Μητροπολίτης Φθιώτιδος: Ένα κερί ευγνωμοσύνης
“Ένα κεράκι ευγνωμοσύνης σε μια μοναχική ψυχή και έναν λόγο σεβασμού κατέθεσε απόψε το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, αναφορικά με την ποιμαντική περιοδεία του Μητροπολίτη στις Ιερές Μονές της Φθιώτιδος την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Τελευταίος προορισμός για τρίτη φορά από την ενθρόνισή του ήταν η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μελιταίας Δομοκού, στην οποία εγκαταβιώνει η Γερόντισσα Εφραιμία.
Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Κατανυκτικό Εσπερινό και ευλόγησε την Αγία Γερόντισσα, η οποία μέσα στις αντιξοότητες της μοναξιάς στέκει εκεί «ὡς στρουθίον μονάζον ἐπὶ δώματος» για να κρατά αναμμένο το καντηλάκι της πίστης και της αγάπης, αλλά και της Ορθόδοξης πνευματικής ζωής, σ’ αυτή την εσχατιά της Μητροπόλεως», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος.
Τον κ. Συμεών συνόδευαν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο νέος Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος και ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.
«Ζούμε σ’ ένα κόσμο, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος στην εικόνα και στις εντυπώσεις. Θόρυβος ακούγεται από παντού και οι άνθρωποι προσπαθούν να αντλήσουν ελπίδα και νόημα, απ’ αυτά που κάνουν θόρυβο και ακούγονται, αγνοούν όμως ότι υπάρχει και ένας κόσμος αθόρυβος, ένας κόσμος αθέατος, ένας κόσμος σιωπηλός, ένας κόσμος αφανής, ένας κόσμος, ο οποίος έχει ξενωθεί του κόσμου, προκειμένου να είναι φίλος πραγματικός με τον κόσμο. Αυτόν τον κόσμο, αγαπητή μου αδελφή Εφραιμία, εκφράζει η παρουσία σου σ΄αυτό εδώ το μοναστήρι. Πολλοί μπορούν να αγνοούν την ύπαρξη της μοναχής Εφραιμίας, εδώ στην Αγία Τριάδα Μελιταίας Δομοκού, δεν την αγνοεί όμως ο Άγιος Θεός. Η παρουσία σας εδώ είναι μία ευεργεσία, γιατί είμαι βέβαιος ότι στο κομποσχοινάκι σας δέεστε και προσεύχεστε για όλο τον κόσμο, για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε σύγχυση, σε ταραχή, σε ανακατωσούρα, για τις οικογένειες οι οποίες είναι διαλυμένες, για τα σπίτια τα οποία δεν έχουν χαρά και ειρήνη μέσα τους, για τους ασθενείς, για τους ταλαίπωρους ανθρώπους και είμαι βέβαιος, ότι εσείς, ζώντας εδώ τις κακουχίες της μοναχικής ζωής, μπορείτε περισσότερο από πολλούς άλλους να καταλάβετε τι σημαίνει μοναξιά, τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος, τι σημαίνει δυσκολία και τι σημαίνει δοκιμασία. Γι’ αυτό και θεώρησα επιβεβλημένο να σας επισκεφθώ στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να έρθω μία ακόμη φορά κοντά σας, για να σας καταθέσω την αγάπη μου, τον σεβασμό μου.
Εύχομαι ο καλός Θεός να σας δίνει υγεία, να σας δίνει δύναμη, να σας δίνει κουράγιο να στέκεστε εδώ, να φυλάτε τις Θερμοπύλες της πίστεως και να διακονείτε αυτό τον ιερό τόπο με αγάπη και πάντοτε εκζητώντας το έλεος του Θεού.
«Ὀ Θεὸς ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν». Μείνετε ταπεινή, απλή και αφανής και ο Θεός θα σας χαριτώσει πολύ στην ζωή σας και εν τω νυν αιώνι και εν τω μέλλοντι. Καλή Ανάσταση»!, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών.
Η Γερόντισσα Εφραιμία με έκδηλα τα συναισθήματα της χαράς και του ενθουσιασμού, ευχαριστούσε συνεχώς τον Σεβασμιώτατο για την νέα του αυτή επίσκεψη και με λόγους απλούς, αλλά λόγους καρδιάς συνεχώς έδιδε ευχές.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός και η σύμφωνα με το πρόγραμμα Κατηχητική ομιλία του τακτικού Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως και Συνοδικού Γραμματέως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ανθίμου Νεραντζή.
Τόσο ο Κατανυκτικός Εσπερινός, όσο και η ομιλία του π. Ανθίμου, η οποία είχε ως θέμα: «Ο Σταυρός του Κυρίου ως σύμβολο ελευθερίας του ανθρώπου», μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89, 4 FM).
Ο π. Άνθιμος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο εορτολογικό γεγονός της ημέρας, την ύψωση του τιμίου Σταυρού και τόνισε την αξία και την τιμή που αποδίδει η Εκκλησία στον Σταυρό καθώς είναι το σύμβολο επάνω στο οποίο ο Θεάνθρωπος θυσιάστηκε για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους καθαγιάζοντας το με το τίμιο αίμα Του. Στην συνέχεια έκανε νύξη στην θεολογία του Σταυρού όπως αυτή καταγράφεται στις προτυπώσεις στην Παλαιά Διαθήκη, στην διδασκαλία του Κυρίου, στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου και στα κείμενα των Πατέρων.
Στο κύριο μέρος του λόγου του επικεντρώθηκε στην σημασία του Σταυρού ως σύμβολο ελευθερίας του ανθρώπου. Ελευθερία που προτυπώνεται στην διάβαση των ισραηλιτών από την Ερυθρά Θάλασσα και πραγματώνεται στην Ανάσταση του Κυρίου που ελευθερώνει το ανθρώπινο γένος από την δουλεία του θανάτου, της φθοράς και της αμαρτίας. Τόνισε τον σταυρικό τρόπο ζωής ως τον κατεξοχήν τρόπο ζωής ελευθερίας του ανθρώπου, που χαρακτηρίζεται από την υπέρβαση της πεπτωκύιας ανθρώπινης φύσης και των αμαρτωλών παθών του ανθρώπου. Στον σταυρικό τρόπο ζωής αντιτίθεται η νοοτροπία του σύγχρονου κόσμου που καλλιεργεί τον υλικό και εφάμαρτο τρόπο ζωής, ο οποίος υποδουλώνει τον άνθρωπο και τον αποξενώνει από τον Θεό.
Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Άνθιμος αναφέρθηκε στο σύμβολο του Σταυρού ως σύμβολο ελευθερίας του ελληνικού έθνους, καθώς με αυτόν αποτυπωμένο στις επαναστατικές τους σημαίες οι υπόδουλοι έλληνες ξεσηκώθηκαν το 1821 για του Χριστού την πίστη και την ελευθερία της Πατρίδας».
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών θα συνεχίσει την περιοδεία του αυτήν την εβδομάδα σε άλλες τρεις Μονές της Μητροπόλεως. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη και την Παρασκευή το πρωί, θα τελέσει την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στις Ιερές Μονές Αγίου Αθανασίου Ομβριακής και Αγίας Τριάδος Τραγάνας αντίστοιχα, ενώ τον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό, την επόμενη Κυριακή, στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.