Ι.Μ. Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου
23 Ιουλίου, 2023

Τήνος: Φωτορεπορτάζ από τη λιτάνευση της Ευαγγελίστριας – 201 χρόνια από το όραμα της Οσίας Πελαγίας και την εύρεση της εικόνας

Διαδώστε:

Με λαμπρότητα εορτάζει η Ιερά Μητρόπολη Σύρου τη συμπλήρωση 201 ετών από το όραμα της Οσίας Πελαγίας που οδήγησε στην εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας.

Οι εκκλησιαστικές, οι τοπικές αρχές αλλά και πλήθος κόσμου ακολούθησαν τη λιτανευτική πομπή της Αγίας Εικόνος της Ευαγγελιστρίας όπου με πλήρη εκκλησιαστική τάξη έφτασε έως την πλατεία Ελευθερίας, από όπου και μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου.

Εχθές το απόγευμα τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος.

Σήμερα το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ναό της Οσίας Πελαγίας ιερουργούντος του Μητροπολίτης Σύρου Τήνου κ. Δωρόθεου. Το κλίμα σε όλο το νησί χαρμόσυνο καθώς χτυπούσαν μαζί όλες οι καμπάνες.

Το απόγευμα αναμένεται Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Οσίας Πελαγίας και ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Ευαγγελιστρίας στην πόλη της Τήνου.

Στις 21.00 αναμένεται να γίνει υποδοχή της Αγίας Εικόνας στον Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Τήνο.

Τον δε Πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος ο οποιος είναι και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος.

Το απογευματινό πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων

Κυριακή 23 Ιουλιου
6 μ.μ. Τέλεσις Ἑσπερινοῦ στόν Ἱερό Ναό τῆς Ὁσίας Πελαγίας.
7 μ.μ. Λιτανευτική πομπή τῆς πανσέπτου Εἰκόνος τῆς Ευαγγελιστρίας πεζή στήν πόλη τῆς Τήνου.
9 μ.μ. Ὑποδοχή τῆς ἁγίας Εἰκόνος στόν Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς πόλεως Τήνου καί λιτάνευσις μέ πλήρη ἐκκλησιαστική τάξη στόν
Πανίερο Ναό τῆς Εὐαγγελιστρίας, ἀφοῦ προηγουμένως ἀναπεμφθῆ Δέησις ἀπό τῆς ἐξέδρας τῆς πλατείας «Παντανάσσης» καί ἐκφώνηση τοῦ Πανηγυρικοῦ ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη καί Πρόεδρο τῆς Διοικούσης Ἐπιτροπῆς.

Η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου, έγινε ύστερα από όραμα της Αγίας Πελαγίας.

Την Κυριακή 9 Ιουλίου 1822μ.Χ. βλέπει στον ύπνο της μία μεγαλοπρεπή κυρία με φωτοστέφανο, η οποία της εξηγεί πόσο υπέφερε θαμμένη τόσα χρόνια κάτω από το χώμα. Της ζήτησε όταν ξημερώσει να επισκεφθεί τον επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων της Μονής και να του ανακοινώσει την επιθυμία της να αποκαλυφθεί το ερειπωμένο θαμμένο μέγαρό της στον αγρό του Αντ. Δωξαρά.

Όταν ξύπνησε κατάλαβε ότι η κυρία ήταν η Θεοτόκος και ότι το μέγαρο ήταν προφανώς ο Ναός Της. Της γεννήθηκαν όμως αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει σε εκείνη την άσημη ταπεινή και το πώς θα έπρεπε να υποφέρει τους χλευασμούς και τις κοροϊδίες του δύσπιστου κόσμου. Έτσι αποφάσισε να μην αναφέρει τίποτα.

Την επόμενη Κυριακή 16 Ιουλίου 1822 μ.Χ., εμφανίζεται και πάλι στον ύπνο της η ίδια Κυρία δίνοντας και πάλι την ίδια παραγγελία. Η Πελαγία δεν είχε πλέον καμία αμφιβολία ότι ήταν η εκλεκτή από την Θεοτόκο, αλλά και πάλι την απέτρεψαν οι αμφιβολίες.

Όταν και την τρίτη Κυριακή 23 Ιουλίου 1822 μ.Χ. εμφανίζεται στον ύπνο της με στεναχωρημένο, αλλά αυστηρό ύφος ζητώντας εξηγήσεις για την αγνόηση της παραγγελίας της, η Πελαγία αποφασίζει πλέον να προχωρήσει χωρίς να ολιγωρήσει.

Την ίδια μέρα η Πελαγία κατέφυγε στην Ηγουμένη η οποία γνωρίζοντας τον ενάρετο βίο της την πίστεψε και επισκέφθηκε τον επίτροπο. Ο επίτροπος με την σειρά του ειδοποίησε με την συνοδεία της Πελαγίας τον Μητροπολίτη της Τήνου ο οποίος προσκαλεί τον λαό της Τήνου στον Μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών, παρακαλώντας τον να συνδράμουν για τον σκοπό αυτό σε χρήμα ή και σε εργασία.

Ο λαός πρόθυμα άρχισε τις ανασκαφές στις αρχές Σεπτεμβρίου 1822 μ.Χ. από τις οποίες αποκαλύφθηκαν ο αρχαίος ναός του Διονύσου και ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ωστόσο δεν βρέθηκε κανένα ίχνος εικόνας πράγμα που επισκίασε το θετικό κλίμα και οδήγησε τον κόσμο σιγά, σιγά στην εγκατάλειψη του εγχειρήματος. Η Πανώλη θέριζε εκείνη την εποχή, πράγμα που ο επίτροπος το θεώρησε θεία τιμωρία.

Σε συνεργασία πάλι με τον Μητροπολίτη Τήνου συγκαλούν και πάλι τον λαό της Τήνου με την ίδια έκκληση ορίζοντας επιπλέον και μια επιτροπή ελέγχου του έργου. Όσο οι εργασίες δεν έφερναν αποτέλεσμα, ο λαός χλεύαζε και κατηγορούσε την Πελαγία ως ονειροπόλα.

Με δάκρια στα μάτια η Πελαγία ζητά την βοήθεια της Παναγίας, η οποία της αποκαλύπτει πλέον το ακριβές σημείο στο οποίο ήταν θαμμένη η εικόνα Της.

Στις 30 Ιανουαρίου 1823 μ.Χ., μετά από την υπόδειξη της εν λόγω θέσης, η αξίνα του Δημ. Βλάσση προσκρούει στο θαυματουργό εικόνισμα!

Φωτογραφίες και βίντεο tinostoday

Διαδώστε: