31/08/2023 31/08/2023 Ο ναός της Αγίας Ζώνης, όπως είναι σήμερα γνωστός, ήταν τάφος της Ελληνιστικής εποχής που μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, αρχικά αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο. Με την πάροδο του χρόνου ο ναός εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε η ύπαρξή του. Ανακαλύφθηκε εκ νέου την Άνοιξη του 1915 από τη Σιδηροκαστρινή Θεόπεμπτη Παζώνη. Ο Μητροπολίτης Παρθένιος φρόντισε τότε να...
31 Αυγούστου, 2023 - 11:25
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2023 - 11:04

Πανηγυρίζει ο Ναός Τιμίας Ζώνης στο Σιδηρόκαστρο που είναι χτισμένος σε βράχο

Διαδώστε:
Πανηγυρίζει ο Ναός Τιμίας Ζώνης στο Σιδηρόκαστρο που είναι χτισμένος σε βράχο

Ο ναός της Αγίας Ζώνης, όπως είναι σήμερα γνωστός, ήταν τάφος της Ελληνιστικής εποχής που μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, αρχικά αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο.

Με την πάροδο του χρόνου ο ναός εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε η ύπαρξή του. Ανακαλύφθηκε εκ νέου την Άνοιξη του 1915 από τη Σιδηροκαστρινή Θεόπεμπτη Παζώνη. Ο Μητροπολίτης Παρθένιος φρόντισε τότε να χτιστεί ένας μικρός ναός σχεδόν όλος μέσα στον βράχο.

Η πανήγυρη της Αγίας Ζώνης που γινόταν στη Μονή Σπηλαίου στο Μελένικο μεταφέρθηκε ως παράδοση στο Σιδηρόκαστρο, καθώς κατά τον εκπατρισμό τους το 1913 οι Μελενίκιοι μετέφεραν την εικόνα της Αγίας Ζώνης μαζί με άλλα κειμήλια στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

Η εικόνα αγιογραφήθηκε τον 18ο αιώνα στο Άγιο Όρος μετά από παραγγελία του Μελενίκιου Πέτρου Τρένου του Αλεξίου ως εκπλήρωση τάματος. Απεικονίζει την Θεοτόκο μεταξύ δύο αγγέλων να παραδίδει την Αγία Ζώνη στον Απόστολο Θωμά και στο κάτω μέρος της, εικονίζονται οι έντεκα Απόστολοι γύρω από τον κενό τάφο. Έτσι μετά την έλευση των Ελλήνων εκ Μελενίκου, ο ναός αφιερώθηκε στην αγία Ζώνη. Το 1939 ο ναός επεκτάθηκε και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα.

Ο λαξευμένος στο βράχο τάφος είναι το ιερό βήμα του σημερινού ναού. Ανακαινίσθηκε εξ ολοκλήρου το 2003 από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων