Ι.Μ. Σερρών και Νιγρίτης
28 Οκτωβρίου, 2024

Σερρών Θεολόγος: «Τιμή και δόξα στους αθάνατους ήρωες της εποποιίας του 1940!»

Διαδώστε:

Η 28η Οκτωβρίου είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την Πατρίδα, η οποία εορτάζει μία από τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της. Κατ’ αυτήν την ημέρα, η αγία Εκκλησία, επίσης, τιμά την φωτοφόρο Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, που ως Υπέρμαχος Στρατηγός ενδυνάμωνε τους προγόνους μας στα πεδία των μαχών, ώστε να επιτελέσουν με συναίσθηση ευθύνης και απαράμιλλο ηρωισμό το καθήκον τους προς την Πατρίδα.

Ιδιαιτέρως, όμως, η Εκκλησία των Σερρών εορτάζει λαμπρώς την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Πονολυτρίας», της Οποίας το χαριτόβρυτο και θαυματουργό, ανάγλυφο εικόνισμα (11ος μ.Χ. αιών) φυλάσσεται στον ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών.

Αφ’ εσπέρας της εορτής, Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, τελέσθηκε στον ως είρηται, εορτάζοντα ιερό Καθεδρικό Ναό, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Η διακονία του θείου λόγου ανετέθη στον πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ανδρέα Γκουζούνη, Ιεροκήρυκα της Σερραϊκής Εκκλησίας.

Σήμερα, Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ιερούργησε στην πανηγυρική θ. Λειτουργία, που τελέσθηκε στον εορτάζοντα ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών. Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους ενδόξους αγώνες, που έδωσαν οι Έλληνες, κατά το έπος του 1940, με εφόδιο την εγκάρδια πίστη τους στον Θεό και την εμπιστοσύνη στην κραταιά Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, την Οποία, οφθαλμοφανώς έβλεπαν στα πεδία των μαχών, ως φιλόστοργη μητέρα, να τους ενδυναμώνει,να τους προστατεύει και να χαρίζει τη νίκη στα ελληνικά στρατεύματα, στον φαινομενικώς άνισο, αλλά δίκαιο αγώνα τους κατά των ιταμών επιδρομέων.

«Τα μηνύματα της αθάνατης εποποιίας του 1940 είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για τις παρούσες κρίσιμες ιστορικές στιγμές, που διέρχεται η Πατρίδα μας, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος. Η παγκόσμια ειρήνη, σήμερα, κρέμεται από μία λεπτή κλωστή. Η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι, πάντοτε, ως μητέρα του λαού μας, παρούσα στις δύσκολες στιγμές του εθνικού μας βίου! Τιμή και δόξα στους αθάνατους ήρωες της εποποιίας του 1940! Ενωμένοικαι υπό την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκουθα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε πρόκληση και δυσκολία»,είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Σερρών

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης και στα μηνύματα της αθάνατης εποποιίας του 1940, που όπως χαρακτηριστικώς εσημείωσε, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για τις παρούσες κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ιερή συγκίνηση και αισθήματα δοξολογικής ευγνωμοσύνης προς το υπερύμνητον Όνομα του αγίου Θεού συνέχουν τις ψυχές μας, καθώς εορτάζουμε σήμερον, τούτο μεν την Θεομητορικήν εορτήν της Αγ. Σκέπης, τούτο δε μία μεγάλη εθνική επέτειο, ένα φωτεινό ορόσημο της ιστορίας μας, το μεγάλο και δοξασμένο ‘’ΟΧΙ’’, που δείχνει την πίστη, το θάρρος, την δύναμη και την φιλοπατρία του λαού μας.

Κάθε χρόνο ετούτη την μεγάλη ημέρα, η τοπική μας Εκκλησία όρισε να τιμάται με την αρμόζουσα προς το πανίερο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου λαμπρότητα και πνευματική ανάταση η ιερά μνήμη της Παναγίας της ‘’Πονολυτρίας’’, της φιλοστόργου προστάτιδος της πόλεώς μας, με επίκεντρο τον ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγ. Θεοδώρων Σερρών, όπου έχει ενθρονισθεί το σεπτό και χαριτόβρυτο ανάγλυφο, αρχαίο εικόνισμά Της, το οποίο αποτελεί το ορατόνση-μείονλυτρωτικής συναντήσεως της θείας αγάπης με τον πολυώνυμο ανθρώπινο πόνο και την λαχτάρα για σωτηρία και λύτρωση.

Η ένδοξη πόλις μας κατ’ εκείνες τις μεγάλες στιγμές τουάφθαστου μεγαλείου και της οδύνης κατέφυγε στο πανθαύμαστο παλλάδιό της, το ιερό εικόνισμα της Θεοτόκου της ‘’Πονολυτρίας’’, αποζητούσα την προστασία Της για τα ηρωικά ‘’παιδιά της Ελλάδος’’, που πολεμούσαν πάνω στην χιονισμένη Πίνδο για την μητέρα Πατρίδα.

Ηακοίμητη φλόγα της ελευθερίας, που καίει μέσα σε κάθε ελληνική ψυχή, έδωσε την δύναμη στους λιγοστούς Έλληνες στρατιώτες ναορθώσουν ανάστημα και να αντισταθούν στις πάνοπλες στρατιές των επιδρομέων. Στα βουνά της Αλβανίας οι Έλληνες έδειξαν στην ανθρωπότητα ότι ηυπεροχή δεν ανήκει στο πλήθος, αλλά ανήκει σ’ εκείνους, που πιστεύουν στον Θεό, στο δίκαιο και το αληθινό, σ’ εκείνους, που φλογίζονται από αγάπη για την Πατρίδα, αψηφώντας τους κινδύνους καιτον ίδιο τον θάνατο.

Δεν υπάρχει δοκιμασία του Έθνους μας στην μακραίωνη ιστορία του, που να μην έσπευσε προστατευτικώς η Υπέρμαχος Στρατηγός, Κυρία Θεοτόκος, να ενισχύση τον μεγαλειώδη αγώνα των Ελλήνων, εμπνέοντας και τονώνοντας το γενναίο τους φρόνημα για την ελευθερία. Η υπερευλογημένη Μητέρα του Θεού μας στάθηκε πάντοτε ολοφάνερα στο πλευρό των Ελλήνων στρατιωτών και στο έπος της Αλβανίας, στηρίζοντας τον δίκαιο κατά των εισβολέων αγώνα τους. Ο ευσεβής Ελληνικός λαός, η αγία κληρουχία της Θεοτόκου, μέσα στην φιλόστοργη αγκαλιάτης μητέρας και τροφού του, της αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, μπόρεσε με την χάρη της Παναγίας μας να αντιμετωπίση με πίστη και δύναμη ψυχής νικηφόρως την πρόκληση του εχθρού της Πατρίδος.

Τα μηνύματα της αθάνατης εποποιίας του 1940 είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για τις παρούσες κρίσιμες ιστορικές στιγμές, που διέρχεται η Πατρίδα μας, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος. Η παγκόσμια ειρήνη, σήμερα, κρέμεται από μία λεπτή κλωστή. Η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι, πάντοτε, ως μητέρα του λαού μας, παρούσα στις δύσκολες στιγμές του εθνικού μας βίου! Τιμή και δόξα στους αθάνατους ήρωες της εποποιίας του 1940! Ενωμένοικαι υπό την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκουθα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε πρόκληση και δυσκολία».

Μετά το τέλος της θ. Ιερουργίας, στις 11:00 το πρωί, τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία για το ηρωικό έπος του 1940, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, χοροστατούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου και την συμμετοχή του ευαγούς κλήρου της πόλεως των Σερρών.

Συμπροσευχητικώς παρόντες, ήταν μεταξύ άλλων και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ν. Ταχιάος, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, οι Βουλευτές του Ν. Σερρών κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου, Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης και Κ. Μπούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, η Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χρ. Δρίγκα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κ. Π. Καρίπογλου, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Μ. Θεοδωρίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγ. Τσιώτας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρώνκ. Αν. Θεοδωρίδης,η Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παραρτήματος Σερρών κ. Μ. Θεοδωρίδου, οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως Σερρών κ. κ. Ι. Καραβασίλης και Δ. Σωτηριάδης, αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων του Ν. Σερρών με τις γαλανόλευκες σημαίες, καθώς και μέλη πολιτιστικών συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο εξεφώνησε επιτυχώς η εκπαιδευτικός κ. Ισ. Μάλαμα, καθηγήτρια Φιλολογίας του 3ου Γεν. Λυκείου Σερρών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τον ιερό κλήρο, τους άρχοντες του τόπου και τον πιστό λαό του Θεού, μετέβησαν εν πομπή, στον χώρο της πλατείας «Ελευθερίας» της πόλεως των Σερρών. Εκεί, ενώπιον του ανδριάντα του Σερραίου ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Εμμ. Παπά, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσων θυσιάσθηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση με αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων της πόλεως, πολιτιστικών συλλόγων και τμημάτων του Στρατού.

 

 

                   

  

                                          

 

Διαδώστε: