Μητροπολίτης Φθιώτιδος: Μια νέα πνευματική δύναμη γεννιέται στην Φθιώτιδα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στη δύση του επετειακού έτους 2021, η τελετή λήξης των επετειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης στη Λαμία.
Μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τόνισε ότι «αξίζει να γεννηθεί κάτι καινούργιο μέσα από αυτή την επέτειο των διακοσίων ετών από την Επανάσταση και τούτο εδώ το Αμφιθέατρο ήταν, είναι και θα είναι ένα Αμφιθέατρο λόγου και διαλόγου, ένα Αμφιθέατρο και σπουδαστήριο στην συναλληλία Εκκλησίας και Κοινωνίας, Εκκλησίας των πιστών και Κοινωνίας των πολιτών, Θεολογίας και Κοινωνίας. Η αποστολή της Εκκλησίας είναι να διαλέγεται με τους πάντες με ελευθερία και χωρίς φόβο».
Στην σεμνή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας και με την προσκόμιση των σχετικών πιστοποιητικών, παραβρέθηκαν τιμητικώς και κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και Περιστερίου κ. Γρηγόριος, τοπικοί άρχοντες και φορείς, καθώς και οι διοργανωτές και οι συντελεστές των 57συνολικά επετειακών εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν καθ΄όλη την διάρκεια του έτους σε όλο το εύρος της Φθιώτιδος και τελούσαν υπό την ευλογία και αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τόσο οι διοργανωτές ιερείς, άπαντες οι συμμετέχοντες και κυρίως οι ελλογιμώτατοι εισηγητές των εκδηλώσεων, εξαίρετοι επιστήμονες από διάφορους κλάδους, έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής και ειδικό ευεργετήριο γράμμα από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, ως έκφραση ευγνωμοσύνης και αναγνώριση τιμής της τοπικής Εκκλησίας προς τα πρόσωπά τους. Την εκδήλωση παρουσίασε ο εντεταλμένος υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών για το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής, Συνοδικός Γραμματεύς και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος ευχαριστώντας τον κ. Συμεών τόνισε ότι «όλες αυτές οι εκδηλώσεις, ήταν εκδηλώσεις ουσίας όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για την ιστορία της Πατρίδος μας γενικότερα και όλες πραγματοποιήθηκαν υπό την άοκνη μέριμνα και ποιμαντική φροντίδα του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών».
Πριν από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών προβλήθηκε ένα σύντομο τηλεοπτικό ταξίδι στα 50 διαφορετικά σημεία πραγματοποιήσεως των εκδηλώσεων.
Ο κ. Συμεών στην ομιλία του με τίτλο: «Ο αγώνας τώρα συνεχίζεται…» αρχικά παρουσίασε τους 12 θεματικούς άξονες, γενικούς και ειδικούς, πάνω στους οποίους αναπτύχθηκε ηπλούσια θεματολογία όλων αυτών των εκδηλώσεων.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην βασική στόχευση αυτού του εγχειρήματος: αφενός μεν στην ποιμαντική της κοινωνίας και ειδικότερα της νεότητας μέσα από το μήνυμα του 1821 και αφετέρου στην δημιουργία ενός πυρήνα νέων επιστημόνων, ενός δυναμικού κοινού, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση δημιουργίας μίας «νέας πνευματικής πραγματικότητας και δύναμη, που γεννιέται στην Εκκλησία της Φθιώτιδος», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Συμεών παρουσίασε καλλιτεχνικά δρώμενα και παραγωγές, που προέκυψαν μέσα από αυτό τον εορτασμό: έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις, μουσικές παραγωγές, εικαστικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και άλλα πολλά.
Ο κ. Συμεών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους 250 και πλέον εισηγητές, στους 1000 και πλέον συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, στους σεβαστούς ιερείς της Μητροπόλεως, πουεπιμελήθηκαν περιφερειακά τα της διοργανώσεως, στα εκκλησιαστικά συμβούλια και τις μοναστικές αδελφότητες, αλλά κυρίως στα δεκάδες στελέχη του έργου της Νεότητος και δη των Κατασκηνώσεων, στα οποία προσέφερε συμβολικά και ένα χρηματικό ποσό, ως μία μικρή επιβράβευση της εθελοντικής τους διακονίας.
Στον λόγο του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε ιδίως στις έννοιες ενότητα, συλλογικότητα, κοινοτισμός και επανάσταση σε σχέση και με το πριν της Επανάστασης, και με το κατά την Επανάσταση,αλλά και κυρίως σε σχέση με το σήμερα.
«Ο αγώνας του 1821, ήταν αγώνας του λαού της Εκκλησίας. Όλος ο λαός μαζί, ενωμένος, χωρίς διακρίσεις, κάτω από την σκέπη της Μάνας Εκκλησίας έδωσε τον αγώνα του τότε και δίνει τον αγώνα του σήμερα. Η ηγεσία της Εκκλησίας σε αυτό τον αγώνα δεν είναι «εκ του κόσμου τούτου», αλλά είναι μία πνευματική κατάσταση, μία διακονία αγάπης και δικαιοσύνης, μία θυσιαστική προσφορά στην Πατρίδα. Η Επανάσταση συνεχίζεται αέναα και πρωτίστως την κηρύττει η Εκκλησία κατεξοχήν με την μετάνοια. Ο αγώνας συνεχίζεται και σ’ αυτόν τον αγώνα η Εκκλησία απευθύνει προσκλητήριο σε όλους ανεξαιρέτως, διότι ο αγώνας ήταν όλων, δεν ήταν αγώνας μόνο επωνύμων προσώπων», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Συμεών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αξίζει να γεννηθεί κάτι καινούργιο μέσα από αυτή την επέτειο των διακοσίων ετών από την Επανάσταση και τούτο εδώ το Αμφιθέατρο ήταν, είναι και θα είναι ένα Αμφιθέατρο λόγου και διαλόγου, ένα Αμφιθέατρο και σπουδαστήριο στην συναλληλία Εκκλησίας και Κοινωνίας, Εκκλησίας των πιστών και Κοινωνίας των πολιτών, Θεολογίας και Κοινωνίας. Η αποστολή της Εκκλησίας είναι να διαλέγεται με τους πάντες με ελευθερία και χωρίς φόβο».
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε με ικανοποίηση στις συνεργασίες που αναπτύχθηκαν γόνιμα μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις.
«Αυτές οι εκδηλώσεις μας απέδειξαν για ακόμη μία φορά, ότι όταν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι έχουμε δύναμη. Ευχαριστώ όλους τους φορείς, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, και τους επτά Δήμους της Περιφερειακής Ενότητος Φθιώτιδος, αλλά και όλους τους Συλλόγους και τους ιερείς για την υποδειγματική συνεργασία.
Αυτή η ενότητα και η συνέργεια και μάλιστα σε καιρό πανδημίας απέδειξε ότι όταν είμαστε ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και καμιά δυσκολία δεν μπορεί να μας σταματήσει».
Χαιρετισμό απηύθυναν και οι Άγιοι Αρχιερείς, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, διότι η Μητρόπολη Φθιώτιδος, καθ΄ομολογίαν του Αγίου Κιλκισίου, ο οποίος έως της εκλογής του σε Μητροπολίτη, εχρημάτισε Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήταν η μοναδική Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος με τις περισσότερες επετειακές εκδηλώσεις.
Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε και το νέο Πρωτοσύγκελλοτης Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος και ευχήθηκε από του βήματος σε όλους ευχαριστώντας πρώτιστα υιικώς τον κ. Συμεών για την τιμητική πρόσκληση της διακονίας κοντά του και εκζητώντας τις προσευχές όλων να φανεί άξιος της υψηλής θέσεως, που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία.
Τέλος, ο κ. Συμεών, απένειμε τιμητικές πλακέτες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, στους επτά Δήμους της Φθιώτιδος, στο «Star Κεντρικής Ελλάδος» το οποίο στάθηκε αρωγός και συνδιοργανωτής όλων των εκδηλώσεων, προβάλλοντας τες τηλεοπτικά, αλλά και στους συνεργάτες του, για την πολύτιμη και σπουδαία συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ανήγγειλε ότι το νέο έτος 2022, που ανατέλλει και το οποίο αποτελεί επέτειο 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, από 1 Μαΐου έως και 30 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν επετειακές εκδηλώσεις με θέμα την «Μικρασιατική Καταστροφή», το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Στο πέρας της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μαζί με τους Αγίους Αρχιερείς αφαίρεσαν τις σχετικές επιγραφές, οι οποίες κοσμούσαν τόσο το Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, όσο και τις εισόδους των Ναών όλης της Μητροπόλεως.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.