Σημαντικές είναι οι προοπτικές για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού σε Κύπρο και Ελλάδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελικής εκδήλωσης της πράξης RECULT, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι εργασίες που έγιναν στο πλαίσιο αυτής.
«Αυτό που ονομάζεται «θρησκευτικός, προσκυνηματικός, πολιτιστικός τουρισμός» χρειάζεται μια ειδική προσέγγιση και, ως εκ τούτου, ο ειδικός του Θρησκευτικού Τουρισμού και των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων θα πρέπει να μπορεί να παρέχει εξειδικευμένες και στοχευόμενες υπηρεσίες και να έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την ανάδειξη του θρησκευτικού και μοναστηριακού μας πλούτου», επεσήμανε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’.
Σε χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, που αναγνώσθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, ο Μακαριώτατος χαιρέτισε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, που, όπως τόνισε, «αναδεικνύει την άυλη και υλική πολιτιστική εκκλησιαστική μας κληρονομιά και συμβάλλει συνάμα στην ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού Κύπρου και Ελλάδας».
Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 23 Ιουνίου στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχ. Μακαρίου Γ΄, στην Λευκωσία, και διοργανώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, αναγνώσθηκε από τη Διευθύντρια Τουρισμού κα Α. Δημητριάδου, χαιρετισμός του Υφυπουργού Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββα Περδίου, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του θρησκευτικού τουρισμού για την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Σύρου
Την σημαντικότητα του προσκυνηματικού τουρισμού υπογράμμισε σε χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, που αναγνώσθηκε από τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου και Μέλος του ΔΣ του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αλ. Μαρκουίζο.
Στον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ υπογράμμισε:
«Για πρώτη φορά, με το έργο Re-Cult, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, επιχειρείται η από κοινού ανάδειξη αυτής της κοινής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδος-Κύπρου, μέσα από συντονισμένες δράσεις και, με την αξιοποίηση των εξελίξεων στην τεχνολογία της πληροφορικής, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος για προσκυνητές και θαυμαστές της τέχνης.
Τούτο επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη και εφαρμογή κοινών πακέτων θρησκευτικού τουρισμού Ελλάδας-Κύπρου, με την αξιοποίηση πλατφόρμας ψηφιακού μουσείου, την ψηφιοποίηση υλικού και τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Θρησκευτικού Τουρισμού, αλλά και με την εκπαίδευση και πιστοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων, όπως τουριστικών πρακτόρων, ξεναγών, συνοδών εκδρομών κλπ.
Η εκπαίδευση και η πιστοποίηση είναι πολύ σημαντική διότι θεωρούμε ότι αυτό που ονομάζεται «θρησκευτικός, προσκυνηματικός, πολιτιστικός τουρισμός» χρειάζεται μια ειδική προσέγγιση και, ως εκ τούτου, ο ειδικός του Θρησκευτικού Τουρισμού και των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων θα πρέπει να μπορεί να παρέχει εξειδικευμένες και στοχευόμενες υπηρεσίες και να έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την ανάδειξη του θρησκευτικού και μοναστηριακού μας πλούτου».
Ποιοι άλλοι μίλησαν
Από την πλευρά του, ο Τουριστικός Λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου κος Χρ. Παπαχριστοδούλου έκανε μια γενική παρουσίαση του έργου καθώς και των δράσεων που αναλήφθηκαν.
Εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας μίλησε η κα Ευ. Ιωσήφ παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των δράσεων του Υπουργείου στο πλαίσιο του RECULT.
Στη συνέχεια, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, κα Χρ. Ψηλογένη, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη νησιώτικη περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακόμα μίλησε για τις δράσεις που αφορούν τον θρησκευτικό τουρισμό, την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού και το Παρατηρητήριο θρησκευτικού τουρισμού.
Ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου κος Ν. Χρυσίνης αναφέρθηκε στη συμβουλευτική κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματιών σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού καθώς και στις πολιτιστικές διαδρομές κρουαζιέρας θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού.
Ο εκπρόσωπος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Π. Πόγκας αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Σωματείου ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ. Β. Δρακονάκης παρουσίασε την δράση και τα αποτελέσματα της Εκκλησίας της Κύπρου ως προς την ψηφιοποίηση της υλικής και άυλης εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Χ.Ν. Αναγνωστόπουλος μίλησε κι αυτός με την σειρά του για τη ψηφιοποίηση και οπτικοποίηση της υλικής και άυλης θρησκευτικής κληρονομιάς από πλευράς του Πανεπιστημίου.
Τέλος, ο Βοηθός Ερευνητής κ. Χρήστος Αντρέεβ του ΤΕΠΑΚ αναφέρθηκε στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στην Κύπρο.
Το εταιρικό σχήμα πλαισιώνουν το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι και ο κύριος δικαιούχος, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.
Σημειώνεται ότι όλες οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg VA Greece Cyprus 2014 2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Για περισσότερες πληροφορίες για την πράξη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: http://www.recult-greece-cyprus.eu