Στην προσφυγική συνοικία της Νέας Μαγνησίας στη Λαμία και στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον τρόπο ζωής που μας προτείνει ο Σταυρός του Χριστού μέσα στην καθημερινότητά μας.
Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου:
Το Αποστολικό Ανάγνωσμα, το οποίο ακούσαμε σήμερα, αναφέρεται σε ένα δίλημμα. Η πνευματική μας ζωή σε όλη την πορεία των χρόνων πατάει και ακουμπάει πάνω σε διλήμματα και σε ερωτήματα. Δεν είναι κάτι καινούργιο, ακόμη και στη σύγχρονη εποχή και στην πρόσφατη επικαιρότητα, η οποία απασχολεί τους ανθρώπους, τίθενται διλήμματα και ερωτήματα και πολλές φορές διχάζονται οι γνώμες, οι απόψεις, πολλές φορές ακόμη δημιουργείται και σύγχυση και ταραχή και οι άνθρωποι δεν ξέρουν ποιον δρόμο να διαλέξουν. Κάτι παρόμοιο βλέπουμε να παρουσιάζεται στην πρώτη Εκκλησία και το ερώτημα είναι αν ο άνθρωπος δικαιώνεται με τα έργα του νόμου ή με την πίστη.
Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η Αγία μας Εκκλησία ουσιαστικά σήμερα, την απάντηση την οποία, έχει δώσει και δίνει εδώ και τόσους πολλούς αιώνες. Σώζεται ο άνθρωπος, ολοκληρώνεται δηλαδή ο άνθρωπος, βρίσκει το νόημα στη ζωή του, συναντά τον Θεό μέσα από την τήρηση απλώς κάποιων εξωτερικών καθηκόντων, κάποιων διατάξεων του νόμου του πνευματικού, απλώς ακολουθώντας κάποιες αρχές ή κάποιες αξίες ή κάποια προτάγματα, τηρώντας τις νηστείες παραδείγματος χάρη, εξομολογούμενος, συμμετέχοντας στα Μυστήρια της Εκκλησίας, κάνοντας κάποιες ελεημοσύνες, κάποιες φιλανθρωπίες;
Αυτό από μόνο του, είναι αρκετό, ώστε ο άνθρωπος να βρει το νόημα στη ζωή του, να αισθανθεί πραγματικά γεμάτος, να είναι πραγματικός και αληθινός χριστιανός ή από την άλλη, μπορεί ο άνθρωπος να είναι αληθινός χριστιανός μονάχα αν έχει μια άσαρκη, άϋλη θα λέγαμε πνευματικότητα, απλώς να γνωρίζει ή να αποδέχεται τα της πίστεως, χωρίς αυτά όμως να φανερώνονται μέσα στη ζωή του, χωρίς αυτά να σαρκώνονται με συγκεκριμένες πράξεις, με συγκεκριμένες ενέργειες, με συγκεκριμένες συμπεριφορές; Μπορεί λοιπόν ο άνθρωπος να πορευθεί και να πλησιάσει τον Χριστό μέσα από μια μονοδιάστατη προσέγγιση; Ποια είναι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Αυτή η απάντηση δίνεται από το Σταυρό του Κυρίου.
Η σταυρωμένη πίστη και η σταυρωμένη ζωή δικαιώνει τον άνθρωπο
Ο άνθρωπος δικαιώνεται με την πίστη, η οποία είναι καρφωμένη πάνω στον Σταυρό, ο άνθρωπος δικαιώνεται με τα έργα, τα οποία ξεχειλίζουν και απορρέουν από τον Σταυρό του Χριστού. Η σταυρωμένη πίστη και η σταυρωμένη ζωή δικαιώνει τον άνθρωπο. Ούτε μια ζωή ευσεβιστική, ούτε μια ζωή εξωτερική, ούτε μια ζωή για το θεαθήναι τοις ανθρώποις, ούτε μια ζωή απλώς για να ικανοποιούνται ενοχές, να ικανοποιούνται συναισθηματικές ανασφάλειες, ούτε μια πνευματική ζωή, η οποία είναι ένας ακτιβισμός κοινωνικός, ένας εξωτερικός θεαματικός τρόπος εκδήλωσης μιας άλλης κοινωνικότητος πιο πνευματικής φύσεως, ούτε πάλι μίας πίστη, η οποία καταντάει να γίνει ένα ιδεολόγημα, να γίνει ένα έθιμο, να γίνει μια παράδοση, απλώς από γενεά σε γενεά.
Αλλά η Σταυρωμένη Πίστη και η Σταυρωμένη Αγάπη και η Σταυρωμένη ζωή είναι αυτή, η οποία δικαιώνει τον άνθρωπο. Και τι σημαίνει σταυρωμένη αγάπη, τι σημαίνει σταυρωμένη ζωή και τι σημαίνει σταυρωμένη πίστη; Σημαίνει ότι ο άνθρωπος, αυτό το οποίο πιστεύει αλλά και αυτό το οποίο πράττει το έχει θέσει πάνω στην ελεύθερη επιλογή να ακολουθήσει τον Σταυρό του Χριστού: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθωἑαυτὸνκαὶἀράτωτὸνσταυρὸναὐτοῦ, καὶἀκολουθείτω μοι».
Ο δρόμος της συγνώμης
Όλοι σηκώνουμε σταυρό στη ζωή μας. Δεν υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος να μη σηκώνει σταυρό, άλλα ο σταυρός ο οποίος δικαιώνει είναι αυτός που σηκώνεται ελεύθερα, δηλαδή με ευγνωμοσύνη, δηλαδή εκούσια, με την δική μας επιλογή.
Είναι άλλο πράγμα να υπομένουμε πειρασμούς και δοκιμασίες οι οποίες, έρχονται και ίσως και δεν μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά, δεν έχουμε και άλλο δρόμο να επιλέξουμε. Και είναι άλλο πράγμα να επιλέξουμε εκούσια και θεληματικά, τον δρόμο της συγγνώμης, τον δρόμο της αγάπης, τον δρόμο της συγχωρητικότητας, τον δρόμο της αμνησικακίας, να επιλέξουμε εκούσια και θεληματικά να θυσιαζόμαστε για την αγάπη των άλλων, να υπερβαίνουμε, να ξεπερνούμε, να προχωράμε μπροστά, να μη μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν.
Αυτός είναι ο πραγματικός σταυρός ο εκούσιος σταυρός, αυτόν που επιλέγει κανείς να ζήσει με ταπείνωση, με σιωπή, με σεμνότητα, με ταπεινότητα, με μετριοπάθεια. Αυτός είναι ο πραγματικός σταυρός κι αυτή είναι η πραγματική πίστη και αυτή είναι η πραγματική αγάπη και αυτή υπήρξε η πραγματική ζωή των έργων.
Αρχιερατικό μνημόσυνο για τα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων των αλησμόνητών πατρίδων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή
Προ της απολύσεως επ’ ευκαιρία της επετείου των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής με τίτλο «ΙΩΝΙΚΑ 2022. Μικρασίας μνήμη» εκδηλώσεις, τις οποίες συνδιοργάνωσαν, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ν. Μαγνησίας, η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος, το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ν. Μαγνησίας, με την συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών Αρχιερατικό μνημόσυνο για τα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων των αλησμόνητών πατρίδων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Επίκαιρη ομιλία εκφώνησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας κ. Χρήστος Μακρής.
Τέλος, στο Ηρώο των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Μαγνησία, εψάλη υπό του Σεβασμιωτάτου επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων υπό των επισήμων.
Στις Ιερές Ακολουθίες και στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευμορφία Σκαμαγκούλη – Ρουποτιά, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας Υποστράτηγος Π.Σ. Δημήτριος Καρασαββίδης, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, Εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, τα Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη, της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος, της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας « Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδος, του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου