν διαδρομήν σας.

Η εν ώραις αισίαις συμπλήρωσιςεξηκονταετούς, θεοφιλούς ιερατικής διακονίας και μοναχικήςμαρτυρίας, υπέρ της αγίας του Χριστού Εκκλησίας και της παλαιφάτου μάνδρας του οσίου Ξενοφώντος, στο Αγιώνυμον Όρος, την πνευματική πηδαλιουχία της οποίας η πρόνοια του αγίου Θεού σας έχει εμπιστευθείκαι υπέρ της οποίας, κυριολεκτικώς έχετε αναλωθεί, ως λαμπάς καιομένη και φωτίζουσα, αλλά και η ανάλογηλαμπρά διακονία σαςστα άγια Μετέωρα το πρότερον, προσφέρει σήμερον, μίαν αρίστην και πρόσφορον αφορμήν σε όλους μας, για να σας εκφράσουμε εγκάρδιες, συγχαρητήριες ευχές και προσρήσεις, δεόμενοι εκτενώς του Παναγίου της Εκκλησίας Δομήτορος, να σας χαρίζη έτη πολλά και παρά Θεού, δαψιλώς ευλογημένα επί μήκιστον, πεπληρωμένα ουρανίων γλυκασμών και χαρίτων, πλησμονή πνευματικών και σωματι-κών δυνάμεων, προς θεάρεστον συνέχισιν του μονα¬χικού δολίχου καιαγιοπνευματικόν στηριγμόν της τιμίας, μοναχικής σας συνοδείας, εν τω Αγιωνύμω Όρει και αλλαχού της Πατρίδος».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος, ετίμησε τον άγιο Καθηγούμενο, με την ανωτέρα διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό, δηλαδή, Σταυρό του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα και διά επισήμου Αρχιερατικού Πιττακίου, για όσα φιλοθέως και φιλοπόνως, επί μακρά σειρά ετώνπροσφέρει, στη διακονία και μαρτυρία του μοναχικού καιιερατικού λειτουργήματος.

 

Αντιφωνώντας ο πανοσιολ. π. Αλέξιος, ευχαρίστησε με θερμούς και εγκαρδίους λόγους τον Σεβ. Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών για την ευγενεστάτη πρόσκλησή του να συμμετάσχη συμπροσευχητικώς στην εόρτια σύναξη της Σερραϊκής Εκκλησίας, αλλά και για την προσγινομένη, μεγάλη τιμή στο πρόσωπό του, γεγονός το οποίο πολύ τον εσυγκίνησε και τον ανέπαυσε πνευματικώς.

Αρχικώς, μετά βαθυτάτης συγκινήσεως, ο π. Αλέξιος, έκαμε μία σύντομη, νοσταλγική αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, κατά τα οποία γαλουχήθηκε εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, από τους ευλαβείς γονείς του, τους σεβάσμιους εφημερίους του ιερού Ναού Τιμ. Σταυρού Σερρών και όλους εκείνους, που συνήργησαν στην κατά Θεόν προκοπή του, αλλά και στα μετέπειτα της μοναχικής αφιερώσεως και ιερατικής, έως σήμερον, πορείας του.

«Και τα νυν, Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, συμπλήρωσε ο άγιος Καθηγούμενος, άγων ήδη το 85ο έτος της ηλικίας μου, ευρίσκομαι ενώπιόν Σας, βαθειά συγκινημένος, ευγνωμονών την φιλόστοργον πατρικήν καιαρχοντικήν,Αρχιερατικήν καρδίαν Σας, διά την τιμήν, την οποίαν περιποιείτε στην ταπεινότητά μου, με την αφορμή της προσγινομένης στην ελαχιστότητά μου, υψίστης διακρίσεως της κατά Σέρρας και Νιγρίταν συνεκλεκτής, αλλά και των πολυτίμων Αρχιερατικών ευχών Σας.

Ευγνωμόνως, κλίνω τον αυχένα της ψυχής και του σώματος, Άγιε Δέσποτα, σ’ Εσάς, τον κατά πάντα άξιον και σοφόν πηδαλιούχον της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως της ιδιαιτέρας μου πατρίδος, λαμβάνοντας εκ των τιμίων χειρών Σας την μεγίστη αυτήν ευλογία και διάκριση.

Σας ευχαριστώ εκ καρδίας, προσκυνώ την Αρχιερωσύνη Σας, ευχόμενος υιϊκώς, πολλά τα έτη Σας, πολυφίλητε άγιε Δέσποτα, προς δόξαν Θεού και εύκλειαν της αγίας Του Εκκλησίας!».
Τέλος, ο πολυσέβαστος Καθηγούμενος της μεγαλωνύμου,αγιορειτικής Μονής, ΓέρωνΑλέξιος, εκπληρώνοντας ένα παλαιό, παιδικό του τάμα προς την Κυρία Θεοτόκο, προσέφερε, ως μόνιμη αγιαστική ευλογία στην ενορίατων παιδικών και εφηβικών του χρόνων, τονιερό Ναό Τιμ. Σταυρού Σερρών, μία ιερά εικόνα με την μορφή του ΑγίουΜεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εφόρου και προστάτου της Μονής του οσίου Ξενοφώντος, αντίγραφο παλαιοτάτης εικόνος, ως ελάχιστο αντίδωρο ευγνώμονοςευχαριστίας προς την Παναγία «Γοργοϋπήκοο», η Οποία, κατόπιν θερμουργού προσευχής του,έσωσε, με τις δραστικότατες προς Θεόν πρεσβείες Της, την κατά σάρκα μητέρα του, από φοβερά, θανατηφόρο νόσο.

       

                                                    

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων