Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ο αγιασμός επί τη ενάρξει των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσική της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» για το νέο Σχολικό έτος 2019 – 2020.
Την ακολουθία του αγιασμού ετέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Λαμίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Σερέτη, παρουσία του Διευθυντού της Σχολής κου Ανδρέου Ιωακείμ, πλήθους ιεροψαλτών, αποφοίτων, μαθητών, γονέων και φιλόμουσων πιστών.
Προ της απολύσεως ο κ. Ιωακείμ με εμφανή τη συγκίνηση προσεφώνησε τον π. Νεόφυτο και δι΄ ολίγον αναφέρθηκε στην Ιερά τέχνη της ψαλτικής και στην φετινή ιδιαίτερη ακολουθία του αγιασμού, από την οποία ήταν εμφανής η απουσία του μακαριστού Ποιμενάρχου κυρού Νικολάου.
Ο κ. Ιωακείμ χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Με δοξολογική διάθεση του ονόματος του Αγίου Τριαδικού Θεού και με αισθήματα χαρμολύπης, τελούμε κι εφέτος τον αγιασμό της Σχολής.
Η χαρά μας οφείλεται στο ότι μας αξιώνει ο Θεός για άλλη μια χρονιά να δείξουμε στους νέους την ομορφιά της ψαλτικής και να διακονήσουμε την διδασκαλία αυτής της σπουδαίας τέχνης.
Η λύπη μας επικεντρώνεται στο γεγονός της απουσίας του ποιμενάρχου και πνευματικού μας πατρός κυρού Νικολάου του Τηνίου. Του επισκόπου που τόλμησε από τα πρώτα βήματα της αρχιερατικής του πορείας την ίδρυση της Σχολής και συνέχισε με πολλή σύνεση και αγάπη, να ευιλατεύει σε κάθε αναζήτηση, προβληματισμό και επιθυμία μας φροντίζοντας για την απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής.
Όλες αυτές τις ημέρες της απουσία του «ἀπηνήναντο παρακληθῆναι αἱ ψυχαί ἡμῶν».
Αδυνατεί να λησμονήσει κανείς τον ασάλευτο και ιεροπρεπή ιεράρχη να χοροστατεί στις ακολουθίες του Μητροπολιτικού Ναού, μελωδικός, βιβλικός, ακριβής στην τήρηση της τάξης. Να έχει μέσα του μια παιδική χαρά, κάθε φορά που άκουγε το τρισάγιο του «Καλογήρου». Να απαγγέλει υποδειγματικά το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως. Να προΐσταται στο δοξαστικό των αποστίχων του εσπερινού της Αποκαθήλωσης «Σέ τόν ἀναβαλλόμενον τό φῶς…». Να διηγείται τα θαύματα της Παναγίας και να δακρύζει σαν μικρό παιδί.
Η αγάπη και το ενδιαφέρον του για την λειτουργική ζωή και την βυζαντινή μουσική, είχε ως αποτέλεσμα την τέλεση ανεπανάληπτων Λειτουργιών, «πειθόμενος τοῖς ῥήμασι» των αγίων πατέρων. Σε μια Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία απήγγειλε το «Κύριε Κύριε ἐπίβλεψον ἐξ οὐρανοῦ καὶ ἴδε» σε πρώτο ήχο, ακολουθώντας τον ήχο του «βήματος» και έχοντας στο πρόσωπό του την ικανοποίηση και την χαρά της Θείας Λατρείας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, όταν πλησιάσαμε για ευχή, μας είπε: «Μακάρι να μην τελείωνε σήμερα αυτό το πανηγύρι. Πολλές φορές δεν ήξερα αν βρισκόμουν στη γη ή στον ουρανό…».
Εάν βρισκόταν σήμερα μαζί μας θα σας έλεγε πως η παράδοσή μας είναι ιερή διότι, κατά τον θεορρήμονα Χρυσόστομο, «τά ἐπί τῆς γῆς ἐν τῷ ναῷ τελούμενα, τάξιν ἔχουσιν οὐρανίων πραγμάτων».
Ξεκινώντας να μαθαίνουμε την ψαλτική, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι τελικά τόσο δύσκολη όσο μπορεί να νομίζουμε. Αρκεί να έχουμε τα απαραίτητα εφόδια. Εκτός, λοιπόν, από τα κατάλληλα φωνητικά προσόντα, χρειάζεται θέληση για μάθηση, καλός δάσκαλος, επιμονή και υπομονή.
Ευχόμαστε η τρισήλιος θεότητα να χαρίζει σε όλους τους μαθητές της Σχολής υγεία και μακρότητα ημερών έτσι ώστε να υπηρετούν την ψαλτική με τον ίδιο εγνωσμένο ζήλο και ενθουσιασμό για πλείστα ειρηνικά, δημιουργικά και σωτήρια έτη. Αμήν».
Ακολούθως ο π. Νεόφυτος αντιφωνώντας τον λόγο του κ. Ιωακείμ αναφέρθηκε στην Ίδρυση της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία χρονολογείται το έτος 1938, με ιδρυτή τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Αμβρόσιο. Με λόγια εγκάρδια και συγκινητικά αναφέρθηκε στον μακαριστό Ποιμενάρχη κυρό Νικόλαο, επί των ημερών του οποίου η Σχολή άνθισε και οι καρποί της, κοσμούν τα σημερινά αναλόγια των Ενοριών της Φθιωτικής Εκκλησίας.
Χαρακτηριστικά ο π. Νεόφυτος ανέφερε:
«Την Έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας σκιάζει η έλλειψη του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου, μία έλλειψη σωματική, διότι πνευματικά είναι μαζί μας και σήμερα και πάντοτε. Νιώθουμε την παρουσία του. Ο μακαριστός Μητροπολίτης μας δεν αγαπούσε απλά την Βυζαντινή Μουσική, την Ιερά Ψαλτική τέχνη και την λατρεία της Εκκλησίας, αλλά έδιδε ολόκληρο το είναι του και την ύπαρξή του.
Όλοι εσείς σήμερα είστε συνεχιστές και φορείς μιας Ιεράς Παραδόσεως. Ο ρόλος σας στα αναλόγια αγαπητά μου παιδιά, όπως σας έλεγε συνεχώς ο μακαριστός Ποιμενάρχης μας είναι ρόλος Ιεραποστολικός, διότι από εσάς εξαρτάται το βίωμα των πιστών σε κάθε Λατρευτική πράξη της Εκκλησίας μας.
Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή δύναμη και καλή φώτιση και τη νέα χρονιά. Η ευχή του μακαριστού πατρός μας θα σας συνοδεύει και φέτος και σε όλη σας τη ζωή.»
Ακολούθως ευχές απηύθυνε και ο παριστάμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου των Ιεροψαλτών Φθιώτιδος «Νικόλαος ο Δοχιαρείτης», κ. Γεώργιος Παλιούρας.
Η τελετή του αγιασμού έκλεισε με την προσφορά κεράσματος εκ μέρους της Σχολής σε όλους τους παρισταμένους.