Με αναστάσιμη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη ενός εκ της χορείας των Φθιωτών Αγίων, του Οσίου Σεραφείμ του εκ Ζελίου στην γενέτειρά του το Ζέλι Φθιώτιδος, αλλά και στον ομώνυμο χωριό Άγιος Σεραφείμ της Λοκρίδος, από το οποίο πέρασε ο Όσιος και είχε μετέπειτα θαυματουργική παρουσία.
Τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής τέλεσε ο κ. Συμεών στον ομώνυμο χωριό της Λοκρίδος. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Σεραφείμ χαρακτηρίζοντας τον ως ηγέτη της εποχής του, όχι μόνο πνευματικό αλλά και ηγέτη εθνικό στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς.
«Ο Όσιος Σεραφείμ αναζητούσε τόπο ησυχίας για να ιδρύσει Μοναστήρι μέσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το οποίο αποτέλεσε πνεύμονα Ελευθερίας και ζυμωτήριο της Επανάστασης», τόνισε ο κ. Συμεών.
Ακούστε το κήρυγμά του:
«Μπορεί να απέχει ιστορικά η ζωή του, δύο περίπου αιώνες, από την επανάσταση, όμως ως οξυδερκής και διορατικός πνευματικός ηγέτης «έβλεπε» ότι αυτός ο τόπος για να ξυπνήσει τι χρειάζεται; Παιδεία και Ορθοδοξία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και σημείωσε με συγκίνηση «ότι τα Μοναστήρια αποτέλεσαν εστία αλλά και πυρσό μεταλαμπάδευσης της ελληνικής ιστορίας, της ορθόδοξης πίστης αλλά και των ελληνικών γραμμάτων και αξιών.
Και αυτά τα δύο πού μπορούν να διαφυλαχθούν; Μέσα στα Μοναστήρια, μέσα στα Ασκητήρια, μέσα στις σπηλιές. Ποιοι κράτησαν τα γράμματα, ποιοι κράτησαν την Ελληνική γλώσσα, ποιοι κράτησαν την Ελληνική Πίστη; Ναι, την κράτησαν φτωχοί καλόγεροι, φτωχές καλόγριες. Είναι λοιπόν σημαντικό σε αυτή την επετειακή χρονιά να απευθυνθούμε και να προσεγγίσουμε τον Άγιο Σεραφείμ με μια ακόμη βαθύτερη ευλάβεια, όχι απλώς επειδή είναι Προστάτης, όχι απλώς επειδή είναι Πατέρας, αλλά και γιατί είναι μια ανοιχτή αγκαλιά στην οποία καταφεύγει κάθε άνθρωπος πονεμένος, ταλαιπωρημένος, κάθε άνθρωπος ο οποίος ζει μέσα στον θόρυβο της ζωής.».
Ανήμερα της Εορτής του Αγίου Σεραφείμ, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου στην γενέτειρα του, στο όμορφο Ζέλι Λοκρίδος.
Ο κ. Συμεών τόνισε στο κήρυγμά του, ότι ο Όσιος Σεραφείμ άνοιξε μία παράδοση και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις και έθεσε ένα ερώτημα: «Εμείς άραγε θα συνεχίσουμε την παράδοση ή θα σπάσουμε αυτή την αλυσίδα;».
Χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος:
«Το μεγαλύτερο θαύμα ενός Αγίου είναι ότι αισθάνεται κανείς ζωντανή την αγάπη του και την παρουσία του, το μεγαλύτερο θαύμα ενός Αγίου είναι να εμπνέει την Αγιότητα και στους ανθρώπους του σήμερα. Και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα –αν μπορούσαμε να πούμε έτσι- το μεγάλο ερώτημα της εορτής, το μεγάλο ερώτημα που αξίζει να θέση η κάθε ψυχή μέσα της: αξιώθηκα να είμαι συγχωριανός και συγχωριανή του Οσίου Σεραφείμ. Ακολουθώ το δικό του παράδειγμα, την δικιά του παρακαταθήκη, την δικιά του υποθήκη; Ζω με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μην διακόψω αυτή την αλυσίδα της Αγιότητας, την οποία ξεκίνησε ο ίδιος;
Για σκεφτείτε αυτό το χωριό να αξιωθεί, μέσα στο διάβα των αιώνων, να βγάλει και άλλους σαν τον Όσιο Σεραφείμ. Πόσο σπουδαία θα είναι η προσφορά αυτού του τόπου όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά στην Οικουμένη ολόκληρη!».
Στις Ιερές Ακολουθίες παρεβρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, οι Δήμαρχοι Καμένων Βούρλων κ. Γιάννης Συκιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, η Δήμαρχος Αμφικλείας – Ελατείας κ. Αθανασία Στιβακτή πλήθος άλλων επισήμων και κόσμου.
Στον Άγιο Σεραφείμ Λοκρίδος ο κ. Συμεών χειροθέτησε πρωτοπρεσβύτερο τον εφημέριο του Ναού π. Δημήτριο Λαδογιάννη.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου