Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, παρουσία του Ιερού Κλήρου της πόλης, των τοπικών αρχόντων και πλήθους ευσεβών πιστών τέλεσε στις 6 Απριλίου τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του Μεγαλοπρεπούς νεοδμήτου Ναού των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Μαγνησίας Λαμίας.
Ένα όραμα και ένα σπουδαίο έργο, το οποία αποπερατώθηκε με την αγάπη και την συνδρομή του φιλόχριστου λαού και τις άοκνες προσπάθειας, την επιμονή και υπομονή του ακάματου εργάτη της Εκκλησίας, Πρωτ. π. Χρήστου Καραγιάννη και των εκάστοτε συνεργατών του.
Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών και ο Ιερός Κλήρος υποδέχθηκαν τεμάχιο του Χαριτοβρύτου Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης, το οποίο φυλάσσεται στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Μαλεσίνα και το οποίο μετέφεραν εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας, ο Αρχιμ. π. Αγαθόνικος Λυπίτκας και ο Προϊστάμενος της Ενορίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Οπουντίων και Μαλεσίνης Πρωτ. π Αθανάσιος Λατσούδης, συνοδευόμενοι από νέους και νέες της Μαλεσίνας.
Ακολούθως ο κ. Συμεών τέλεσε τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του Μεγαλοπρεπούς Ναού.
Ο Προϊστάμενος της Ενορίας Πρωτ. π. Χρήστος Καραγιάννης με εμφανή την συγκίνηση έκανε μία σύντομη αναδρομή από το 2007, την ημέρα όπου ετέθη ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του Ιερού Ναού, τότε που η ανοικοδόμηση του φάνταζε ένα μεγάλο όραμα, το οποίο απαιτούσε κόπο, πολύ δουλεία και υπομονή.
Ο π. Χρήστος ευχαρίστησε όλους εκείνους τους πιστούς, επωνύμους και ανωνύμους δωρητές, οι οποίοι με την αγάπη τους και την πίστη τους όλα αυτά τα χρόνια συνέδραμαν από το υστέρημά τους, για να ολοκληρωθεί το έργο της ανοικοδομήσεως του Ναού της προσφυγικής συνοικίας της Ν. Μαγνησίας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στους Αγίους Ισαποστόλους Βασιλείς Κωνσταντίνο και Ελένη.
Ο π. Χρήστος ευχαρίστησε με λόγια αγάπης και υιικού σεβασμού τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη και Πατέρα του κ. Συμεών, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της ενθρονίσεως του αγκάλιασε την προσπάθεια ανεγέρσεως του Ναού και συνέβαλε και προσωπικά για την ανεύρεση οικονομικών πόρων, ώστε να επιτευχθεί η ολοκλήρωσή του.
Ομιλία του Μητροπολίτη Φθιώτιδος
Ο κ. Συμεών στην πατρική προσλαλιά χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Όντως μεγάλη μέρα είναι σήμερα και μεγάλη γιορτή, όχι μόνο γιατί βρισκόμαστε στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά κυρίως γιατί σήμερα είναι ένας ακόμα μεγάλος σταθμός σε ένα έργο εκκλησιαστικό, σε ένα έργο κοινοτικό, σε ένα έργο συλλογικό, γιατί αυτό που μας μαθαίνει η Εκκλησία είναι να πορευόμεθα όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και πτωχοί, πρεσβύτεροι μετά νεωτέρων, όλοι μαζί να είμαστε μία οικογένεια, να συνεργαζόμαστε.
Η ζωή της Εκκλησίας είναι η εφαρμοσμένη δημοκρατία, είναι η δημοκρατία στην πράξη και όχι στα λόγια, είναι η δημοκρατία, η οποία δεν είναι σημαία δικαιωματισμού και σημαία ευκαιρίας και σημαία καριέρας, αλλά η δημοκρατία που γίνεται τενεκές με τσιμέντο, είναι η δημοκρατία που γίνεται σκάψιμο, είναι η δημοκρατία που είναι ιδρώτας, είναι η δημοκρατία που είναι κόπος, που είναι αγώνας, που είναι δάκρυα σαν τα δάκρυα και τους αγώνες του π. Χρήστου, των Νεομαγνησιωτών και τόσο πολλών ευλαβεστάτων ιερέων και ευλαβεστάτων πιστών της Φθιώτιδας και όχι μόνο.
Αυτή είναι η πραγματική λαϊκή δημοκρατία. Μία αδιαμεσολάβητη πραγματική δημοκρατία και όχι ένα μοντέρνο ή μοντερνίστικο «life style» του σύγχρονου κόσμου που έρχεται και παρέρχεται.
Στην πρώτη καταιγίδα που συνάντησα στη Φθιώτιδα δύο μέρες μετά την ενθρόνισή μου, στις 18 Νοεμβρίου 2019, έβρεχε καταρρακτωδώς με πλημμύρες σε υπόγεια, σε σπίτια, σε μαγαζιά. Τότε μου ήρθε η πληροφορία ότι και εδώ στον υπόγειο πρώτο Nαό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είχε πλημμυρίσει και ήταν η πρώτη μου επίσκεψη εδώ. Η πρώτη μου τότε συνάντηση με τον π. Χρήστο, όπως και με πολλούς ιερείς της Μητροπόλεώς μας, ήταν όχι με τα διάσημα τα λειτουργικά, αλλά με σηκωμένα τα ράσα μέσα στις λάσπες, όπου τον βρήκα να καθαρίζει με τα χέρια του τον πλημμυρισμένο Ναό και να ξελασπώνει, όπως ξελασπώνει και τις ψυχές μας.
Αυτό κάνει ο παπάς, αυτό κάνει η εκκλησία. Η Εκκλησία ξελασπώνει τον άνθρωπο από τον βούρκο, τον βγάζει από το βούρκο. Έτσι συνάντησα πρώτη φορά τον π. Χρήστο κάτω στο υπόγειο με σηκωμένα τα ράσα μαζί με τους συνεργάτες του, μαζί με τους ενορίτες, όλοι μαζί είχανε τρέξει για να σκουπίσουν, να καθαρίσουν την εκκλησία να μη γίνει μεγάλη ζημιά. Και τι σου είπα π. Χρήστο; Πολύ σύντομα, χωρίς να γνωρίζω για το έργο, πολύ σύντομα θα ανέβουμε στον πάνω Ναό, θα ανοίξουμε το πάνω Ναό, θα γίνουν τα Θυρανοίξια και στη συνέχεια θα μας αξιώσει ο Θεός να τελέσουμε και τα Εγκαίνια του Ναού.
Αυτή είναι η δύναμη της πίστης, αλλά και η δύναμη της αγάπης. Αυτή είναι η δύναμη της συνεργασίας και οφείλω να ομολογήσω ότι όπου και αν ζήτησα βοήθεια και συμπαράσταση βρήκα ανταπόκριση και για αυτό όλους σας ευχαριστώ.
Σήμερα μπορεί ιδιαίτερα να είναι μια μεγάλη στιγμή, ίσως η κορυφαία στιγμή μετά τη χειροτονία σας, π. Χρήστο, να είναι η σημερινή στιγμή για τη ζωή σας, για την οικογένειά σας που σας στήριξε και σας στηρίζει με τόση αγάπη αλλά και για όλους τους ενορίτες, αλλά πρώτιστα η σημερινή μέρα δεν είναι μία ατομική προσωπική στιγμή, μπορεί να είναι μια μεγάλη στιγμή και για μένα, για τον Επίσκοπο σας, που αξιώνεται να συνεχίζει το έργο των προκατόχων του, του μεγάλου Μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου, του μεγάλου Μητροπολίτου Φθιώτιδος Δαμασκηνού, του Μητροπολίτου Αμβροσίου και όλων των προκατόχων μας, και όπως και μετά από μένα θα έρθουν άλλοι να συνεχίσουν την όποια δική μου προσπάθεια και το όποιο δικό μου έργο. Αυτή είναι η ομορφιά της Εκκλησίας, δεν υπάρχει στασιμότητα, υπάρχει συνέχεια, ο ένας συνεχίζει την παρακαταθήκη και τη σκυτάλη που έλαβε από τον άλλο και χαίρομαι λοιπόν, που αξιώνομαι να ολοκληρώνουμε και αυτό το έργο και άλλα που ξεκίνησε ο μακαριστός προκάτοχός μου και έμειναν εκκρεμή μετά την αιφνίδια κοίμησή του, αλλά πρώτιστα χαίρομαι γιατί αυτή η χαρά είναι η δική σας χαρά, αυτή η χαρά είναι όλων σας, αυτή η επιτυχία είναι όλων σας, είναι δική σας επιτυχία γι’ αυτό σας ευχαριστώ, σας ευλογώ μέσα από την καρδιά μου, σας ευλογώ μέσα από την ψυχή μου, σας ευλογώ μέσα από όλο μου το «είναι» και σας επαινώ και να ξέρετε, όπως διαβεβαιώνει ο Απόστολος Πέτρος «η αγάπη» λέει, «καλύψει πλήθος αμαρτιών» κι η αγάπη και η προσφορά και η δική σας για να ανεγερθεί τούτος ο Ναός να ξέρετε ότι θα καλύψει πλήθος αμαρτημάτων.
Έλεος και Χάρη θα λάβετε από το Θεό για ό,τι προσφέρατε και για ό,τι θα προσφέρεται, γιατί ακόμα ο Ναός έχει δρόμο μπροστά του και εσωτερικά με την αγιογράφηση και τον εξωραϊσμό, αλλά και εξωτερικά μέχρι να φτάσει στην οριστική και πλήρη αποπεράτωσή του».
Παρασημοφόρηση του π. Χρήστου Καραγιάννη
Στο τέλος του λόγου του ο κ. Συμεών παρασημοφόρησε τον π. Χρήστο Καραγιάννη, παραδίδοντάς του το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, το αργυρούν μετάλλιο του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου μετά σχετικού πιττακίου και με συγκίνηση ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Σήμερα όμως θα μου επιτρέψετε να απονείμω στον π. Χρήστο το ανώτατο παράσημο της Μητροπόλεως μας και μάλιστα το αργυρούν μετάλλιο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου που περπάτησε εδώ στα χώματα, που περπάτησε και εδώ ο Όσιος Βησσαρίων στα χώματα της Νέας Μαγνησίας, όπως στα χώματα όλης της Φθιώτιδος, για να στηρίξει τα παιδιά της Εκκλησιαστικής Σχολής και ένα τέτοιο παιδί είναι ο π. Χρήστος, για να στηρίξει τα νέα παιδιά, τους νέους ιερείς, να θρέψει στην κυριολεξία από την τσέπη του, από το υστέρημά του, από την αγάπη του.
Αυτή είναι η τροφός Εκκλησία, η μάνα Εκκλησία γι’ αυτό θα το απονείμω σήμερα το μετάλλιο του Οσίου Βησσαρίωνος γιατί είναι ο Όσιος Βησσαρίων προστάτης των ιερέων, αρχηγός των ιερέων, παράδειγμα και στήριγμα όλων των ιερέων».
Η διάκριση και τιμή αυτή του κ. Συμεών επισφραγίστηκε με το παρατεταμένο χειροκρότημα απάντων των παρευρισκομένων και την ιαχή «Άξιος» προς τον π. Χρήστο.
Ακολούθησε ο πρώτος Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός της Σταυροπροσκυνήσεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, τη συμμετοχή του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, του Αγίου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη και των κληρικών της πόλεως Λαμίας, καθώς και μεγάλου πλήθους πιστών, οι οποίο και κατέκλυσαν τον υπερμεγέθη νέο Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, έψαλλαν χοροί μαθητών και πτυχιούχων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ και τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Δήμο Μπάλλα.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου