Λαμία: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της Συνάξεως πάντων των Φθιωτών Αγίων
Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 19 Μαρτίου 2023 για την εορτή της Συνάξεως πάντων των Φθιωτών Αγίων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.
Στον Όρθρο, στην Τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως, καθώς και στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λακγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ελένη Μακρή, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Μακρυγιάννης, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Ευάγγελος Κατσάρας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Γεώργιος Καραχάλιος, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας, ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραχος Χρήστος Πολουμάκης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.
Μαρωνείας Παντελεήμων: «Ο Χριστός πάνω στον Σταυρό άνοιξε την αγκαλιά του για όλους»
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε: «Στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής βρισκόμαστε και στους Ναούς μας σήμερα υψώνεται ο Τιμίος Σταυρός προς ενίσχυση πάντων ημών, ούτως ώστε να διαπλεύσουμε και το υπόλοιπο αυτής της ευλογημένης περιόδου, που όπως και οι Πατέρες την ονομάζουν, είναι το ωραιότερο δώρο της Εκκλησίας για τον άνθρωπο, γιατί αυτές οι ημέρες, οι σαράντα ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και μαζί με τη Μεγάλη Εβδομάδα πενήντα, έρχονται να δώσουν νόημα σε όλη μας τη ζωή, αλλά και μέσα από τα μηνύματά της να μας ποδηγετήσουν, να μας τροχοδρομήσουν σε εκείνον τον δρόμο που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού.
Δείτε την ομιλία του Μητροπολίτη Μαρωνείας:
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος είπε :”Η Εκκλησία μας όπως και η περίοδος αυτή, μοιάζει με εκείνην την ναυ, η οποία καταλήγοντας από λιμάνι σε λιμάνι φτάνει σε εκείνη την μεγάλη ώρα και στιγμή να ακούσει ο άνθρωπος από το Χριστό τον λόγο που άκουσε και σήμερα ο εκ δεξιών του σταυρούμενος ληστής: «αλήθεια σου λέω, από σήμερα θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο». Όμως σήμερα η μέρα αυτή μας προσκαλεί και μας προκαλεί να σηκώσουμε κι ο καθένας μας τον δικό του σταυρό.
Πάνω στο Γολγοθά υψώθηκαν εκατέρωθεν άλλοι δύο συσταυρούμενοι με Αυτόν, άλλοι δύο άνθρωποι κι εμείς καλούμαστε σηκώνοντας το δικό μας σταυρό να τον τοποθετήσουμε και εμείς οι εκ δεξιών ή εξ ευωνύμων του Σταυρωθέντος Χριστού.
Ο Σταυρός του Χριστού είναι η ζυγαριά, είναι η αλήθεια, γίνεται η οδός της σωτηρίας μας, αλλά όμως η Εκκλησία και σήμερα πάλι μας καλεί, «όστις θέλει, όποιος θέλει, να με ακολουθήσει», προβάλλει τον λόγο του Χριστού, να σηκώσει τον σταυρό του και να έρθει πίσω από μένα. Εκ δεξιών του Χριστού σταυρώνεται ένας ληστής, ο οποίος όμως την τελευταία στιγμή αναγνωρίζει αυτόν που έχει δίπλα του, βλέπει ότι είναι ένας αθώος, δεν προσπαθεί να βγάλει από πάνω του την ευθύνη, όμως λίγο πριν παραδώσει και εκείνος το πνεύμα του, αναγνωρίζει τα λάθη του και λέει στο συσταυρούμενο και συν-ληστή του, γιατί φωνάζεις του λέει, «ἡμεῖς μὲν ἄξια γὰρ ὧν ἐπράξαμεν ἀπολαμβάνομεν· οὗτος δὲ οὐδὲν ἄτοπον ἐποίησεν» και το μόνο που έλεγε ήταν «μνήσθητί μου ἐν τῇ βασιλείᾳ σου».
Ο άλλος θυμώνει, σηκώνει τα μάτια του στον ουρανό για να τα βάλει με τον ίδιο τον Θεό, προσπαθεί να απεκδυθεί τη δική ευθύνη, ζητάει ένα θαύμα. Κι εμείς αυτά δεν ζητάμε σήμερα από το Θεό; «Κατέβα», του λέει από το σταυρό, «σώσε τον εαυτό σου και μας» και μένει εγωιστικά κλεισμένος στη δική του αυτοδικαίωση.
Η Εκκλησία μας είναι το κήρυγμα της Μετανοίας. Αυτό το ένα και μοναδικό κήρυγμα έχει. «Μετανοεῖτε, ἤγγικεν γάρ ἡ Βασιλεία τού Θεού» γιατί είδαμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή, όποιοι κι αν είμαστε, ό,τι και αν έχουμε κάνει ένα «Ήμαρτον» χρειάζεται, ένα ήμαρτον εις τον ουρανόν αλλά και ενώπιον των ανθρώπων και αμέσως αλλάζουμε τα πράγματα στη ζωή. Δύσκολη λέξη για να βγει από κάθε ανθρώπινο στόμα είναι το «Ήμαρτον». Δεν έχουμε το θάρρος, δεν έχουμε την αρχοντιά, αν θέλετε, να πούμε «αδελφέ έσφαλα, σου ζητώ συγνώμη». Μόνο μία τέτοια ειλικρινής συγνώμη μπορεί να αλλάζει και την καθημερινότητά μας αλλά μπορεί να σκίζει και τους ουρανούς και η Χάρις του Θεού να κατέρχεται στον κόσμο και στον άνθρωπο και να πλημμυρίζει ο κόσμος από χαρά και Χάρη Θεού και να γίνεται ο κόσμος μας ένας παράδεισος».
Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων σημείωσε:
«Σήμερα όλοι παραπονούμαστε γιατί έγινε η ζωή μας άφιλη, γιατί δεν έχουμε άνθρωπο να μιλήσουμε, γιατί δεν έχουμε άνθρωπο να ανοίξουμε την καρδιά μας, γιατί; Γιατί δε μπορούμε να αποδεχθούμε τα λάθη μας, γιατί δεν μπορούμε να πούμε ένα ήμαρτον και ένα συγγνώμη.
Εσείς εδώ σήμερα στη Μητρόπολη Φθιώτιδος, στο Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας που γιορτάζουμε την πλειάδα αυτή των Αγίων που σε αυτήν Μητρόπολη έλαμψαν με πρώτον θα λέγαμε τον Απόστολο Παύλο που στέκεται στη μέση της Αγίας Εικόνος που ιστορήθη από τον Ποιμενάρχη σας αλλά και με τελευταίον τον Όσιο Βησσαρίωνα. Γιατί αγαπούσαν οι άνθρωποι τότε τον πατέρα Βησσαρίωνα; Γιατί ήξερε να συγχωρεί, ήξερε να αγαπά κι έτσι λοιπόν μέσα από τη γη άφθαρτος εφάνη, όλοι με ένα στόμα είπατε εδώ στη Φθιώτιδα, ήταν Άγιος, δεν είναι τώρα μόνο, αλλά ήταν από τότε. Έτσι λοιπόν και εμάς η πορεία μας είναι αυτή, όποιοι κι αν είμαστε, με ένα ήμαρτον, με έναν ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιον των ανθρώπων να προχωρούμε στη ζωή μας και να γίνεται, επαναλαμβάνω, η ζωή μας «ένας μικρός παράδεισος», προγεύση του αιωνίου παραδείσου.
Σήμερα η Φθιώτιδα αυτή την Κυριακή πανηγυρίζει μαζί με το Σταυρό του Χριστού και τους Αγίους της και αυτοί αγίασαν με το δικό τους σταυρό, όλοι έχουμε τον δικό μας σταυρό και μάλιστα χωρίς σταυρό θα μας πούνε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας είναι αδύνατον να ζήσουμε και την Ανάσταση. Αυτήν όμως την Κυριακή σήμερα, σοφά η Εκκλησία μας όρισε και η εβδομάδα που έρχεται να είναι αφιερωμένη και στους νέους μας, οι οποίοι διακατέχονται από την κλίση να γίνουν ιερείς, κληρικοί, μοναχοί.
Τι είναι η ιερωσύνη; Τι είναι οι παπάδες μας; Είναι αυτοί που σηκώνουν τον σταυρό της ιερωσύνης, έχουν τη μεγάλη αυτή ευθύνη, αλλά και τιμή από τον ουρανό να τελούν τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, αλλά και είναι αυτοί οι οποίοι στέκονται μεταξύ ουρανού και γης και εύχονται και προσεύχονται για τους χριστιανούς της ενορίας τους αλλά και ο Επίσκοπος μαζί τους συγκροτεί το Ιερό Σώμα των κληρικών κάθε τοπικής Εκκλησίας.
Η ιερωσύνη είναι όντως σταυρός, αλλά όμως είναι και μεγάλο χάρισμα και για αυτό θα ήθελα από δω σήμερα από τη Φθιώτιδα και από τη Λαμία, αν μου επιτρέπεται, να καλέσουμε μαζί και με τους άλλους Αρχιερείς, τους συλλειτουργούντας αλλά και με όλη τη Ιερά Σύνοδο, να καλέσουμε τους νέους, οι οποίοι νέοι μας ή τους ανθρώπους μας που κάποιοι μπορεί να είναι και ώριμοι, αλλά όμως διακατέχονται από αυτήν κλίση και την κλήση, την κλήση του Θεού, να μη σκοντάψουν, να μη δειλιάσουν και να εισέλθουν ο καθένας στη τοπική του Εκκλησία, να σκύψουν μπροστά στο Ιερό Θυσιαστήριο και να λάβουν από τους κατά τόπους και τους εκασταχού Μητροπολίτας το μεγάλο αυτό δώρο της Εκκλησίας και του ουρανού που είναι η ιερωσύνη».
Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων τόνισε:
«Η πρόσκληση Σεβασμιώτατε Άγιε Φθιώτιδος ήταν πολύ τιμητική, μας παραχωρήσατε το Θυσιαστηρίο σας, μας ανεβάσατε στο θρόνο σας και μας δώσατε το λόγο. Να ευχηθώ σε όλους καλό να είναι το υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να έχουμε ενότητα, να έχουμε αγάπη μεταξύ μας, γιατί μόνο αν έχουμε ενότητα και αγάπη μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα, διαφορετικά θα κάνουμε βήματα πίσω και θα φιλονικούμε μεταξύ μας και θα μαλώνουμε.
Το μήνυμα της Εκκλησίας, το μήνυμα του Τιμίου Σταυρού σήμερα είναι ενότητα. Ο Χριστός πάνω στον Σταυρό άνοιξε την αγκαλιά και χωράνε σε αυτή την αγκαλιά όλοι. Εκεί δεν υπάρχουν πρωτοκαθεδρίες, δεν το κατάλαβαν τότε ούτε οι μαθητές που ήταν κοντά του. Του ζητούσαν ο ένας να κάτσει εξ αριστερών και ο άλλος εξ ευωνύμων. Όμως εκείνος τους είπε: δεν ξέρετε τι μου ζητάτε. Τώρα όμως ξέρουμε ότι σε αυτή την αγκαλιά, που ανοίγει ο Χριστός στο Σταυρό, χωράμε όλοι. Ας μπούμε λοιπόν εκεί μέσα όλοι, για όλους μας έχει θέση, ας είμαστε αγαπημένοι και μονιασμένοι και τότε να ξέρετε ότι τα δώρα του Σταυρού και τα δώρα του Χριστού θα είναι πάντοτε πλούσια για όλους μας».
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου
περισσότερες φωτογραφίες
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.