Ι.Μ. Φθιώτιδος
23 Φεβρουαρίου, 2022

ΛΑΜΙΑ: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Διαδώστε:

Φθιώτιδος Συμεών: Η οικουμενικότητά του Πατριάρχη του Γένους δεν μετριέται με δημογραφικά στοιχεία και με αριθμούς, όπως νομίζουν οι αδελφοί μας, που πάσχουν από τη νόσο και την αίρεση του εθνοφυλετισμού – Εκδήλωση της Ι.Μ. Φθιώτιδος αφιερωμένη στην 30ετή επέτειο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

Την πόλη της Λαμίας και την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος επισκέφθηκε ο Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γρηγόριος Νταραβάνογλου, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πειραιώς, μετά από πρόσκληση του Διευθυντού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Νταραβάνογλου, παλαιός γνώριμος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, με τον οποίο συνδέονται με δεσμούς φιλίας, αγάπης και σεβασμού, επισκέφθηκε την πόλη της Λαμίας, προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του Μουσικό Βιβλίο με τίτλο: «Μουσικός Όρθρος κατά την Ψαλτικήν Παράδοσιν της Πόλης», καθώς επίσης και να ταξιδέψει νοσταλγικώς και μυσταγωγικώς τους πιστούς στην μαγευτική Βασιλεύουσα, την Πόλη των πόλεων και στην Πολίτικη Βυζαντινή Μουσική Παράδοση, Ύφος και Τέχνη.

Ο Άρχων Μαΐστωρ κ. Νταραβάνογλου αρχικά εκόσμησε τον Δεξιό Χορό του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, πλαισιούμενος από Πρωτοψάλτες και άλλους Ιεροψάλτες αναλογίων της πόλεως, καθώς και Καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος.

Στην συνέχεια, στο φιλόξενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Νταραβάνογλου, εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε επιτυχώς από το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, του Φρουράχρου Λαμίας –Διοικητού του ΚΕΥΠ Ταξιάρχου Μιχαήλ Κρητωτάκη, της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένης Μπενιάτα, του Συντονιστού του (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος κ. Χρίστου Μαρκαντώνη, της Προϊσταμένης της Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Δήμητρας Τσιάκα, του Σχολάρχου του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας κ. Ιωάννου Ζαχαράκη, του Διευθυντού του Μουσικού Σχολείου Λαμίας κ. Νικολάου Τζήμα, οι οποίοι και χαιρέτισαν την εν λόγω εκδήλωση, καθώς και πλήθους ιεροψαλτικού κόσμου της Φθιώτιδος και των Τρικάλων, μαθητών και μαθητριών του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος, εκπαιδευτικών και ικανού μουσόφιλου κοινού της πόλεως.

Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η Καθηγήτρια του Ωδείου της Ι.Μ.ΦΘ. κ. Ευαγγελία Γούβαλη, προβλήθηκε αρχικά σύντομο βιογραφικό video του συγγραφέως και στην συνέχεια για το βιβλίο μίλησαν: ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Αθανάσιος Δημητρίου και ο Διευθυντής του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Άρχων Μαΐστωρ κ. Γρηγόριος Νταραβάνογλου, ο οποίος ωμίλησε για το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου και κατέθεσε καρδιακά συναισθήματα από την εμπειρία του στα αναλόγια της Πόλης και την μαθητεία του κοντά στους αειμνήστους διδασκάλους του, Βασίλειο Νικολαΐδη και Ελευθέριο Γρηγοριάδη.

Ο κ. Νταραβάνογλου χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Είμαι έμπλεος χαράς και συγκίνησης, από την υποδοχή και τιμή του Σεβασμιωτάτου Αγίου Φθιώτιδος κ. Συμεών προς το πρόσωπό μου. Έχει αφήσει χρυσή σφραγίδα τόσο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όσο και εδώ στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και στην Εκκλησία μας γενικότερα και είμαι ευγνώμων για την αγάπη του και την στήριξή του προς την ταπεινότητά μου.

Είχα την τύχη και την ευλογία να γεννηθώ στην Κωνσταντινούπολη, σε μία άλλη κουλτούρα και σε έναν άλλο τρόπο ζωής, αλλά είχαμε καλό Πατέρα, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης και θεωρώ μεγάλη τιμή που από 7 ετών είμαι κοντά σε αυτό τον αγιασμένο άνθρωπο.

Η πηγή της ψαλτικής, της Βυζαντινής μας Μουσικής, είναι η διαφορά της Πολίτικης ψαλτικής, το ύφος, η συμπεριφορά, η μεγαλοπρέπεια μέσα από την απλότητα, είναι μερικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την Μουσική παράδοση και τέχνη της Πόλεως.

Διδαχθήκαμε πνεύμα σοφίας και πνεύμα συνέσεως στην Πόλη και με αυτά πορευόμαστε και στην ζωή και στην διακονία μας.

Η ψαλτική τέχνη είναι μέσον προσευχής, το οποίο αποδίδει το Μεγαλείο και την Δόξαν του Θεού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άρχων.

Τέλος, ο κ. Νταραβάνογλου αναφέρθηκε σε σύγχρονα προβλήματα και δυσκολίες της ψαλτικής τέχνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη με πνεύμα ταπεινώσεως και όχι εγωισμού, αλλά και πιστή εφαρμογή της Βυζαντινής Παραδόσεως, οι ιεροψάλτες να ψάλλουν και να διακονούν τα Ιερά Αναλόγια των Εκκλησιών και έτσι να καταξιώνονται ως προσωπικότητες μέσα από την διακονία τους και όχι να καταρρίπτονται».

Ύμνους και μελωδήματα του βιβλίου απέδωσαν μελίρρυτα, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λαμίας και Καθηγητής κ. Σεραφείμ – Παναγιώτης Κυρίτσης, ο Πρωτοψάλτης του Πολιούχου Λαμίας και Καθηγητής του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος κ. Ανάργυρος Βλάχος, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας και επίσης καθηγητής του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος κ. Χρήστος Τσιρίγκας, καθώς και ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας και μέλος της ΕΛΒΥΧ κ. Νικόλαος Αλεξόπουλος, με συνοδεία ισοκρατήματος από μαθητές του Ωδείου: Φίλιππο Τσιακτάνη, Ελευθέριο Ελευθεριάδη και Κωνσταντίνο Μάρκο.

Άπαντες οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν ακόμη ύμνους καθώς και ένα συγκινητικό ψαλτοτράγουδο με τίτλο: «Η Πόλις εάλω» από τον Άρχοντα κ. Γρηγόριο Νταραβάνογλου, ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.

Την εκδήλωση επισφράγισε με τους πατρικούς και από ψυχής λόγους του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Σήμερα ταξιδέψαμε στην παράδοση και στο μέλλον, γιατί ό,τι είναι παραδοσιακό είναι και ελπιδοφόρο και σε ταξιδεύει στο μέλλον. Κάποιοι ταυτίζουν την παράδοση με κάτι παρελθοντικό. Η παράδοση όμως, απευθύνεται στο μέλλον και έρχεται από το μέλλον και μάλιστα η δική μας παράδοση δεν έρχεται απλώς από ένα ιστορικό μέλλον, αλλά από το εσχατολογικό μέλλον, έρχεται από την αιωνιότητα. Ο κάθε Πρωτοψάλτης και Ιεροψάλτης του Ναού εκφράζει την εσχατολογική προσδοκία. Ο Ιεροψάλτης είναι όλος ο λαός, είναι η Οικουμένη ολόκληρη. Ο Πατριάρχης του Γένους μας, γι’ αυτό είναι Οικουμενικός. Η οικουμενικότητά του δεν μετριέται με δημογραφικά στοιχεία και με αριθμούς, όπως νομίζουν οι αδελφοί μας, που πάσχουν από τη νόσο και την αίρεση του εθνοφυλετισμού.

Ο λαός του Θεού εκφράζεται και στον ένα, που κρατά την Παράδοση και που μπορεί ακόμη και υποβασταζόμενος να ψάλλει σε οποιοδήποτε αναλόγιο της εσχατιάς του Ελληνισμού.

Η Κωνσταντινούπολη κομίζει ήθος. Είναι ήθος η Βασιλεύουσα. Ήθος διδάσκει ο Πατριάρχης του Γένους μας, που στέκεται όρθιος και αγέρωχος και κρατά την Παράδοση. Αυτό το ήθος που έχουμε ανάγκη να μην το χάσουμε και έχουμε ανάγκη ανά πάσα στιγμή να το βρίσκουμε όλοι μας ανεξαιρέτως, καθώς κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε είτε από το πλεόνασμα των χαρισμάτων μας, είτε από την έλλειψη των χαρισμάτων μας.

Δυστυχώς οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε, τόσο τα πλεονεκτήματα μας, όσο και τα μειονεκτήματά μας, διότι τα προσεγγίζουμε και τα μεν και τα δε με εγωισμό. Τα μεν δημιουργούν μειονεξία και κόμπλεξ και τα δε υπεροψία. Και οι δύο όψεις αυτού του νομίσματος είναι εξίσου επικίνδυνες και θανατηφόρες, γιατί διασπούν την ενότητα των σχέσεων με την πίστη μας, με την Εκκλησία μας, με την ζωή μας την ίδια.

Απόψε χαίρομαι πολύ, διότι είχαμε ένα δάσκαλο κοντά μας. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Η ζωή μας όλη είναι μία σχέση διδασκαλίας, όπου και αν βρίσκεται κανείς, και όλοι μας ανεξαιρέτως καλούμαστε να είμαστε διδάσκαλοι και η καλύτερη διδασκαλία είναι το παράδειγμά μας, η πιστότητά μας σε αυτό, το οποίο διδάσκουμε. Συνέπεια λόγου και ήθους.

Ο αγαπητός Άρχοντας κ. Γρηγόριος Νταραβάνογλου είναι ένας σωστός δάσκαλος και η παρουσία του και η φιλία του είναι τιμή για την Μητρόπολή μας.

Αν εννοούμε όλα αυτά, τα οποία λέμε για την Εκκλησία, για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, τουλάχιστον να το αποδεικνύουμε με την εμπιστοσύνη μας και τον σεβασμό μας προς το σεπτό πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Γι’ αυτό και την εκδήλωση αυτή την αφιερώνουμε ευλαβικά στο Σεπτό Πρόσωπο της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου επί τη συμπληρώσει ευκλεούς και συνάμα σταυρικής Πατριαρχίας».

Η εκδήλωση έκλεισε με την φήμη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Η εν λόγω εκδήλωση θα προβληθεί μέσα από τα ερτζιανά του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), καθώς και μέσω διαδικτύου αύριο Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 στις 13:00 μ.μ. μετά το μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων και σε επανάληψη το βράδυ στις 12:00 τα μεσάνυχτα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Διαδώστε: