Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο συνεχίστηκαν σήμερα Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου προ της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των Αγίων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην καρδιά της Λοκρίδος, στην όμορφη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, ημέρα όπου η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ορίσει να τιμάται η σύναξη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων Αγίων Αρχιερέων, Κυδωνιών Γρηγορίου, Ικονίου Προκοπίου, Μοσχονησίων Αμβροσίου και Ζήλων Ευθυμίου και των συν αυτοίς χιλιάδων μαρτύρων στο πλαίσιο και της επετείου των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπό την πατρική ευλογία και μέριμνα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’.
Το Αρχιερατικό Συλλείτουργο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το χωριό Κόμνηνα της Λοκρίδος, ανδρώθηκε πνευματικά στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος αλλά και διακόνησε και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων.
Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον πολιό Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Γεώργιο Κυρμανίδη, παρουσία του Διευθυντού του Ωδείου Δρ.κ. Ανδρέου Ιωακείμ, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αναφέρθηκε στο πολίτευμα και στο μυστήριο του Τιμίου Σταυρού, το οποία χαρακτήρισε ως πρόταση αληθινής ζωής και χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Βρισκόμαστε μπροστά στο πολίτευμα και στο μυστήριο του Σταυρού, μπροστά στον Εσταυρωμένο Κύριό μας και η Αγία μας Εκκλησία μας προετοιμάζει, για τον Σταυρό του Χριστού και κυρίως για την ζωή του Σταυρού. Ο Σταυρός του Χριστού δεν είναι απλώς ένα σύμβολο ή ένα ιστορικό πραγματικό γεγονός, ότι σταυρώθηκε ο Κύριος μας για την αγάπη όλου του κόσμου, αλλά ο Σταυρός του Χριστού είναι τρόπος ζωής και συνάμα πρόταση ζωής.
Σε έναν κόσμο που έχει μάθει να κρίνει, να κατακρίνει και να απορρίπτει, έρχεται ο Σταυρός του Χριστού ως πρόταση ζωής στον κόσμο. Αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος, που έχουμε ανάγκη όλοι μας, δεν είναι μονάχα να μας πει κάποιος τι δεν πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να είμαστε, γιατί αυτό αναμοχλεύει μία αρνητικότητα και αναζωπυρώνουμε μειονεξίες και κόμπλεξ που έχουμε μέσα μας, αλλά ο Σταυρός του Χριστού έρχεται να μας αποκαλύψει ότι η ζωή μας έχει ανάγκη από όραμα, από στόχους, από προτάσεις, αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να φανερώσουμε στην ζωή των άλλων, είναι να τους δείξουμε δρόμο για πορευθούν, πως μέσα από την συναναστροφή μαζί μας, πως μπορούν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και την αληθινή ζωή.
Τα ιερά αναγνώσματα σήμερα είναι ένας ύμνος αγάπης. Η ζωή του Σταυρού δεν είναι η ζωή της τιμωρίας και της εξιλέωσης, αλλά είναι η ζωή της συγχώρεσης, της αγάπης, η ζωή που μπορεί να σε οδηγήσει μπροστά και αυτό που είναι μετά τον Σταυρό, στην Ανάσταση!
Μας αποκαλύπτει και μας φανερώνει ο Σταυρός, ότι η αιτία των πάντων δεν είναι η αμαρτία, ο θάνατος, δεν έρχεται ο Χριστός για να σταυρωθεί μόνο για να εξιλεωθούμε εμείς, αλλά έρχεται να σταυρωθεί γιατί μας αγαπά παράφορα, γιατί δεν αντέχει άλλο ο Θεός Πατέρας να βλέπει άλλο να χάνονται τα παιδιά Του.
Υψώνεται ο Σταυρός του Χριστού, όχι για να τρομάξει, να απειλήσει, να εξαναγκάσει και να εκβιάσει και να υποχρεώσει, αλλά έρχεται για να ανοίξει ο Εσταυρωμένος Χριστός τα χέρια Του τόσο πολύ, ώστε να είναι καρφωμένα με τα καρφιά της προδοσίας, της συκοφαντίας, της λοιδορίας, έρχονται τα ματωμένα χέρια του Χριστού, η ματωμένη αγκαλιά και η αγάπη του Χριστού, ο ταπεινός και Εσταυρωμένος Νυμφίος της Εκκλησίας έρχεται να μας φανερώσει ότι η αληθινή ζωή βρίσκεται στην ματωμένη αγάπη.
Αυτή η αγάπη σώζει. Δεν σώζει η κατάκριση, αλλά μονάχα το να αγαπάμε. Η δύναμη του Σταυρού δεν είναι μία δύναμη που οδηγεί σε σταυροφορίες, σε βία και σε φονταμενατλισμό, σε εξουσία, δεν είναι δύναμη αυθεντίας ιδεολογικής. Η μόνη αυθεντία που μπορεί να σταθεί μέσα στον κόσμο είναι η αυθεντία της αγάπης, της καλοσύνης, της αμνησικακίας, της συγχωρητικότητος, της αληθινής συμπόρευσης, της αληθινής κοινωνίας, η αυθεντία των σχέσεων, που οδηγούν στην Ανάσταση, που οδηγούν στον Χριστό, που οδηγούν στην αιωνιότητα».
Ο Αρχιμ. π. Χριστοφόρος στον λόγο του αναφέρθηκε στα φρικτά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και στα ανείπωτα μαρτύρια τα οποία υπέστησαν υπέρ Χριστού και υπέρ της πατρίδος ο «Άγγελος» της των Σμυρναίων Εκκλησίας Εθνοϊερομάρτυς Χρυσόστομος (Καλαφάτης) Μητροπολίτης Σμύρνης, καθώς και όλων των μαρτύρων κληρικών και λαϊκών, των ορθοδόξων προγόνων μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο π. Χριστοφόρος.
Ο π. Χριστοφόρος έκανε μία ιστορική αναδρομή υπογραμμίζοντας για πρώτη φορά τις προσωπικές του προσπάθειες ανάδειξης του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ μαρτύρων Ιεραρχών, ιερέων, μοναχών και λαϊκών κατά την Μικρασιατική Καταστροφή και της γης των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολίας, εκζητώντας ταπεινώς τις ευχές και τις προσευχές του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και όλων των πατέρων και του πιστού λαού.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αντιφωνώντας τον λόγο του π. Χριστοφόρου χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Κάθε λόγος του π. Χριστοφόρου είναι μία ακόμη ψηφίδα λαμπερή και σημαντική στην σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία της τοπικής Εκκλησίας της Φθιώτιδος. Ο λόγος του αποτυπώνει εκκλησιαστική εμπειρία, εμπειρία ζωής, η οποία αποτελεί το θεμέλιο μιας ζωντανής Εκκλησίας, η οποία όπως μνημονεύσατε, βασίζεται στην των πραγμάτων αλήθεια και όχι στην των ιδεών μέθη ή πλάνη.
Εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια οι Άγιοι της Ανατολής να σας σκεπάζουν, να σας ευλογούν και να σας χαρίζουν αδιάπτωτη υγεία και μαθουσάλεια έτη.
Τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι μία αφορμή για μεμψιμοιρία, ούτε για μία μελαγχολία γι΄αυτό που χάθηκε, αλλά κυρίως είναι μία αφορμή για την αναζωπύρωση της ευθύνης και της ελπίδας γι΄αυτό που έρχεται και αυτό που έρχεται οφείλουμε να το οικοδομήσουμε όλοι μας , με πολιτισμό, με παιδεία, με συνεργασία, με εμβάθυνση της συνεργασίας, με αγάπη και πρόοδο».
Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι την προσεχή Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 19:00 μ.μ., ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται ο θερινός κύκλος των δράσεων του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της ψηφιακής μουσικής έκδοσης «Μικράς Ασίας Αύρα Μελωδική» του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», μια γιορτή μουσικής για την Μικρά Ασία και την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: Οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Έμυ Αργυροπούλου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων της περιοχής.
Τέλος, οι Άγιοι Αρχιερείς, είχαν την ευκαιρία μιας ουσιαστικής επικοινωνίας και συναναστροφής με όλους, γευόμενοι την αγάπη, τον σεβασμό και την αρχοντική φιλοξενία του Αγίου γέροντος π. Χριστοφόρου και των συνεργατών του.
Δείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ