«Αν σκεφτούμε νηφάλια, ψύχραιμα και αφήσουμε κατά μέρος από πού ξεκινά η πρωτοβουλία, σημασία έχει να πράξουμε το ορθό, το σωστό και το άγιο. Να καταβάλουμε, δηλαδή κάθε προσπάθεια με τα μέσα που έχουμε στα χέρια μας αυτή την στιγμή, αύριο μπορεί να έχουμε και άλλα, μεθαύριο μπορεί να έχουμε πολύ περισσότερα, για να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία. Ποια είναι αυτά μέσα, είναι το εμβόλιο, η μάσκα, η απόσταση, η υγειονομική πρόληψη, η καθαριότητα εγώ θα βάλω και άλλα πράγματα, την σωστή διατροφή, την σωστή ψυχολογία, όλα αυτά πρέπει να τα ενεργοποιήσουμε» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, o Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών.
Αυτή την ώρα η κανονική ζωή είναι να κάνουμε αυτό το πράγμα, πρόσθεσε ο Μητροπολίτης, «η κανονικότητα ορίζεται με βάση τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε».
«Χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια μας, στην εκκλησία και στον κλήρο είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά και εμβολιασμού και συμμόρφωσης, αλλά απ’ ό,τι ξέρω και στην κορυφή της ιεραρχίας, από τους πατριάρχες, τους μητροπολίτες, από όλους τους κληρικούς. Μην απολυτοποιούμε και μην προβάλουμε τόσο πολύ τα κακώς κείμενα περιστατικά. Και βουλευτές μπορεί να υπάρχουν ανεμβολίαστοι και γιατροί και νομπελίστες ακόμα, και δυστυχώς κάποιοι επικαλούνται κάτι τέτοιους».
Ερωτηθείς, εάν θα υπάρχει κάποιος στις πόρτες των ναών που θα ελέγχει αυτούς που μπαίνουν μέσα, ο Μητροπολίτης κ. Συμεών απάντησε πως το πρόβλημα δεν είναι αν θα είναι κάποιος στην πόρτα. «Δεν είναι διοικητικό καθήκον η αγάπη μας, ούτε πειθαρχικό δίκαιο. Η Σύνοδος από την αγάπη της για τον άνθρωπο, θέλει να ενεργοποιήσει την αγάπη έτι περισσότερο, γι’ αυτό έστειλε αυτή την εγκύκλιο». Τα εκκλησιαστικά συμβούλια έχουν την ευθύνη να συλλέγουν τα πιστοποιητικά όπως γίνεται μέχρι τώρα, πρόσθεσε, με όλους τους λειτουργούς να υποβάλλονται σε διπλό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.
Ο Μητροπολίτης μάλιστα επεσήμανε ότι οι ιερείς υποβάλλονταν και πριν τον εμβολιασμό τους σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, καθώς περίμεναν να ανοίξει η κάθε ηλικιακή κατηγορία για εμβολιασμό. Σημείωσε δε, ότι στην δική του περίπτωση, επειδή ανήκει στην ομάδα 40-44 χρειάστηκε να περιμένει ως την Τρίτη του Πάσχα, για να κάνει την πρώτη δόση. «Αν είχε ανοίξει νωρίτερα θα το είχα κάνει από τους πρώτους. Και αν μας είχε δώσει την δυνατότητα σε 100 Μητροπολίτες, που καλώς θέλετε να δίνουμε το παράδειγμα, εμείς που είμαστε 40-44 ετών να εμβολιαστούμε στην πρώτη φάση, μπορεί να ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα στο θέμα του παραδειγματισμού, αλλά πήγαμε με την ηλικία μας».
Πάντως με τις τελευταίες εξελίξεις, ο Μητροπολίτης, σημείωσε πως ήδη άνθρωποι που γνωρίζει και ήταν διστακτικοί και σκεπτικοί, τώρα έχουν σπεύσει για ραντεβού.
Σχολιάζοντας την στάση των ιερωμένων εν γένει και πώς έχουν χειριστεί την πανδημία, υπογράμμισε πως ο κάθε ένας μητροπολίτης χρησιμοποιεί τον δικό του τρόπο και την δική του τέχνη, όπως ο κάθε πατέρας με τα παιδιά του. «Εγώ προσωπικά, χωρίς να χρειαστεί καμιά σκληρή απειλή, πριν το θέμα πάρει, όπως πήρε κακώς διαστάσεις ιδεολογικές, που δεν υπάρχουν, γιατί είναι υγειονομικό το θέμα και μόνο, οι ιερείς και οι μοναχές μου, όλοι μαζί εμβολιάστηκαν. Συζητήσαμε μαζί όλες τις επιφυλάξεις και τις απορίες και αξιοποιήσαμε και τους υγειονομικούς. Εμείς έχουμε μια γερόντισσα σε ένα μοναστήρι που είναι καθηγήτρια Ιατρικής. Ξέρετε πόσο βοήθησε αυτός ο άνθρωπος, αυτή η ευλογημένη ψυχή να εμβολιαστούν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα;» είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, δεν είναι λίγα τα περιστατικά που είχε να αντιμετωπίσει αρνητές της μάσκας στο εσωτερικό μιας εκκλησίας. «Σε έναν ναό που είχα λειτουργήσει υπήρξε μια πιστή που δεν φορούσε μάσκα, της έκανα ο ίδιος σύσταση, της έκανε ο επίτροπος, ο ιερέας, καμία αντίδραση. Καλώ την αστυνομία. Και μου είπαν, δεν μπορούμε να μπούμε στον ναό, όταν τελειώσει, θα της κάνουμε παρατήρηση. Μα όταν τελειώσει, το κακό θα έχει γίνει. Τι έπρεπε να κάνω; Να την πάρω σηκωτή;».
Ολοκληρώνοντας, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, θέλησε να περάσει το δικό του μήνυμα. «Ακόμα και αν το εμβόλιο εμπεριέχει και έναν κίνδυνο για εμάς, η αγάπη, μας κάνει ακόμα και τον κίνδυνο να δεχτούμε για να προστατέψουμε τους άλλους, το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, τους γιατρούς, τους συνανθρώπους μας. Εγώ έκανα AstraZeneca όταν όλοι λέγανε ότι έχει παρενέργειες, θα αποσυρθεί, δεν με ένοιαξε. Είπα αυτό μου προσφέρεται και αν ζούσα σε άλλη εποχή, μπορεί να μην είχα ούτε αυτό. Έκανα το εμβόλιο, λειτούργησα το πρωί, λειτούργησα μετά, την επόμενη μέρα κανονικά, στην δεύτερη δόση τα ίδια, αν είχα πυρετό δεν το κατάλαβα και αν είχα δεν έδωσα σημασία και όλα καλά και όλα ωραία. Έχω και το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο κινητό μου και μπορώ και στο αεροπλάνο να μπω χωρίς να τρέχω να κάνω τεστ, να πάω να φάω έξω, να κάνω το κήρυγμά μου, την λειτουργία μου, χωρίς να έχω έγνοιες, τι πιο απλά πράγματα να πούμε».